Tampereen seudun työväenopisto ja sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi kutsuvat alueen asukkaat ja kaupungissa vierailevat osaksi Suomen sivistystarinaa ja -keskustelua, johon pääsee tutustumaan Sampola-kampuksen galleriatilassa 4.3.2024–26.3.2024. Soppi-näyttelyyn on vapaa pääsy, ja näyttely on avoinna Sampolan aukioloaikojen mukaisesti arkisin klo 8–20, lauantaisin klo 10–16 ja sunnuntaisin klo 10–15.
Työväenopisto järjestää näyttelyn avoimet avajaiset keskiviikkona 6.3.2024 klo 17. Tilaisuuden avaa vs. kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas. Avajaisissa on kahvitarjoilu.
Soppi-näyttelyn keskeinen teema on sivistyksen historia aina eurooppalaisesta sivistyskäsityksestä tulevaisuuteen saakka, ja lisäksi näyttely huomioi myös kansalaisopiston perustamisen merkityksen. Näyttely käsittelee sivistystä monipuolisesti elinikäisen oppimisen, sivistyksen tasa-arvon ja kestävän elämän näkökulmista.
Sopen sisällöt perustuvat tutkittuun tietoon, ja ne on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Näyttelyn kohderyhmiä ovat opettajat, opiskelijat, päättäjät, kansalaisjärjestöt sekä kaikki oppimisesta ja sivistyksestä kiinnostuneet. Sisältöihin tutustuminen on mahdollista suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi ja englanniksi.
Soppi-kiertonäyttely on saanut alkunsa Kansanvalistusseuran Soppi-tiedekeskuksesta, joka avautui yleisölle elokuussa 2022. Vuonna 2024 Sopelle myönnettiin Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinto. Osana juhlavuoden tapahtumia Sopen kiertonäyttely vierailee useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea. Kiertueen aloittaa näyttely Tampereen seudun työväenopistossa, joka viettää 125-vuotisjuhlavuottaan Suomen ensimmäisenä kansalaisopistona. Sopen ylläpitäjä Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sivistystyön ja elinikäisen oppimisen asiantuntija, Suomen vanhin sivistystyötä ja elinikäistä oppimista edistävä säätiö.
Soppi-kiertonäyttelyssä on myös mahdollista sukeltaa taiteilija Hugo Simbergin sielunmaisemaan ainutlaatuisessa virtuaalinäyttelyssä, joka avautuu Sopen yhteyteen maanantaina 11.3.2024. Virtuaalinen ympäristö tarjoaa kokemuksen, jossa kaikki on yhtä aikaa kummallista ja samalla tuttua.
Virtuaalinäyttely esittelee Simbergin valonarkoja, paperipohjaisia guassimaalauksia, joiden esillä pitämiseen perinteisessä näyttelyssä liittyy paljon rajoituksia. Teokset ovat syntyneet 1890-luvun lopulla Simbergin taiteilijatien alkuvaiheessa, jolloin hän oleskeli Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa sekä matkusti Lontooseen, Pariisiin ja Italiaan. FT Marja Lahdelman kuratoiman näyttelyn toteutuskumppaneita ovat tuotantoyhtiö Donkey Hotel Oy ja animointistudio Talking Animals.
Osana sivistyksen teemavuoden ja työväenopiston juhlavuoden tapahtumia Sampolassa alkaa torstaina 7.3.2024 Sivistyksen ihmeitä -luentosarja, jonka aiheita ovat kulttuurinen kestävyysmurros, Sara Hildénin merkitys taiteelle, Vapriikin digitaalinen 1918-museo, tyttöjen lukemisen ja kirjoittamisen mallit sekä sivistyskäsitteen muuttuvat merkitykset. Juhlavuoden kevät huipentuu lauantaina 13.4.2024 Tule, kokeile, innostu! -tapahtumaan, joka tarjoaa kymmeniä maksuttomia työpajoja ja esityksiä Sampolassa.