Muista lintujen pesimärauha
Myös lemmikkien omistajien tulee olla tarkkana. Helpostikin kytkettävissä oleva, mutta irrallaan juokseva koira voi pelästyttää erityisesti maassa pesivän linnun. Koiraa saa taajamassa pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai koirapuistoissa ja koirien harjoituspaikoissa. Tällöinkin koiran on oltava omistajansa valvonnassa.
Metsäalueilla ja maaseudulla koira on metsästyslain mukaan pidettävä kytkettynä 1.3.–19.8. Yleisperiaatteena on, ettei koiraa saa muulloinkaan pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Luonnonsuojelualueilla irtipitokielto on voimassa ympäri vuoden.
Ole varovainen vesillä
Veneilijöiden ja kalastajien tulee olla tarkkoina, etteivät rannoilla, ruovikoissa, saarissa ja luodoilla pesivät linnut häiriinny.
Vapaana kulkevat kissat voivat saalistaa pikkulintuja ja häiritä pesintää. Poikaset ovat häiriöille ja vaaroille alttiita erityisesti silloin, kun ne lähtevät pesästä. Järjestyslaki velvoittaa kissanomistajia pitämään kissan suoraan valvontansa alla.
Kannattaa myös huomata, että kaupungin rakennusjärjestys kieltää puiden kaadon pesintäaikana 1.4.–31.7. Puita ei tule kaataa lintujen pesimäaikana muusta kuin pakottavasta syystä ja tällöin on varmistettava, ettei kaadosta ole haittaa pesinnälle.
Poikasiaan suojeleva lintu voi hyökkäillä ihmisiä kohti
Kaupungeissa on tutuksi tullut ilmiö, jossa poikasiaan puolustavat lokit ja varikset tekevät hyökkäyksiä ihmisiä kohti. Näin tapahtuu erityisesti loppukeväästä ja kesän alussa, kun lentokyvyttömät poikaset ovat pudottautuneet maahan.
Hyökkäävä lintu kuitenkin hyvin harvoin nokkaisee kohdettaan ja lippalakki, pyöräilykypärä tai sateenvarjo riittävät hyvin suojakeinoiksi. Jos poikanen on esimerkiksi ajoradalla, sen voi siirtää vaikkapa pahvilaatikossa hieman kauemmaksi.
Linnut rakastavat kattoja ja jätteitä
Lokit myös pesivät mielellään katoilla. Jos lintu aloittaa pesinnän, se saattaa viivästyttää kesäksi suunniteltua kattoremonttia, tai jopa estää sen kokonaan. Jos pesintä katolle ei ole toivottavaa, voi sitä koittaa ehkäistä käyttämällä lintuverkkoja, pelättimiä tai lintukarkotteita.
Erityisesti kalatiirat, harmaalokit ja kalalokit pesivät Tampereella rakennusten katoille. Myös vaarantuneeksi luokitellut naurulokit sekä erittäin uhanalaiset selkälokit saattavat asettua katoille pesimään. Yleisimpiä lokkilajeja Tampereella ovat kokonaan rauhoitetut naurulokki ja kalalokki, sekä pesimäaikana rauhoitettu harmaalokki.
Jos lokkeja ja varislintuja ei halua pihapiiriin, kannattaa pitää jäteastiat kunnossa ja kannet tukevasti kiinni. Ruoantähteet houkuttelevat rakennusten liepeille lintujen lisäksi myös rottia, joten roskien leviäminen ympäristöön ja roskisten pursuaminen yli tulisi estää.