Kaupinlaakson ensimmäinen asemakaava hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa

Kaupinlaakson ensimmäisen vaiheen asemakaava hyväksyttiin Tampereen yhdyskuntalautakunnassa 10.9.2024. Asemakaava menee vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi. Kaupinlaakson asemakaava tuo uutta asumista ja mahdollistaa raitiotien rakentamisen Taysin alueelta itään.
Kuvassa metsäisten aluieden lomassa asutusta, uusi aluen tien pohjoispuolella.
Havainnekuva Kaupinlaakso I:n kaavaehdotuksesta. Kuva: Arkkitehdit MY

Suunnittelualue sijaitsee Kaupissa Teiskontien varrella sen pohjoispuolella, Kaupin Kampuksen itäpuolella ja Tenniskeskuksen länsipuolella. Alueeseen kuuluu jo aiemmin kaavoitettuja liike- ja toimistorakennusten korttelialueita ja 240 metrin vyöhyke ennen asemakaavoittamatonta aluetta. Asemakaavoituksen alussa aluetta kutsuttiin Medi-Parkiksi.

Alue on laajuudeltaan noin 36,1 hehtaaria. Suurin osa pinta-alasta osoitetaan viheralueeksi. Viheralueita muodostuu 20,47 hehtaaria.

Merkittävät luontoarvot on suojeltu kaava-alueiden sijoittamisen tarkalla suunnittelulla, jotta voidaan turvata lajien säilyminen ja liikkuminen Teiskontien varren metsäisellä vyöhykkeellä sekä ekologisilla käytävillä. 

Kaavaluonnosta muutettiin ehdotusvaiheeseen luontoarvojen ja osallistumisesta saadun palautteen perusteella siten, että asuinkortteleita pienennettiin ja kortteleiden välisiä metsäkaistaleita levennettiin. 

Vain tarkistuksia ehdotukseen

Ehdotukseen tarvittiin nähtävillä olon palautteen jälkeen vain pieniä tarkistuksia muun muassa melumääräyksiin, suojelualueiden ja katujen rajauksiin. Rakennusoikeuksia täsmennettiin, rakenteellista pysäköintijärjestelyä joustavoitettiin, lisättiin ajoyhteysmerkintöjä sekä prosenttiluvut asuinkorttelien yhteis- ja varastotilojen prosenttiluvut.

Asemakaavassa rakennusoikeutta muodostuu noin 201 750 kerrosneliömetriä (k-m2), josta kerrostaloille 115 550 k-m2, työpaikoille 69 600 k-m2, palveluasunnoille 4 530 k-m2, ikäihmisten asumiselle 2 660 k-m2 ja sekä urheiluhallille 9 300 k-m2. Kortteleissa on varattu korttelikohtaisille pysäköintirakennuksille sekä yleisen pysäköinnin laitoksen korttelissa yhteensä 40 420 k-m2.

Uusi asuminen saarekkeisiin

Uusi asuinrakentaminen on suunniteltu helminauhamaisesti saarekkeiksi. Rakenteella varmistetaan myös raitiotiepysäkin käyttäjämääriä. Alueen vieressä olevan Kaupin kampuksen yli 10 000 terveysalan työntekijälle ja opiskelijalle tulee myös uusi mahdollisuus asumiseen luonnonmaisemien äärellä. Katuraitiotie sijoittuu Lääkärinkadulle ja sen pysäkki alueen itäpäähän.

Asemakaavalla mahdollistetaan asumisen lisäksi muun muassa lääketieteen tutkimus-, kehitys-, palvelu- ja tuotantotoiminnan sekä urheilupalvelujen ja asuntokortteleiden rakentaminen. Kaupinlaakso I:n asemakaava tuo alueelle noin 2450 asukasta ja 540 työpaikkaa.

Kaupinlaakson kokonaisuus

Kaupinlaakson ensimmäisen asemakaava-alueen itäosassa Tenniskeskuksen lähelle sijoittuu uusi urheiluhalli ja jonkin verran kaupan palveluja sekä toimitiloja. Itäpään keskustatoimintojen korttelialue liittyy tiiviisti Kaupinlaakson jatkorakentamiseen Teiskontien varrella.

Kaupinlaaksosta tulee rakenteellisesti yhtenäinen parhaillaan asemakaavoitettavana olevan Alasjärven länsipuolen eli golfkentän alueen kanssa (tuleva Kaupinlaakso II). Kaupinlaakso I ja II tarjoavat valmistuttuaan kodin yhteensä noin 9000 asukkaalle.

Kauppi-Niihaman laajat noin 900 hehtaarin virkistys- ja luontoalueet avautuvat kaava-alueiden pohjoispuolella. Merkittävät luontoarvot ja vanhat metsät suojellaan. Tavoitteena on myös kestävän kehityksen mukainen ja hiilineutraali rakentaminen.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Vesa Kinttula
Valmistelija Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 800 7901
Katarina Surakka
Kaupinlaakson kokonaisuus Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 3935
Mervi Huhtelin
Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
040 354 0560
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa