Automaattiliikennettä kehittäneen projektin päätöstapahtumassa jaetaan kokemuksia ja pohditaan tulevaisuutta

Tampereella järjestetään 26.9. 2024 automaattiliikenteen kehittämiseen keskittyneen EU-rahoitteisen SHOW-projektin päätöstapahtuma. Tapahtumassa kerrataan lähes viisi vuotta kestäneen projektin keskeisiä tuloksia ja saavutuksia, jaetaan kokemuksia ja oppeja sekä pohditaan automaattiliikenteen tulevaisuutta.
Pieni sinivalkoinen Nysse-automaattibussi, taustalla tavallinen Nysse-bussi.
Automaattibussi liikennöi Hervannassa Tampereen pilottikohteessa.

Tampereen pilotti toi kokemusta automaattiliikenteestä talvioloissa

SHOW-projekti on ollut laaja kansainvälinen yhteistyöhanke, johon on osallistunut lähes 69 partneria 13 eri maasta. Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 30 miljoonaa euroa. Projektin paikalliset pilotit ovat tarjonneet arvokasta tietoa automaattiajoneuvojen toiminnasta ja käyttäjäkokemuksista. Automaattiliikenteen kehittämistä jatketaan EU-rahoitteisessa projektissa. 

Tampereen pilotista tietoa on saatu automaattiliikenteen toiminnasta Suomen talviolosuhteissa. Tampereen kaupungille hanke on tuonut käyttäjäpalautteen lisäksi käytännön automaattiliikenteen lähemmäksi kaupungin eri yksiköiden tulevaisuuden toimintaa ja toimintatapoja. Uusia innovaatioita aiotaan hyödyntää Tampereen liikennejärjestelmässä.

Tampereen kaupungin lisäksi hankkeen Tampereen piloteissa mukana ovat olleet Sensible4, Remoted, Sitowise ja VTT. SHOW-projektin aikana on ajettu tuhansia joukkoliikennekilometrejä ja kuljetettu lukuisia matkustajia turvallisesti. Projektin aikana on kerätty arvokasta tietoa automaattiajoneuvojen suorituskyvystä ja käyttäjäkokemuksista. Tampereen pilottikohteessa pieniä automaattibusseja liikennöi Hervannassa, Lintuhytin ja Hervantajärven välillä sekä Lempäälässä, jossa oli käytössä isompi automaattibussi.

Automaattiajoneuvot parantavat joukkoliikenteen palvelutasoa tulevaisuudessa

Projektin tulosten perusteella automaattiliikenteen tulevaisuus näyttää lupaavalta. 
–Toimijoiden välinen yhteistyö on ollut avainasemassa hankkeen käynnistämisessä ja onnistumisessa. Tulevaisuudessa näemme yhä enemmän automaattiajoneuvoja osana kaupunkiliikennettä, mikä parantaa joukkoliikenteen palvelutasoa ja houkuttelevuutta sekä liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta, arvioi projektipäällikkö Mika Kulmala Tampereen kaupungilta

SHOW-projektin päätöstapahtuma tarjoaa noin sadalle siihen osallistuvalle lisäksi mahdollisuuden tutustua paikallisiin pilottikohteisiin ja kokea automaattiajoneuvojen ja etäoperointikeskuksen toimintaa käytännössä. 

Lisätietoja

Mika Kulmala
Projektipäällikkö
Puhelin:
050 382 6455
Kuvat: Remoted
Jaa sosiaalisessa mediassa