Suomen- ja englanninkielinen lukiolinja alkaa Tampereella 2025

Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta päätti kokouksessaan 21.8.2024 hyväksyä suomen- ja englanninkielisen lukiokoulutuksen linjan opetussuunnitelman ja valintaperusteet. Kaksikielinen lukiokoulutus suomen ja englannin kielellä alkaa Tampereella Pyynikin lukiossa elokuussa 2025.

Uuden linjan nimi on suomen- ja englanninkielinen linja. Englanniksi linjan nimi on Bilingual Study Programme (Finnish & English).  

Linja on suunnattu erityisesti opiskelijoille, joiden suomen tai ruotsin kielen taidot eivät riitä lukio-opiskeluun lukiokoulutuksen alussa. Samalla tarjotaan tasa-arvoinen mahdollisuus jatkaa englanninkielisiä opintoja lukiokoulutuksessa niille opiskelijoille, jotka ovat osittain tai kokonaan opiskelleet englanninkielisessä perusopetuksessa.

Lautakunta päätti myös suomen- ja englanninkielisen lukiolinjan valintaperusteista. Linjalla yhteishaussa painotettavat oppiaineet ovat suomen kieli (toisena kielenä tai äidinkielenä) ja englannin kieli. Lisäksi perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,0.

Suomen- ja englanninkielinen linja sijoittuu Pyynikin lukioon. Pyynikin lukion toiminta käynnistyy elokuussa 2025, kun Hatanpään lukion nimi muuttuu Pyynikin lukioksi.

Valtakunnallinen valmistelutyö jatkuu

Opiskelijoiden tasa-arvoisen opinpolun näkökulmasta on tärkeää tarjota mahdollisuus jatkaa englanninkielisiä opintoja lukiokoulutuksessa myös niille opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet osin tai kokonaan englanninkielisen perusopetuksen. 

Voimassa oleva lainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista täysin englanninkielisen opintolinjan käynnistämistä 1.8.2025, koska siihen liittyvä valtakunnallinen valmistelutyö on kesken. Sen mahdollisesti tuomat muutokset tulevat voimaan vuoden 2026 puolella.

Tampereella elokuussa aloittava suomen- ja englanninkielinen lukiolinja perustuu nykyisin voimassa olevaan lainsäädäntöön ja määräyksiin sekä opetussuunnitelmaan. Opetuskieli ja ylioppilastutkinnon suorittamiskieli on suomi, ja opintolinjalla on erityinen suomi toisena kielenä -painotus (S2-painotus). 

Englanti toimii tukikielenä opintojen aikana erityisesti alkuvaiheessa ja vähenee opintojen edetessä. Oppimateriaalien kieli on ensisijaisesti suomi. Suomen- ja englanninkielisen lukiolinjan tavoitteena on, että opiskelija voi suorittaa suomenkielisen lukion oppimäärän ja suomenkielisen ylioppilastutkinnon.

Tällä hetkellä englanninkielinen lukiokoulutus koskee Tampereella vain erityisen koulutustehtävän IB-opetusta. Uusi suomen ja englanninkielinen linja ei vaikuta IB-linjan toimintaan.
 

Lisätietoja

Mari Aalto
Lukiokoulutuksen johtaja
Puhelin:
040 187 4593
Ilkka Sasi
Apulaispormestari
Puhelin:
040 186 8474
Pekka Salmi
Johtaja
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa