Kaupungin organisaatio ja toimintasääntö muuttuivat maaliskuun alussa
Kaupunginhallitus päätti muutoksiin liittyvistä virkajärjestelyistä 19.2., ja konsernijohtaja hyväksyi uuden toimintasäännön 27.2. viranhaltijapäätöksenä.
– Muutoksen tavoitteena on tukea aiempaa vahvemmin kaupungin ylimmän johdon ja kaupunginhallituksen työtä. Kaupungin organisaatiorakenteen muutoksella valmistaudutaan myös työ- ja yrityspalveluiden eli TE-palveluiden järjestämisvastuun siirtymiseen kunnille, kertoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.
Konsernihallinnon toiminta jakaantuu kolmen ryhmän lisäksi johdon tukena toimiviin konserniyksiköihin ja palvelualuejohtajien esikuntiin. Konsernijohtajan suorassa alaisuudessa toimii kolme konserniyksikköä: lakiasiainyksikkö, omistajaohjaus ja sisäinen tarkastus.
Strateginen ohjaus ja konsernipalvelut -ryhmässä toimivat muut kaupunkitasoista konserniohjausta tekevät konserniyksiköt. Lisäksi ryhmässä toimivat hyvinvointijohtamisen tiimi sekä riskienhallinnan, turvallisuuden ja varautumisen tiimi.
Konsernihallinnon rakennetta muutettiin vastaamaan johtamisen tarpeita ja kilpailukyvyn edistämistä
Konsernihallinnon toimintasäännöllä muutettiin konsernihallinnon rakennetta vastaamaan kaupungin toiminnan johtamisen tarpeita ja kilpailukyvyn edistämistä.
Uudet ryhmän johtajan tehtävät kirjattiin näkyviin toimintasääntöön. Ryhmän johtajan tehtävänä on muun muassa johtaa, yhteensovittaa ja kehittää ryhmän toimintaa, vastata ryhmän tavoitteiden asettamisesta, ohjata ja yhteensovittaa ryhmän tehtäviin liittyvien merkittävien asioiden, sopimusten ja toimintaohjeiden valmistelua.
Konsernihallinnon ryhmän johtaja tai konserniyksikön johtaja päättää myös johtamansa toiminnan merkittävien ohjeiden antamisesta viranhaltijapäätöksellä.
Toimintasääntöön kirjattiin myös johtoryhmien nimien muutos. Kaupungin johtoryhmä on nyt pormestarin johtoryhmä ja entinen konsernihallinnon johtoryhmä konsernijohtajan johtoryhmä.
Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmään keskitettiin monia kilpailukykyä edistäviä toimintoja
Konsernihallinnon uuteen kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmään keskitettiin kaupunkitasoiset, kilpailukyvyn kehittämisen kannalta merkittävät ja kaupunginhallituksen ohjausrooliin sisältyvät tehtävät.
– Tampereen kaupungilla on kilpailukykynsä vahvistamisen lisäksi tarve kehittää mahdollisuuksiaan vastata julkisen talouden kiristymiseen. Muutokset edellyttävät toimintamallien ja rakenteiden uudistamista sekä vaikuttavien tavoitteiden asettamista ja toimeenpanoa, sanoo Juha Yli-Rajala.
Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmään sijoittuvat elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelta siirtyvinä toimintoina vetovoima ja edunvalvonta, strateginen hankekehitys ja strateginen elinkeinopolitiikka sekä konsernihallinnon strategia- ja kehittämisyksiköstä siirtyvä suhdetoiminta ja markkinointi.
Strateginen ohjaus ja konsernipalvelut -ryhmän tavoitteena on sujuvoittaa yhteistyötä
Toiminnan ja talouden prosessi yhdistää erityisesti talouden, HR:n ja strategian näkökulmia, ja sitä tukevat myös hallinto- ja tukipalveluyksikön toiminnot. Näistä tehtävistä vastaavat konserniyksiköt ja viestintä yhdistettiin strateginen ohjaus ja konsernipalvelut -ryhmäksi.
Strateginen ohjaus ja konsernipalvelut -ryhmän tavoitteena on sujuvoittaa entisestään yksiköiden välistä yhteistyötä, lisätä toiminnan vaikuttavuutta ja vahvistaa asiakaslähtöisyyttä.
Kolmas konsernihallinnon ryhmä on digitalisaatio ja tietohallinto, joka jatkaa entisen tietohallintoyksikön työtä.