Tampereelle saapuva Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely tuo silmien eteen sodan tuhot ukrainalaiselle kulttuurille

Tampereella Hämeenpuiston keskusaukiolla 28.8.-10.9.2023 välisenä aikana nähtävä Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely paljastaa Venäjän pommitusten aiheuttaman tuhon laajuuden ukrainalaisille kulttuurilaitoksille. Näyttelyn kuvat todistavat, kuinka Venäjä ei tuhoa vain Ukrainan kaupunkeja ja kyliä, vaan myös maan tuhansia vuosia vanhaa kulttuuriperintöä.
Pommituksissa tuhoutunut museorakennus, keskellä pystyssä vaalea mieshenkilöä esittävä patsas.
Hryhorii Skovoroda -museo, Skovorodynivkan kylä, Harkova

24. helmikuuta 2022 Venäjä aloitti laittoman, laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. Yhä jatkuvan sodan aiheuttamat tuhot ukrainalaisille kulttuurilaitoksille ovat olleet valtavat. Ukrainan kulttuuriministeriön arvioiden mukaan 25.7.2023 mennessä venäläiset olivat tuhonneet osittain tai kokonaan 763 kulttuuriperintökohdetta ja 1605 yksittäistä kulttuuri-infrastruktuuria Ukrainassa. Yli 500 päivän ajan Venäjän armeija on pommittanut armottomasti museoita, monumentteja, yliopistorakennuksia ja elokuvateattereita sekä pudottanut raketteja kirkkoihin, temppeleihin, katedraaleihin ja tv-torneihin.

- Tampere on yksi julkisen taiteen edelläkävijäkaupungeista Suomessa. Tämän näyttelyn kuvat ja niiden esittämät miehityssodan aiheuttamat tuhot vertautuvat niihin kuviin, joita kaupungistamme otettiin vuoden 1918 tapahtumien aikana. Museoissa vaalimme ihmiskunnan yhteistä kulttuuriperintöä, jotta kaikilla on pääsy oman kulttuurin ja historian äärelle. Kun museoesineitä, taideteoksia ja rakennuksia tuhotaan, menetämme jotain korvaamatonta: yhteiskunnan muistin ja muistot. Kansainvälinen museoyhteisö kantaa syvää huolta Ukrainan museoista, julkisesta taiteesta ja rakennetusta kulttuuriperinnöstä – vuosisatojen työstä, joka tuhoutuu hetkessä, lausuu Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green. Tampereen taidemuseo vastaa julkisesta taiteesta Tampereella.

Life Tree -mosaiikkiteos ehjänä ja pommituksen jälkeen.
Näyttelyn kuvat esittelevät julkista taidetta, arkkitehtuuria ja kulttuurilaitoksia ennen ja jälkeen sodan alkamisen.

Valokuvat ovat tähän mennessä olleet esillä yli 40 maassa. Tampereelle näyttely tulee Helsingistä, jossa se oli kesäkuussa esillä Esplanadilla. Valokuvanäyttelyn on tuottanut Ukrainan instituutti yhdessä luovan toimiston Green Penguin Median kanssa USAID:n hankkeen tuella. Tampereen näyttelyn järjestävät Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhdessä Helsingistä käsin toimivan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Yhteistyössä on Tampereen kaupunki.

- Valokuvat auttavat meitä ymmärtämään, että Venäjän tavoitteena on ukrainalaisen kulttuurin systemaattinen tuhoaminen. Yhteistyökumppanimme Tampereen kaupungin kautta mahdollistamme valokuville laaja-alaisen näkyvyyden myös Tampereella. Tästä suuri kiitos kaupungille, sanoo Artem Shchepkin, Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n puheenjohtaja ja yksi näyttelyn järjestäjistä.

- Minulle oli tärkeää saada tämä näyttely Tampereelle. Meillä on täällä erityinen suhde kulttuuriin. Me tiedämme, että kulttuuri kuuluu kaikille ja että se on tärkeä osa meidän jokaisen arkea ja yleistä hyvinvointia. Uskonkin, että lukuisat tamperelaiset poikkeavat katsomaan tätä puhuttelevaa näyttelyä Hämeenpuistossa, jatkaa Tampereen sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo.
 
- Julkinen taide luo kaupungin henkeä, ja osaltaan rakentaa ihmisten elämälle ympäristön, joka on historiallisesti kerrostunut ja esteettisesti korkeatasoinen. On tärkeää tuoda sodan tuhot silmiemme eteen, ja samalla tukea ukrainalaisen kulttuuriperinnön jälleenrakennusta, muistuttaa Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green.

Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttelyn avajaistilaisuus järjestetään maanantaina 28.8. klo 17 Hämeenpuiston keskusaukiolla (Pääkirjasto Metson edessä). Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja

Hannele Räikkönen
Puhelin:
040 776 3446
Teksti: Hannele Räikkönen
Kuvat: Sergey Kozlov, Postcards from Ukraine, Ukrainian Institute
Jaa sosiaalisessa mediassa