Ota päihteet puheeksi läheisesi kanssa

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.–12.11.2023. Tänä vuonna viikon teemana on mielen hyvinvoinnin sekä päihde- ja mielenterveyshaasteiden yhteen nivoutuminen. Viikon aikana kannustetaan ihmisiä ottamaan päihteet puheeksi läheisten kanssa.

– Milloin olet viimeksi kysynyt läheiseltäsi tai ystävältäsi, miten hänen elämänsä sujuu? Onko sinulle herännyt huoli hänen päihteiden käytöstään? Päihteiden käytön puheeksi ottaminen voi tuntua vaikealta, mutta se voi auttaa toista havaitsemaan oman tilanteensa, toteaa ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine Tampereen kaupungilta.

Jos elämässä on päihteiden tai riippuvuuksien kanssa ongelmia, joista ei yksin tai läheisten tuella selviä, on apua saatavissa terveyspalveluiden kautta tai vertaisryhmistä. Tampereen kaupungin Eroon riippuvuuksista -verkkosivulta löytyy materiaalia, jonka avulla voi arvioida päihteidenkäyttöä.

Kysy selventävä kysymys

– Huoli päihteiden käytöstä kannattaa ottaa puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, viimeistään silloin, kun herää huoli läheisestä, Heine toteaa.

Päihteet ja mielenterveyden haasteet kietoutuvat usein toisiinsa. Päihteiden käyttö voi altistaa mielenterveyden haasteille. Toisaalta joskus ihmiset päätyvät käyttämään päihteitä helpottaakseen mielenterveyteen liittyviä oireita.

Päihteiden runsas käyttö voi aiheuttaa univaikeuksia, alavireisyyttä, muistioireita tai talousvaikeuksia. Puheeksi ottamisen avulla voi selvittää, vaikuttaako päihteiden käyttö ihmisen elämään ja terveyteen merkittävästi. Keskustelemalla voi herätellä toista pohtimaan tilannettaan.

– Joskus päihteiden käytöstä kysyminen voi aiheuttaa läheisessä ärtymystä tai haluttomuutta keskustella asiasta. Näissä tilanteissa keskustelua ei kannata viedä väkisin eteenpäin, vaan asiaan voi palata myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen uudelleen. Vaikka kuulijalla olisi haluttomuutta keskustella asiasta, se voi jäädä hänen mieleensä aktivoituakseen myöhemmin, Heine sanoo.

Päihdeasioiden puheeksi ottamisessa voi hyödyntää neljää askelta, jotka ohjaavat pysähtymään, kysymään, kuuntelemaan ja kannustamaan.

– Ensin on hyvä pohtia itsekseen, miten aloittaa keskustelu. Missä ympäristössä ja tilanteessa asia olisi sopivin ottaa puheeksi? Kerro huolestasi ja kannusta toista tarkastelemaan hänen tilannettaan. Vältä syyllistämistä. Tarvittaessa voitte yhdessä miettiä, mitä tekemällä ja mitä tukipalveluja hyödyntämällä voi edetä muutokseen, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine sanoo.
 

Lisätietoja

Johanna Heine
Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori
Puhelin:
040 195 1709
Teksti: Johanna Heine ja Johanna Kurela
Jaa sosiaalisessa mediassa