Hyvinvointia aktiivisuudesta – eläkkeelle siirtyjän uusi arki on täynnä mahdollisuuksia
– Tänä vuonna noin 2500 tamperelaista täyttää 65 vuotta. Heistä moni siirtyy eläkkeelle toimintakyvyltään hyvänä, ja heillä riittää tarmoa ja energiaa, toteaa suunnittelija Tiina Santala Tampereen kaupungilta.
Eläkkeelle siirtyvien psyykkinen hyvinvointi on usein jopa parempi kuin nuoremmilla ikäluokilla. Elämänkokemus on kartuttanut itsetuntemusta, lisännyt ymmärrystä elämästä ja tuonut suhteellisuudentajua vastoinkäymisissä.
Eläkkeelle siirtyminen on kuitenkin suuri muutos. Työ on vuosikymmeniä täyttänyt arjen tunteja, tuonut sisältöä ja merkitystä elämään sekä tarjonnut sosiaalisen ympäristön. Vaikka eläkkeelle siirtyminen on yleensä odotettu asia, niin työroolista ja työyhteisöstä luopuminen voi vaatia surutyötä. Huoli voi herätä myös toimeentulosta.
Totuttelun jälkeen eläkkeellä oleminen kuitenkin yleensä lisää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta. Aikaa vapautuu ihmissuhteisiin, itselle mielekkäisiin harrastuksiin sekä uusien asioiden kokeilemiseen.
– Yli 65-vuotiaat ovat Tampereen kaupungille tärkeä asukasryhmä. Haluamme, että jokainen tamperelainen voi täällä mahdollisimman hyvin ja elää hyvää, omanlaistansa elämää, Santala sanoo.
– Kulttuuri ja liikunta edistävät tunnetusti hyvinvointia. Haluammekin edistää ikääntyneiden kulttuuri- ja liikuntapalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Haluamme myös selättää kulttuuriin osallistumisen esteitä, niin että mahdollisimman moni löytäisi kulttuurin hyvää tekevän vaikutuksen pariin, toteaa Tiina Santala.
Uusia tuttavuuksia
Erilaisiin harrastuksiin ja yhteisöihin osallistuminen tuo arkeen rytmiä ja merkityksellisyyttä. Esimerkiksi vapaaehtoistoiminta voi tarjota uusia kokemuksia, mahdollisuuden auttaa muita sekä oppia uusia taitoja.
– Tampereella on paljon vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia. Kaupungilla voi toimia vapaaehtoisena kulttuuri- tai liikuntaluotsina. Järjestöt ja seurakunnat tarjoavat myös monenlaisia vapaaehtoistehtäviä digivertaisena toimimisesta ystävätoimintaan. Tärkeintä on halu tarjota vapaa-aikaansa yhteiseen hyvään sekä avoin mieli oppia uusia asioita, sanoo suunnittelija Pilvi Nissilä.
– Vapaaehtoisena toimiessa pääsee kohtaamaan uusia ihmisiä ja solmimaan uusia tuttavuuksia. Moni tuntee olonsa tyhjäksi, kun työyhteisö jää taakse. Vapaaehtoisena voi kuitenkin saada uusia ihmissuhteita, jotka täyttävät tyhjiötä, toteaa Nissilä.
Voimaa ja virtaa liikunnasta
Eläkkeellä on aikaa huolehtia omasta fyysisestä hyvinvoinnista.
Hyvä lihaskunto lisää terveyttä ja vähentää esimerkiksi kaatumisen riskiä. Säännöllisellä voimaharjoittelulla voi vaikuttaa ikääntymisestä johtuvaan lihasten vähentymiseen. Liikunta kannattaakin ottaa eläkkeellä rutiiniksi, jos se ei sitä ole vielä ennestään.
– Tampereen kaupungin liikuntaryhmistä löytyy varmasti sopiva taso aloittelijasta edistyneille liikkujille. Lajivaihtoehtojakin löytyy useita. Jos ei tiedä mistä aloittaa, niin voi varata ajan maksuttomaan liikuntaneuvontaan, Tiina Santala vinkkaa.
Lajikokeiluja tehdessä kannattaa muistaa, että kirjastoista voi lainata maksutta liikuntavälineitä, kuten kahvakuulia, tasapainolautoja ja muita.
Ulkona ja luonnossa viihtyville on Tampereella ja sen lähialueilla paljon vaihtoehtoja. Seudun kauniista järvi-, harju- ja metsämaisemista pääsee nauttimaan luontopoluilla, maastopyöräreiteillä ja melontareiteillä. Tampereella neljä esteetöntä retkeilyreittiä, joilla pääsee luontoon, vaikka tarvitsisi liikkuessa apuvälineitä.
Uiminen sopii useimmille ihmisille. Tampereen kaupunki tarjoaakin kaikille yli 65-vuotiaille maksuttoman sisäänpääsyn kaupungin uimahalleihin arkisin kello 9–15.
Kulttuurilla ja opiskelulla virkeyttä
Kulttuurin ja taiteen tekeminen ja kokeminen lisää tutkitusti hyvinvointia.
– Tampere on kulttuurikaupunki. Täällä on jatkuvasti monipuolisia mahdollisuuksia päästä kulttuurin pariin joko itse tekemään tai tutustumaan muiden toteuttamaan musiikkiin ja muuhun taiteeseen, toteaa Tiina Santala.
Tampereen kaupunki tarjoaa asukkaille kulttuuririentoja, jotka ovat usein maksuttomia. Maksullisiin tapahtumiin on eläkkeellä oleville alennettu sisäänpääsymaksu.
Kaupungin kulttuurikeskuksissa, kirjastoissa ja lähitoreilla on erilaisia konsertteja, kirjailijavierailuja ja muita kulttuuritapahtumia. Tampereen kaupunginorkesteri eli Tampere Filharmonia järjestää sinfoniakonserttiensa yhteydessä Teokset tutuiksi -tilaisuuksia, joissa esitellään illan musiikillista antia.
Tampereen historia- ja taidemuseot ovat kansainvälisesti arvostettuja kulttuurikohteita, joiden laadukasta tarjontaa tullaan katsomaan kauempaakin. Myös museot järjestävät opastettuja kierroksia sekä näyttelyihin liittyviä tapahtumia, joissa kerrotaan näyttelyn aihepiiristä. Niihin kannattaa osallistua, kun halua avartaa ymmärrystään tai lisätä tietoaan esimerkiksi jostakin taiteen suuntauksesta.
Taidetta on ympäri Tamperetta niin puistoissa ja muissa ulkotiloissa kuin sisällä kulttuuritiloissa. Esimerkiksi kulttuurikeskus Laikussa, Haiharan taidekeskuksessa ja Hiedanrannan galleria Muuntotilassa on mielenkiintoisia taidenäyttelyjä. Hiedanrannassa on myös upea katutaidepuisto.
Kaupungin kulttuuriraiteilla pääsee tutustumaan kaupunkiin omatoimisesti lukuisista eri näkökulmista.
Tietoa tapahtumakalenterista
– Aivoja ei kannata jättää kokonaan vapaalle työelämän jälkeen, sillä opiskeleminen ja uuden oppiminen ovat hyväksi jokaiselle. Harrastamaan ja uutta oppimaan voi lähteä esimerkiksi Tampereen seudun työväenopistoon. Siellä voi yli 67-vuotias saada 30 % alennuksen yhden kurssin kurssimaksusta, Santala muistuttaa.
Tietoa kaupungin harrastusmahdollisuuksista ja erilaisista tapahtumista löytyy Tampereen tapahtuma- ja harrastuskalenterista sekä kaupungin verkkosivuilta.
– Jokainen voi itse omilla teoillaan vaikuttaa omaan elämänlaatuunsa. Kannustan kaikkia selvittämään, mitä omalla asuinalueella tapahtuu, ja lähtemään mukaan toimintaan, suunnittelija Tiina Santala innostaa.
Tampereen kaupungin Hyvinvoinnin kehitysohjelman (2024–2027) tarkoituksena on kaventaa tamperelaisten hyvinvointieroja. Kehitysohjelman toiminnalla muun muassa vahvistetaan ikäihmisten sosiaalisuutta ja toimintakykyä.