Tampereen kaupunkialueella alkaa metsäkauriin pyynti 15. syyskuuta

Tampereen Kauppi–Niihamassa rajatulla alueella alkaa 15.9.24 metsäkauriiden pyynti vahtimismetsästyksenä. Metsäkauriiden määrä on kasvanut voimakkaasti kaupunkialueella, ja kantaa karsitaan riistanhoitoyhdistyksen kanssa yhteistyössä.

Tampereen kaupunki ei ole aikaisemmin toteuttanut kauriiden metsästystä. Metsästystoimet kestävät syyskuusta ensi vuoden helmikuulle saakk, ja ne on suunniteltu yhdessä Tampereen riistanhoitoyhdistyksen ja Riistakeskuksen sekä poliisin ja Ely-keskuksen kanssa.

Pyyntialueella Kauppi–Niihamassa on tiheä metsikkö ja taimikkoa, eikä se ole suosittu virkistyskäytössä. Kauriiden metsästys ei rajoita marjastajien, sienestäjien tai ulkoilijoiden turvallista liikkumista maastossa.

– Metsästyksen lähialueella asuville on jaettu kotiin tiedote asiasta, ja lisätietoja on kaupungin verkkosivuilla tampere.fi/metsakauriit Lisäksi metsästysalueen läheisyyteen kiinnitetään tiedotteita, jotka ohjaavat alueella liikkuvia varautumaan metsästykseen ja siitä aiheutuviin ääniin, kertoo metsäasiantuntija Jani Aho Tampereen kaupungilta.

Riistakolareiden määrä Teiskontien tuntumassa on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Myös alueen asukkailta on saatu viestejä metsäkauriiden häiritsevästä käyttäytymisestä kotipuutarhoissa ja viljelmillä.

– Pyrimme metsästyksen avulla myös siihen, että metsäkauriit saataisiin siirtymään syvemmälle metsään, pois liikenneväyliltä ja asuinalueilta, Aho kertoo.

Riistanhoitoyhdistyksen arvion mukaan metsästystä kannattaa jatkaa aina helmikuuhun 2025 alkupuolelle saakka. 
– Metsästys helpottuu mitä pidemmälle syksy etenee. Kun ilma kylmenee ja tulee lunta, kauriit tulevat herkemmin houkutusruuan äärelle, kertoo Tampereen riistanhoitoyhdistyksestä toiminnanohjaaja Antti Lappalainen.

Metsäkauriiden määrä on kasvanut Tampereen kaupunkialueella. Kannan kokoa on vaikea arvioida, mutta kolareiden ja havaintojen perusteella määrä on taajama-alueella liian runsas ja edelleen kasvussa. Vuonna 2023 kirjattiin yli 100 kauriskolaria kaupunkialueella. 

Lisätietoja

Jani Aho
Metsäasiantuntija
Puhelin:
041 731 3056
Antti Lappalainen
Tampereen riistanhoitoyhdisys, toiminnanohjaaja
Puhelin:
050 409 1146
Jani Körhämö
Riistakeskus, riistapäällikkö
Puhelin:
029 431 2281
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa