Tampereen lajihavainnot nyt näkyvillä Laji.fi-palvelussa

Tampere on ensimmäisenä kuntana siirtänyt kaikki eliölajihavaintonsa rajapinnan kautta Laji.fi -palveluun. Palvelussa ovat nyt Tampereen kaupungin havaintoaineistot arvokkaista lajeista ja vieraslajeista sekä erillinen lahokaviosammal-aineisto. Uudet havainnot päivittyvät Laji.fi-palveluun kerran vuorokaudessa.

Syyskuussa 2023 Tampereen kaupungin luontoaineistoissa havaintoja arvokkaista lajeista oli noin 13 000, lahokaviosammalesta noin 7000 ja vieraslajeista noin 2000. 

Tietomassan siirrossa oli monta teknistä yksityiskohtaa mietittävänä, mutta rajapintayhteyden rakentaminen kannattaa, jos kunnilla on isompia aineistoja siirrettävänä. 

Suunnittelimme yhdessä paikkatietosanaston, jolla havaintojen tiedot siirretään. Muut toimijat ja kunnat voivat jatkossa käyttää samaa sanastoa, mikä tekee tiedonsiirron prosesseista yksinkertaisempia, kertoo tietotekniikkapäällikkö Esko Piirainen Suomen Lajitietokeskuksesta.

–Toivottavasti onnistunut rajapintasiirto kannustaa myös muita kuntia tuomaan Laji.fi-palveluun havaintotietojaan, jotta palvelu saadaan entistä kattavammaksi, toteaa ympäristösuunnittelija Veera Intihar Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksiköstä.

Suomen Lajitietokeskuksen ylläpitämään Laji.fi -palveluun kerätään lajihavaintotietoa eri lähteistä. Lajitieto on näin saatavilla yhdestä paikasta ja yhtenäisessä muodossa. Luontotiedon hyödyntäminen on helpompaa, ja tieto on laajemman yleisön saavutettavissa.

Tampereen kaupungin luontotieto on ammattilaisten vahvistamaa tietoa.  Luontokartoituksia tehdään etupäässä kaavoituksen tarpeisiin. Ympäristönsuojeluyksikkö teettää luontokartoituksia esimerkiksi luonnonsuojelualueilta. Myös lintujärvien kuten Iidesjärven linnustoa seurataan.

Sijaintitieto sensitiivisistä lajeista esitetään Laji.fi:n kartalla karkeammalla tarkkuudella yleisölle, vain viranomaisportaalista saa tarkemman sijaintitiedon.  Tällainen laji on esimerkiksi Tampereen tunnuslaji – erittäin uhanalainen tummaverkkoperhonen. 

Laji.fi-palvelussa on tietoa ja kuvia eri eliölajeista ja niistä tehdyistä havainnoista ympäri Suomen. Palveluun voi myös kuka tahansa tallentaa lajihavaintojaan.

Tummaverkkoperhonen kasvilla.
Tampereen tunnuslajin, erittäin uhanalaisen tummaverkkoperhosen havainnot karkeistetaan avoimessa Laji.fi-portaalissa, mutta tarkat havainnot ovat viranomaisten käytettävissä. Kuva: Pekka Malinen CC BY-NC 4.0

Lisätietoja

Veera Mustajoki
Tampereen kaupunki, ympäristönsuojelu Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 800 4993
Esko Piirainen
Suomen Lajitietokeskus, tietotekniikkapäällikkö:
Puhelin:
050 576 2958
Kuvat: Henrietta Soininen (kuva Iidesjärveltä)
Jaa sosiaalisessa mediassa