Kohti kestävää elämää: 1.10. tulevaisuusillassa kuvitellaan hyvää ja toivottua tulevaisuutta

Mitä on kestävä ja hyvä elämä? Mitä se tarvitsee toteutuakseen? Lielahden, Lentävänniemen ja Niemenrannan asukkaita kutsutaan kuvittelemaan hyvää ja kestävää elämää 1.10. järjestettävään tulevaisuusiltaan. Ilta on osa laajempaa prosessia, jossa kaupunkilaiset, päättäjät ja kaupungin eri yksiköiden edustajat yhdessä luovat visiota halutusta tulevaisuudesta.
Kaksi henkilöä vihreässä metsässä katsovat kaukaisuuteen.
Muutosta ei tee kukaan yksin. Tulevaisuusillassa kaupunkilaiset pääsevät kertomaan, mitä kokevat tärkeäksi.

Tulevaisuusilta järjestetään Lielahden kartanolla Hiedanrannassa osana Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa yhteistyössä EU-rahoitteisen We make transition! -hankkeen kanssa.

– Kyseessä on rento tilaisuus, jossa pääsee keskustelemaan yhdessä muiden kanssa. Yhdessä kuvitellaan hyvää ja tavoiteltavaa tulevaisuutta, ei jäädä kiinni vain siihen, mitä nyt tehdään ja mikä nyt tuntuu mahdolliselta, rohkaisee Tiina Leinonen Tampereen kaupungilta.

Tulevaisuusilta tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa. Keskustelun tulokset esitellään myöhemmin lokakuussa Tampereen kestävän elämän tulevaisuusareenassa, jonne kokoontuu keskustelemaan kaupungin edustajia, valtuutettuja sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Tulevaisuusareena on We make transition! -hankkeen luotsaama prosessi, jossa yhteisen työskentelyn kautta tunnistetaan haluttu tulevaisuus ja mietitään, miten haluttuun suuntaan edetään.

– Keskeinen tavoite on edistää vuorovaikutusta ja yhteistyötä paikallisten viranomaista, päättäjien ja erilaisten kansalaisyhteiskunnan toimijoiden välillä sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden edistämiseksi. Tärkeää on, että tuodaan erilaisten toimijoiden näkökulmat suoraan samaan pöytään ja keskusteluun, sanoo hanketta johtava Johanna Leino Itämeri-instituutista.

– Tavoite on, että prosessissa syntyisi konkreettisia aloitteita, kokeiluja, toimenpiteitä, joita voisi Tampereella vahvistaa ja viedä eteenpäin. Hankkeemme sitten tukee tässä, Leino kertoo.

Tulevaisuusareenaprosessi on koko kaupungin laajuinen, mutta asukkaiden tulevaisuusillassa 1.10. keskitytään kuvittelemaan hyvää tulevaisuutta yhden kaupunginosan näkökulmasta. Lentävänniemi, Niemenranta ja Lielahti valikoituivat, koska kyseessä on yksi Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman kohdealueista.

– Kaupunginosat ovat kiinnostavia siinäkin mielessä, että ne ovat kehittyviä ja keskenään erilaisia. Alueella asuu monenlaisia ja eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Haluamme kuulla, millaisena eri ihmiset näkevät oman tulevaisuutensa. Toivomme, että moni innostuu mukaan jakamaan ajatuksiaan, Tiina Leinonen sanoo.

We make transition! -hanke vahvistaa kaupunkilaisten ja yhteisöjen roolia kestävyyskysymysten paikallisessa ratkaisemisessa 12 eurooppalaisessa kaupungissa. Pirkanmaalla hanketta toteuttavat Suomen Itämeri-instituutti ja Pirkanmaan liitto. Hanketta osarahoitetaan EU:n Interreg Itämeren ohjelmasta.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa