Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella ennallistetaan suota

Tampereen kaupunki ennallistaa elokuussa 12.8. alkavalla viikolla Kintulammin luonnonsuojelualueella Ruutanansuon. Ennallistamisen tavoitteena on lisätä monimuotoisuutta, sekä samalla sitoa hiiltä ja vähentää suolta aiheutuvaa vesistökuormitusta.
Ojauoma keskellä metsäistä Ruutanansuota ennen ennallistamista.
Ruutanansuota ennen ennallistamista.

Ennallistaminen parantaa alueen soisten elinympäristöjen tilaa, luo uusia pienipiirteisiä suo- ja pienvesielinympäristöjä sekä lisää lahopuun muodostumista. Työ tehdään pääosin kaivinkoneella patoamalla ja täyttämällä metsäojia. Ojalinjoilta kaadetut puut jätetään maastoon luonnolle tärkeäksi lahopuuksi.

Ojitetuilta soilta aiheutuu kiintoaine- ja ravinnepäästöjä vesistöihin. Soiden ennallistaminen lisää ensimmäisinä vuosina ravinne- ja kiintoainekuormitusta alapuolisissa vesistöissä, mutta pidemmällä aikajänteellä ennallistaminen vähentää vesistökuormitusta pysyvästi.

Ojitetuilla soilla turpeen hajoaminen aiheuttaa myös kasvihuonekaasupäästöjä. Suoalueita ennallistettaessa turpeen hajoaminen pysähtyy pohjaveden pinnan nousun myötä, ja suolla alkaa muodostua uutta turvetta. 

Patoja rakennetaan kone- ja käsityönä

Soiden ennallistaminen tehdään Pirkanmaan ELY-keskuksen hyväksymän suunnitelman mukaan. Uudenmaan ELY-keskus on myöntänyt Helmi-hankerahaa suoelinympäristön hoitoon. Kaivinkonetyönä metsäojiin tehdään 48 patoa ja ojia täytetään noin 300 metrin matkalta ojapenkoista saatavalla maalla. Konetyön tekee Hannu Savilahti. Ruutanaan laskeviin ojansuihin on Suomen luonnonsuojeluliiton Tampereen yhdistys ry:n ja Villi vyöhyke ry:n muodostama ennallistamisryhmä tehnyt talkoilla yhdeksän suodatinpatoa kesällä 2024. Suodatinpatojen tarkoitus on vähentää ennallistamisen alapuoliseen vesistöön aiheuttamaa kiintoaineskuormaa.

Aiemmin Kintulammilla on vuonna 2022 ennallistettu Helmi-hankerahoituksella Kylmäsuo ja Kaulamoisen eteläpuolinen suo, jotka molemmat ovat noin seitsemän hehtaarin suuruisia. Ennallistamisryhmä on ennallistanut talkootyönä viisi pienempää suoaluetta. Ruutanansuon ennallistamisen vaikutuksia seurataan muun muassa kasvillisuus- ja puustoseurannalla sekä vesistötarkkailulla Ruutanasta. 

Kaivinkone työskentelee metsikköisellä Kaulamoisen suolla Kintulammilla lokakuussa.
Ojan täyttöä kaivinkoneella Kaulamoisen suolla Kintulammilla lokakuussa 2022.

Retkeilijöiden kannattaa kiertää työmaa-alue

Alueen läheisten retkeilyreittien käytölle voi aiheutua väliaikaista haittaa töiden ollessa käynnissä. Työt kestävät kolmesta viiteen päivään. Retkeilijöitä pyydetään huomioimaan tämä reittivalinnassa ja kiertämään työmaa-alue.

Ennallistamissuunnitelman on laatinut Aallokas Oy ja työn tilaaja on Tampereen kaupunki.

Kolmenkymmenenkuuden hehtaarin kokoisen Ruutanansuon ennallistaminen on yksi Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelman 112 toimenpiteestä.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue

Kintulammi on upea retkeily- ja luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Tampereella, Teisko-Aitolahti -alueella. Se on kaikille avoin luonto- ja retkikohde polkuineen, pitkospuineen, laavuineen ja suuntaviitoituksineen. Alue sijaitsee noin 20 km Tampereen keskustasta koilliseen.

Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittama Helmi-ohjelma

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla vesi- ja rantaluontoa. Lisäksi ohjelma edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua, hiilensidontaa sekä muuta ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista.

Lisätietoja

Matti Aalto
Puhelin:
040 574 3645
Jaana Lappeteläinen
Ympäristötarkastaja
Puhelin:
040 806 3448
Teksti: Jaana Lappeteläinen
Kuvat: Jaana Lappeteläinen
Jaa sosiaalisessa mediassa