Vastaa kyselyyn ulkovalaistuksesta Tampereen alueella 14.3.–4.4.2024
Kyselyn tuloksia käytetään myös osana työtä, jonka tavoitteena on luoda Tampereen kaupungille ympäristöystävällisen ulkovalaistuksen suunnittelu- ja toteutusohje.
Tampere on ensimmäisten kaupunkien joukossa Suomessa päättänyt laatia kaupungin ulkovalaistuksen ohjeistuksen, jossa ihmisen tarpeiden lisäksi huomioidaan luonnon monimuotoisuus. Tuotettava ympäristöystävällisen valaistuksen suunnitteluohje toimii jatkossa suunnittelijoiden työkaluna.
–Kaupungin ulkovalaistuksen suunnitteluun laaditaan lisäohjeistus, joka tukee luonnon monimuotoisuutta ja huomioi kaupunkiympäristössä elävät keinovalolle herkät lajit, toteaa Anni Nousiainen, joka toimii ympäristösuojeluyksikössä ympäristösuunnittelijana. –Osana työtämme onkin nyt koostaa tietoa siitä, mitä keinovalolle herkkiä lajeja löytyy Tampereen ja Pirkanmaan alueelta, hän jatkaa.
Kaupungin ulkovalaistus on monen tekijän summa, joka koostuu katuvalaistuksesta, kohdevalaistuksesta, puisto- ja aukiovalaistuksista. Pyrkimyksenä on yleensä tuottaa laadukasta valaistusta, joka koetaan miellyttävänä ja turvallisuuden tunnetta lisäävänä.
–Valaistus ei saisi aiheuttaa haittaa ympäristöön tai tuottaa valosaastetta eli häiriövaloa, toteaa valaistussuunnittelija Annukka Larsen WSP Finland Oy:stä.
Tavoitteena on luoda ohjeistus, jota seuraamalla kaupungin ulkovalaistus palvelee asukkaita, mutta tukee myös luonnon monimuotoisuutta pimeän aikaan.
–Laadukkaan valaistussuunnittelun keskiössä täytyy olla valon oikein mitoitettu käyttö. Lähtökohtina tässä toimivat valon tarkka suuntaus, oikean valo tehokkuuden sekä värilämpötilan valinta ja valaistuksen ohjausratkaisut. Tällä työllä haetaan lisää tietoa keinovalolle herkkien alueiden valaistussuunnittelun ja -toteutuksen tueksi, toteaa rakennuttajainsinööri Jussi Kulomäki kaupunkiympäristön palvelualueelta.
Nyt tehtävän asukaskyselyn kautta halutaan ymmärtää, miten asukkaat kokevat nykyisen ulkovalaistuksen. Samalla kartoitetaan selkeitä häiriövalon paikkoja, pimeitä ja pimeänä pidettäviä alueita sekä luonnonvalon ihastelupaikkoja.
Asukkailta saatava palaute on arvokasta ja toivomme runsaasti vastauksia, jotka auttavat suunnitteluohjeistusten tekemisessä”, toivoo Annukka Larsen.
Kyselyllä ei kartoiteta ulkovalaistukseen kunnossapitoon tulleita vikoja, vaan vikailmoitukset tulee tehdä vikailmoituspalveluun.