Musiikin ja tanssin koulutuksen turvaamiseksi periaatepäätös kaupunginhallitukselta

Tampereen kaupunki haluaa turvata musiikin ja tanssin koulutuksen kaupungissa myös tulevaisuudessa. Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 6.11.2023 periaatepäätöksen tuesta Tampereen konservatoriolle ja Pirkanmaan musiikkiopistolle. Kaupunki edellyttää opetuksen järjestäjiltä kuitenkin toiminnan tehostamista.

Musiikin ja tanssin koulutuksen tulevaisuuden turvaamiseksi kaupunki on käynyt keskusteluja Tampereen konservatorion ja Pirkanmaan musiikkiopiston kanssa ja kaupunki on tutkinut eri vaihtoehtoja, kuinka toiminta olisi tulevaisuudessa mahdollista järjestää. Vaihtoehtoja on arvioitu muun muassa avustusten ja eri tilavaihtoehtojen näkökulmista.


Kaupunginhallitus hyväksyi Konservatoriotalon Säätiön ehdotuksen siitä, että säätiö luovuttaisi nykyisen konservatoriorakennuksen kaupungille joko vastikkeetta tai nimellisestä hinnasta. Ehtona luovutukselle on, että kaupunki järjestää uudet tilat sekä konservatorion että musiikkiopiston opetukselle.


Tampereen kaupungin sitoutumisen ehtona puolestaan on, että musiikinopetusta tarkastellaan kokonaisuutena ja toimijoiden on pystyttävä toimimaan nykyistä kustannustehokkaammin. Kaupungin on tarkoitus avustaa viimeistään vuodesta 2027 alkaen vain yhtä laajaa oppimäärää antavaa musiikin perusopetustoimijaa. Nykyisin kaupunki myöntää vuosittain toiminta- ja tila-avustuksina Konservatoriolle ja PMO:lle yhteensä noin 1,5 milj. euroa.


-    Sekä Tampereen konservatorio että Pirkanmaan musiikkiopisto tekevät hyvää ja laadukasta työtä ja kaupunki haluaa turvata monipuolisen koulutuksen sekä tukea toimijoita saamaan toiminnan kestävälle pohjalle. Tilanteen taustalla ovat tila- ja taloushaasteet. Tiiviimmän yhteistyön ja mahdollisen yhdistymisen myötä toimijoiden olisi mahdollista kehittää uusia palveluita ja tehostaa tilojen käyttöä sekä näin lisätä tamperelaisen musiikin perusopetuksen merkittävyyttä vielä nykyisestäkin, sanoo kulttuurijohtaja Juha Ahonen.

Päätöksen myötä kaupunki ylläpitää sekä Tampereen konservatorion että Pirkanmaan musiikkiopiston nykyisiä tiloja siihen asti, kunnes kaupunki on voinut osoittaa toiminnalle uudet tilat.  Eri tilavaihtoehtoja selvitettäessä on päädytty esittämään ratkaisua, jossa musiikin opetus siirtyisi oppilaitosten yhdistymisen myötä Hiedanrantaan ja toiminta muodostaisi oman kokonaisuutensa kaupungin kulttuuripalveluverkkoon sekä Hiedanrannan kulttuurin ja luovan alan keskittymään. Hiedanrannan tilojen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2028. 


Hiedanrannan uudesta kaupunginosasta halutaan luoda elämyksellinen kulttuurin ja luovien alojen keskittymä siten, että ekosysteemi palvelee kaupunkilaisia, kulttuuri- ja taidetoimijoita, oppilaitoksia ja matkailijoita sekä uuden alueen rakentumista laajasti. Kaupunginhallitus käsitteli Hiedanrannan kulttuuritilojen konseptia sekä kulttuurin palveluverkkosuunnitelmaa myös kokouksessaan 6.11.2023. Palveluverkkosuunnitelma on tavoitteellinen suunnitelma, joka ohjaa kaupungin kulttuuri-infran kehittämistä ja tavoitteita vuoteen 2035 saakka. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan on määrä päättää palveluverkkosuunnitelmasta kokouksessaan marraskuun lopulla.


 

Lisätietoja

Juha Ahonen
Kulttuurijohtaja
Virpi Ekholm
Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Jaa sosiaalisessa mediassa