Lisa Glybchenkon työpajassa pohditaan taiteen merkitystä rauhan rakentamisessa

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Osana juhlavuotta Tampereen kaupunki julkaisee sosiaalisen median kanavissaan ja tampere.fi-verkkosivulla tarinoita Tampereella asuvista kiovalaisista. Sarjan kolmas artikkeli kertoo taiteilija ja tohtorikoulutettava Lisa Glybchenkosta, joka järjestää rauhateemaisia taidetyöpajoja Tampereen päivän juhlaviikonloppuna. 

Ukrainalainen taiteilija ja Tampereen yliopiston tohtorikoulutettava Lisa Glybchenko odottaa innolla tulevaa viikonloppua. Hänen järjestämänsä Väritä rauha -taidetyöpajat käynnistyvät perjantaina 27.9. osana Tampereen päivän tapahtumaviikonloppua. Ensimmäinen työpaja järjestetään perjantaina Ukraina-talolla ja loput kaksi kertaa pidetään lauantaina 28.9. Kulttuuritalo Laikussa ja kauppakeskus Ratinassa.

Lisa saapui Tampereelle alun perin vuonna 2018 Tampereen yliopiston maisteriopiskelijaksi ja ihastui paikalliseen elämään. Arki Tampereella saikin jatkoa, kun hän palasi takaisin tuttuun yliopistoon tohtorikoulutettavaksi vuonna 2021. Nykyään Lisa jakaa aikansa Kiovan ja Tampereen välillä.

Lisan väitöskirja käsittelee taiteellisten innovaatioiden ja digitaaliteknologian mahdollisuuksia tukea rauhanpyrkimyksiä. Väritä rauha -taideprojekti on osa hänen tutkimustyötään. 

Työpajassa osallistujat pääsevät värittämään Lisan piirtämiä suuria ääriviivakuvia, jotka pohjautuvat suomalaisilta ja ukrainalaisilta saatuihin valokuviin. Yhteistyönä syntyvällä teoksella Lisa haluaa näyttää yhteyksiä Tampereen ja Kiovan sekä laajemmin Suomen ja Ukrainan välillä.

-    Pidän molempia kaupunkeja ja maita kotinani. Nyt monet muutkin ukrainalaiset saattavat ajatella niin, mutta traagisista syistä. Uskon, että työn viesti on lopulta se, että rauhan rakentaminen ja puolustaminen on kaikkien tehtävä, Lisa sanoo.

Työpajoissa tehdyt teokset pääsevät osaksi Tampereen Valoviikkoja ja Ruudun takaa -tapahtumaa, joka tuo valotaiteen kaupungin katukuvaan erilaisten ikkunoiden ja ruutujen taakse. Väritä rauha -työpajan teokset ovat nähtävillä Ruudun takaa -tapahtumassa 24.10.-3.11.2024.

Osallistu Väritä rauha -työpajoihin Tampereen päivän tapahtumaviikonloppuna:

  • Ensimmäinen työpaja Ukraina-talolla perjantaina 27.9. kello 17–19
  • Toinen työpaja Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 28.9. kello 10–12
  • Kolmas työpaja kauppakeskus Ratinassa lauantaina 28.9. kello 14–16
     
Teksti: Johanna Sokka
Kuvat: Johanna Sokka
Jaa sosiaalisessa mediassa