Välivuosi edessä –tapahtuma tarjosi monipuolisia vaihtoehtoja nuorille

Välivuosi edessä –tapahtuma tarjosi nuorille monipuolisia mahdollisuuksia suunnitella tulevaisuuttaan. Tampereen Ohjaamon järjestämä tapahtuma kokosi yhteen erilaisia toimijoita, jotka esittelivät välivuoden vaihtoehtoja aina opiskelusta ja työmahdollisuuksista yrittäjyyteen ja ulkomaankokemuksiin asti.
Nuoria aikuisia Allianssin nuorisovaihdon pisteellä Välivuosi edessä -tapahtumassa.
Nuoret aikuiset tutustumassa kansainvälisiin mahdollisuuksiin Allianssin nuorisovaihdon pisteellä Välivuosi edessä -tapahtumassa.

Tampereen Ohjaamo järjesti 21.8.2024 Välivuosi edessä –tapahtuman, jossa nuorille tarjottiin monipuolisia vaihtoehtoja välivuoden viettämiseen. Tapahtuman tavoitteena oli antaa tietoa siitä, mitä kaikkea välivuoden aikana voi tehdä – oli kyse sitten työskentelystä, opiskeluun valmistautumisesta tai muista aktiviteeteista.

Erilaiset työmahdollisuudet ja kokemukset ulkomailla kiinnostivat

Eurodesk ja Allianssin nuorisovaihto kertoivat vapaaehtoistyöstä ja nuorisovaihdosta Euroopassa. Näiden lisäksi paikalla oli myös EuroPeers-nuori, joka jakoi omia kansainvälisiä kokemuksiaan ja kannusti nuoria tarttumaan tilaisuuteen lähteä ulkomaille. Eures-verkosto esitteli mahdollisuuksia löytää työpaikkoja eri puolilta Eurooppaa.

Opiskelemaan, töihin vai yrittäjäksi?

Opiskeluvaihtoehdoista kiinnostuneet saivat tietoa muun muassa Voionmaan koulutuskeskuksesta, Päivölän opistosta, Kesäyliopistosta sekä Tampereen yliopiston hakupalveluista ja avoimesta yliopistosta. Myös yrittäjyys kiinnosti nuoria aikuisia, ja 4H:n sekä Ensimetrin pisteillä keskusteltiin yritystoiminnan aloittamisesta.

Tampereen kaupungin nuorisotoimen harrastustoimintaryhmät ja Pajasto houkuttelivat tutustumaan vapaa-ajan mahdollisuuksiin. RoboKop-hanke esitteli opintopolkuaan robotiikan ja konetekniikan alalle, ja Kiipulan ammattiopisto kertoi hoiva-avustajaopinnoista sekä edustajan että opiskelijan näkökulmasta.

Paikalla olivat myös henkilöstövuokraus- ja rekrytointiyritykset, Go On -yhtiöt ja Henkilöstöliiga, jotka tarjosivat työpaikkoja ympäri Suomea. Ohjaamon pisteellä sai vastauksia työttömäksi ilmoittautumisesta, työnhausta ja työkokeiluista.

Kiinnostus vaihtoehtoihin heräsi

Paikalla olleet kokivat, että pienempi osallistujamäärä antoi mahdollisuuden rauhallisille ja syvällisille keskusteluille. Moni löysi tapahtumasta itseään kiinnostavia vaihtoehtoja välivuoden viettoon, ja palautteessa nousi esiin, että lähes jokainen löysi ainakin yhden tai useamman mielenkiintoisen vaihtoehdon. Erään nuoren äiti kertoi jopa innostuneensa itse uusista mahdollisuuksista.

Välivuosi edessä -tapahtuman esittelijöiltä saatu palaute oli pääosin positiivista, mutta kehitysehdotuksiakin tuli. Useat toimijat kiittivät tapahtuman järjestelyjä ja tunnelmaa, vaikka osallistujamäärä olisi voinut olla suurempikin.

Monet esittelijät, kuten Allianssin nuorisovaihto ja Voionmaan opisto, pitivät tapahtumaa onnistuneena ja arvostivat mahdollisuutta keskustella rauhassa nuorten kanssa. He kokivat, että tapahtuma tarjosi aidon mahdollisuuden tavoittaa kohderyhmä ja luoda merkityksellisiä kohtaamisia.

Nuorten työnhaku kaipaa tukea

Palautekyselyssä nuoret toivat esiin haasteita työnhaussa, kuten kovan kilpailun työpaikoista ja vaikeuden päästä työhaastatteluun. Useat vastaajat kokivat, että nuorilta odotetaan liikaa työkokemusta, ja että oman alan työpaikkoja on vaikea löytää. Monet kaipasivat myös lisää tukea työhakemusten ja ansioluetteloiden laatimiseen.

Lisätietoja

Tellu Mattila
Tiimiesihenkilö
Puhelin:
040 661 2204
Teksti: Tuija Jaatinen
Kuvat: Tuija Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa