”Tiedetään ihmeen vähän siitä, miten rakennusajatus ensin syntyy tai mitä luonnostamisessa tapahtuu. Pyynnistähän siinä on kyse, siitä, miten viritellään ajatukselle aie, miten rakennetaan rita.” – Reima Pietilä (1985)
Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tuli 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021).
Nyt Laikun Galleriassa avautuva näyttely muodostuu kahdesta Suomen Arkkitehtuurimuseon tuottamasta kokonaisuudesta: Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu - Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja sekä MORFOLOGIA URBANISMI.
”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Kokonaisuus tutustuttaa kävijän Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri. Näyttelyn on tuottanut Suomen Arkkitehtuurimuseo.
Lisäksi esillä on vuonna 1960 järjestetyn MORFOLOGIA URBANISMI -näyttelyn alkuperäisiä aineistoja, joiden avulla Pietilä pyrki herättämään keskustelua kaavoituksen jähmeydestä. Näyttely myös havainnollisti, miten todellisuus, maantiede ja luonnon morfologia, muoto-oppi, olivat keskeisiä Pietilän luovan työn lähteitä.
Näyttelyn Kulttuuritalo Laikkuun toteuttaa Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry:n Tampereen paikallisosasto TamSafa yhteistyössä Suomen arkkitehtuurimuseon kanssa.