Luontofoorumi-viikon tapahtumat tutustuttavat paikallisiin luontokohteisiin ja -toimintaan

Tamperelaisille on tarjolla paljon monipuolista ohjelmaa 9.9. alkavalla viikolla. Tapahtumat kytkeytyvät samalla viikolla järjestettävään Kaupunkien luontofoorumiin, ja ne jatkavat Luontofoorumin teemoja (kaupunki)luonnon ja ihmisten hyvinvoinnista. Tapahtumissa pääsee tutustumaan Tampereen kiinnostaviin luontokohteisiin ja eri organisaatioiden luontotoimintaan.
Kaksi tyttöä tutkii vatia ja vesipurkkia suolla
Luontokoulu Korento tarjoaa innostusta ulkona oppimiseen sekä tukea luonto- ja ympäristökasvatukseen lapsille, nuorille, kasvattajille ja opettajille Teiskon Terälahdessa. Toimintaan pääsee tutustumaan 10.9. Kaupissa.

Luontofoorumi-viikon tapahtumat tuovat luonnon lähelle kaupunkilaisten arkea ja vahvistavat luontosuhdetta. Keskustelua käydään niin ympäristökasvatuksesta, luonnon yhteydestä ihmisten hyvinvointiin, luonnon monimuotoisuudesta ja sen vahvistamisesta sekä kestävästä ruoantuotannosta.

Tampereen kaupunki järjestää yhdessä 13 tahon kanssa tapahtumia eri puolilla kaupunkia. Luvassa on muun muassa tutustumista Luontokoulu Korennon toimintaan, luontosuhdetta tutkiva kävely Nekalan entisen kaatopaikan ympäristössä, metsäteemainen työpaja Juupajoella sekä opastettu kierros Finlaysonin tehdaspuutarhassa. Suurin osa Luontofoorumi-viikon tapahtumista on kaikille avoimia ja maksuttomia. Osaan tapahtumista tarvitaan ilmoittautuminen.

– Kaupunkiruoka vaikuttaa ympäristöön ja luontoon ympärillämme. Iso osa ruoasta voidaan tuottaa tulevaisuudessa kaupungeissa. Blokgardenin kaupunkiviljelykulttuurikeskuksessa kaupunkilaiset pääsevät oppimaan miten ruokaa voidaan kasvattaa kotona tai keskellä kaupunkia ultrapaikallisesti tuoden ruoantuotannon lähiruoasta vielä askeleen lähemmäs ihmistä, kertoo Tuomas Ilander Blokgardenilta.

Monimuotoinen kaupunkiluonto tarjoaa hengähdyshetkiä arkeen

Luonnon on todettu lisäävän ihmisten kokonaisvaltaista terveyttä ja rauhoittavan mieltä. Lyhytkin aika esimerkiksi lähiluonnossa vaikuttaa myönteisesti hyvinvointiin. Tampereen evankelisluterilaisen seurakunnan tapahtumissa tutustutaan Kalevankankaan hautausmaahan monimuotoiseen luontoon ja vauvojen metsäkylpytoimintaan.

– Luonnon voi ajatella toimivan ihmistä kannattelevana kumppanina. Luonto rauhoittaa ja poistaa stressihormoneja, ja siellä meidät hyväksytään sellaisena kuin olemme. Vauvojen ja vähän isompienkin Puistokylpy -tapahtuma kutsuu kaiken ikäiset pysähtymään puistoluonnon äärelle aistimaan, miltä luonto esimerkiksi näyttää, tuntuu ja tuoksuu, sanoo Harjun seurakunnan johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Anne Ryyppö-Prami.

Tampereen kaupunki järjestää Luontofoorumi-viikolla omia tutustumiskierroksia Näsin puistosillalla sekä ennallistetun Vihiojan ja haukikosteikon ympäristössä. Tampere on sitoutunut edistämään luonnon monimuotoisuutta osana LUMO-ohjelmaa. 11.9. järjestettävä ensimmäinen Kaupunkien luontofoorumi kokoaa kuntien, yritysten ja kansalaisjärjestöjen päättäjiä ja asiantuntijoita yhteen torjumaan luontokatoa.

Lisätietoja

Kaisa Mustajärvi
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
040 806 2294
Johanna Heikkinen
Luontofoorumi-viikon tapahtumat Suunnittelija
Puhelin:
040 547 6198
Teksti: Jutta Lajunen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa