Pääkirjasto Metson Tekoja!-päivä juhlistaa kansalaisvaikuttamista

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä 1. lokakuuta pääkirjasto Metsossa paneudutaan vaikuttamisen laajaan kirjoon. Luvassa on muun muassa keskusteluja demokratiasta ja vallasta, vaikuttamista teatterin keinoin, unelmointia tulevaisuuden Tampereesta sekä Lego-mielenosoitus.


Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivän Tekoja!-tapahtuma on uusi avaus Tampereen kaupunginkirjaston demokratiatyössä. Teemapäivän tarkoituksena on tehdä tutuksi vaikuttamisen tapoja aina ruohonjuuritasolta edustuksellisuuteen asti ja tuoda päättäjiä lähemmäs kuntalaisia.

- Kirjaston tehtäviin kuuluu aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden tukeminen. Toivomme, että tapahtuman monipuoliset paneelikeskustelut, työpajat ja kohtaamiset lisäävät tietoa ja rohkaisevat mukaan vaikuttamaan itselle sopivalla tavalla, demokratia- ja osallisuustyöstä vastaava kirjastonhoitaja Marjo Hietikko sanoo.

Kirjasto toteuttaa Tekoja!-teemapäivän yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana muun muassa Artteli-kumppanuusyhdistys sekä Tampereen kaupungin yhteisö- ja kehittämispalvelut, nuorisopalvelut sekä kaupunkikulttuuriyksikkö. Tapahtumaan on vapaa pääsy.


Tekoja!-päivän ohjelma


Kansalaistori
klo 15, aula, pääkerros
Kansalaisvaikuttamisen tapoja ja tekoja kaikenikäisille, kuten Mansen massit -yhteisöraha ja kulttuuriavustusklinikka.

Tampereen kaupungin turvallisuuskysely 
klo 15–16.30, pääkerros
Vastaa ensimmäisten joukossa ja kerro kokemuksesi kaupungin turvallisuudesta!

Lego-mielenosoitus
klo 15, Satuhuone
Kirjoita viestisi päättäjille ja liitä se Lego-hahmojen mielenosoitukseen.

Taidekaaren Rohkene olla kiltti! -työpaja
klo 15, aula
Mitä hyvää voisit tehdä tähän maailmaan? Puhuisitko kivasti muille? Siivoisit omat jälkesi? Poimisit roskan maasta, vaikka se ei olisikaan sinun? Et kiukuttelisi (ainakaan joka päivä)? Jokainen meistä voi omilla pienilläkin teoillaan tehdä maailmasta mukavamman paikan. Tule tekemään julkinen kiltteyslupaus Taidekaaren työpajaan, palkkioksi saat kunniamerkin. 

Erätauko-keskustelu: Miten minä vaikutan?
klo 15–16.30, Lehmus-sali
Asioihin vaikuttaminen ei kuulu vain poliitikoille ja päättäjille, vaan voimme kaikki tehdä isompia ja pienempiä tekoja sen eteen, että elämämme ja yhteiskuntamme menisi haluamaamme suuntaan. Miten juuri sinä olet vaikuttanut asioihin ympärilläsi? Miten sinä haluaisit vaikuttaa? Tule jakamaan kokemuksiasi rakentavassa keskustelussa! Ohjaajana Asla Heikkari Postimuseosta.

RARE DOCS: Suomalainen paradoksi
klo 15.30–16.00, Metson lava
RARE DOCS: Suomalainen paradoksi -dokumenttielokuva syventyy suomalaisen demokratian haasteisiin. Toimittaja Nikke Sillanpää kysyy toreilla ja kaduilla kansalaisilta, mitä he ajattelevat demokratiasta, kuulee tutkijan näkemystä demokratian tilasta ja keskustelee nuorten kanssa demokratian tulevaisuudesta. Dokumentti on RARE Median tiimin tuottama ja Saastamoisen Säätiön rahoittama.

Miten ja miksi vaikutan? 
klo 16.30, lava, pääkerros
Paneelissa valtuutetut saavat pohtia vaikuttajataustaansa, avata kansalaisaktiivisuuden merkitystä ja haaveilla demokratiasta. Mukana ovat kaupunginvaltuutetut Anne-Mari Jussila (Kokoomus), Vilma Järvisalo (Vihreät), Marika Puolimatka (Perussuomalaiset) ja Inna Rokosa (SDP). Haastattelijana Marjo Hietikko.

Vaikuta teatterin keinoin ja tee oma esitys!
klo 16.30–18.30, Tammi-sali
esitykset klo 18.45–19.30, Lehmus-sali
Miten teatterilla ja esitystaiteella voi vaikuttaa? Mihin sinä haluaisit vaikuttaa? Tule tekemään oma lyhyt demoesitys esittävän taiteen keinoin. Ohjaajana teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Häkkinen Postimuseosta.

Unelmien Tampere – Kaikkien Tampere vuonna 2074
klo 16–18, Kuusi-sali
Tule unelmoimaan, millainen Tampere voisi olla tulevaisuudessa. Käytämme ajatustyön tukena Sitran kehittämän "Tulevaisuustaajuus" -menetelmän osia, jossa unelmoinnin lisäksi mietitään konkreettisia, pieniä ja suuria tekoja kohti toivottavia tulevaisuuksia. Vetäjänä Tarja-Kaarina Lääperi, Tulevaisuustaajuus -kouluttaja, Tampereen Maailmankoulu, Tampereen kaupunki.

Tamperelaisten ilta
klo 16–17.30, pohjakerroksen aula
Tamperelaisten illoissa kuntalaiset voivat osallistua keskusteluun, jakaa muille ajatuksiaan ja ottaa kantaa kaupungin ajankohtaisiin asioihin.  Tule valtuustokahveille tapaamaan kaupunginvaltuuston jäseniä.

Aktivismia! 
klo 17.30 Metson lava
Paneelikeskustelussa ovat mukana ulkoparlamentaarinen aktivisti, tutkija Perttu Ahoketo ja sosiaalipolitiikan yliopistotutkija Pauliina Lehtonen, molemmat Tampereen yliopistosta, aluevaltuutettu Perttu Jussila ja Benjamin Pitkänen Viral Vegans -järjestöstä. Haastattelijana Marjo Hietikko.

Demokratiaklubin paneelikeskustelu: Kuka saa päättää - ja mistä?
klo 18.30, Metson lava
Todellinen demokratia on aktiivista osallistumista, jossa kansa päättää itseään koskevista asioista. Mutta kuka saa osallistua? Kenellä on nykyisissä rakenteissa valta tehdä päätöksiä – ja kenellä ei? Miltä näyttäisi poliittinen rakenne, joka todella heijastaa koko kansan intressejä? Demokratiaklubin fasilitoimassa keskustelussa puhutaan eriarvoisuudesta demokraattisessa prosessissa ja keinoista sen korjaamiseksi.

 

Lisätietoja

Marjo Hietikko
Tampereen kaupunginkirjasto Kirjastonhoitaja
Puhelin:
040 674 1757
Jaa sosiaalisessa mediassa