Kaupunki käyttää etuosto-oikeuttaan Kintulammin-Pukalan -virkistysalueen kehittämiseksi

Tampereen kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 23.10.2023, että kaupunki käyttää etuosto-oikeuttaan Murto-nimisen tilan kaupassa Tampereen ja Oriveden rajalta. Osto mahdollistaa Kintulammin-Pukalan -virkistysalueen kehittämisen.

Noin 85 hehtaarin suuruinen tila sijaitsee Viitapohjassa ja Aitolahti-Teisko -rantayleiskaavassa alue on pääosin osoitettu metsäalueeksi. Tampereen ja Oriveden kaupungit ovat laatineet yhteisen ulkoilureittisuunnitelman Kintulammin ja Pukalan retkeilyalueiden välille. Suunniteltu ulkoilureitti kulkisi Murron tilan alueen läpi.

Maakuntakaavassa alue on määritelty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, joka on ekosysteemipalvelujen kannalta merkittävä. Kaupungin omistuksessa ranta-alueet säilyisivät rakentamattomina ja mahdollistaisivat näin laajemman yleisen virkistyskäytön. Tilan eteläosassa on Natura 2000 -aluetta. Lisäksi tilan alueella on ELY-keskuksen rajaama perhosalue, joka on erittäin uhanalainen tummaverkkoperhosen elinympäristö (1,8 hehtaaria) sekä 1,9 hehtaarin suuruinen perinnebiotyyppialue.

Tilan kauppahinta oli 481 000,00 euroa ja kauppahinta sekä etuosto-oikeuden käyttämisestä aiheutuvat kulut maksetaan maanhankintaan varatuista määrärahoista. Tampereen kaupunki teki aiemmin tilasta 475 000,00 euron suuruisen ostotarjouksen. Tila myytiin korkeimman tarjouksen tehneelle.
 
Kiinteistötoimen näkemyksen mukaan 481 000,00 euroa vastaa kohteen käypää hintaa kohteen sijainti, puuston arvo sekä odotus-, virkistys- ja suojeluarvot huomioon ottaen. Lisäksi ympäristönsuojeluyksikkö ja yleiskaavoitus pitävät kiinteistön hankkimista kaupungin omistukseen erittäin tärkeänä virkistys- ja suojelualueiden kehittämisen näkökulmasta. Retkeily- ja virkistysalueen monimuotoinen olosuhteiden kehittäminen edesauttaisi myös pohjoisen alueen yritystoimintaa.
  
Kaupunki voi käyttää etuosto-oikeutta maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten. 

 

Lisätietoja

Virpi Ekholm
Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Jaa sosiaalisessa mediassa