Liisanpuiston kedon perustamistyöt alkavat Kalevan kirkon itäpuolella

Tampereen keskustaan, Liisanpuistoon perustetaan keto Kalevan kirkon taakse. Työt kedon perustamiseksi alkavat 19.8.2024 ja jatkuvat syksyn ajan. Keto tuo luonnon monimuotoisuutta ja väriä puistoon tulevina vuosina. Alkuvuosina keto tarvitsee hoitoa ja suojaa kehittyäkseen loistoonsa.
Ulkoilijoita Liisanpuiston kukkakedolla Kalevan kirkon takana.
Liisanpuiston paahdeketo havainnekuvassa.

Työmaa-alue aidataan, mutta puistokäytävät ovat edelleen käytettävissä. Ensiksi poistetaan nykyinen nurmialue kedon kohdalta.  Ketoalueen kasvualustat asennetaan syys-lokakuun vaihteeseen mennessä.  Keto perustetaan osittain avoimelle, kallioiselle alueelle ja osittain puuston alle.  Kedolla kuljetaan vain polkuja ja kallioalueita pitkin. Kallioaluetta otetaan enemmän esiin perustamisvaiheessa.  Alueen nykyinen, hyväkuntoinen puusto säilytetään.

Paikallista ketokasvillisuutta

Kun uudet kasvualustat ovat valmiina syksyllä, kedolle kylvetään paikallisia kasvilajeja, jotka viihtyvät avoimilla paahdeniityillä ja joista osa varjoisimmillakin paikoilla. Villi vyöhyke ry kerää Kalevanharjulta muun muassa jänönapilan, ukontulikukan, neidonkielen, nuokkukohokin, kelta-apilan ja mäkitervakon siemeniä.

Kedon kehittyminen kestää vuosia, ja kylvön jälkeen keto tarvitsee intensiivistä hoitoa kuten kitkemistä.  Ketoalue suojataan alkuvaiheessa väliaikaisilla aidoilla, koska tallaus hidastaa kedon kasvua.

Liisanpuiston ketoalueen nykyiset, hyväkuntoiset penkit asennetaan kiintopenkeiksi. Lisäksi uusitaan Liisanpuiston roska-astiat.

Kaupunkiniittyjen perustaminen on yksi monista toimenpiteistä, joilla luontokatoa torjutaan Tampereella. Paahdekedon perustamiseksi tehtiin aikanaan myös valtuustoaloite.

Ketotöiden urakoitsijana toimii Tampereen Infra Oy, ja työn tilaaja on Tampereen kaupunki. 
 

Lisätietoja

Kirsi Mäntysaari-Ukkola
Rakennuttaja, Tampereen kaupunki: Viherasiantuntija
Puhelin:
044 423 5778
Jussi Suominen
Rakennustyöt, Tampereen Infra Oy:
Puhelin:
041 730 2902
Jere Nieminen
Kasvillisuus, Villi vyöhyke ry:
Puhelin:
040 522 4476
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Jere Nieminen, Villi Vyöhyke ry
Jaa sosiaalisessa mediassa