Uusia pyöräliikenteen opasteita Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien liittymässä

Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien liittymässä on uusittu pyöräliikenteen opasteita. Opasteet ohjaavat nyt paremmin pysymään pyöräliikenteen pääreiteillä sekä siirtymään niille.

Hämeenkadun pyörätiet ovat pääosin yksisuuntaisia. Sen vuoksi pyöräilijä joutuu toisinaan kulkemaan liittymässä lyhyen matkaa eri suuntaan, kuin jossa määränpää on. Opasteet ovat tärkeässä roolissa, jotta pyöräilijä pysyy oikealla reitillä.

Perille pyöräilyn pääreittiä pitkin

Pyöräliikenteen opasteet viitoittavat lähtökohtaisesti kulkemaan pyöräilyn pääreittejä pitkin. Keskustan läpi pyöräilyn pääreitti kulkee Rongankadulla ja Puutarhakadulla, ei Hämeenkadulla.

Tämän vuoksi esimerkiksi Kangasalle ei ohjata Hämeenkatua rautatieaseman suuntaan. Kangasalan pääreitti kulkee Rongankadulla, jonne pääsee Hatanpään valtatien risteyksestä opastusta seuraamalla. Hämeenkadun suuntaisesti opastetaan vain sen varrella oleviin kohteisiin eli Keskustorille ja Rautatieasemalle.

Pääreitit merkitään punaisilla numerotunnuksilla

Pääreitit ovat ennalta määritettyjä laadukkaita pyöräreittejä, jotka merkitään opastuksessa punavalkoisilla numerotunnuksilla. Ympyrä, jossa on reunaviiva tarkoittaa, että pyöräilijä on parhaillaan kyseisellä pääreitillä. Katkoviiva ympyrän reunalla puolestaan kertoo, että seuraamalla opastetta päätyy pääreitille. 

Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteyksen uusitut opasteet opastavat Lempäälän (6), Pirkkalan (7), Vuoreksen (5), Hervannan (4) ja Kaukajärven (3) suuntiin pääreittejä pitkin. Lisäksi opastetaan Keskustorille, rautatieasemalle, linja-autoasemalle, Tammelaan sekä Teiskon ja Kangasalan pääreiteille.    

Pyöräliikenne Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteyksessä.
Pyöräilijöitä opastetaan Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteyksessä pyöräilyn pääreiteille.

Pyöräilyn pääverkko

Tampereella opastusta löytyy pyöräliikenteen pääverkolta. Opastuksen tarkoituksena on ohjata liikennettä parasta reittiä kohteeseen. Paras reitti on mahdollisimman laadukas, turvallinen ja miellyttävä ja muodostuu pyöräliikenteen pääreiteistä sekä niitä täydentävistä aluereiteistä. Perille ei tämän vuoksi ohjata aina lyhintä mahdollista reittiä.

Jalankulkijoiden opastaminen

Ainakin toistaiseksi pyöräliikenteen opasteissa voi paikoin nähdä myös jalankulkijan symbolin. Opastus on kuitenkin tarkoitettu pääasiassa pyöräilijöille, ja se perustuu pyöräliikenteen pääverkkoon. Kaukaisimmat opasteiden määränpäät voivat olla useiden tai jopa kymmenien kilometrien päässä, joten jalankulkijat eivät ole opasteiden ensisijaisia käyttäjiä.

Jalankulkijalla on yleensä enemmän reittimahdollisuuksia sekä aikaa pysähtyä tarkastamaan reittiään esimerkiksi puhelimen karttasovelluksesta, kun taas pyöräilijälle on tärkeää pysyä liikkeessä. Jalankulkijan kannalta opastettu reitti voi tämän vuoksi etenkin keskustan alueella aiheuttaa kiertoa.  Jalankulkijat voivat kuitenkin hyödyntää myös pyöräliikenteen opasteita ja löytävät niitä seuraamalla perille.

Keskustan ja Hervannan alueella on toteutettu jalankulkijoille myös oma erillinen opastus. Näihin opasteisiin on valittu esimerkiksi turisteja paremmin palvelevia kohteita, kuten Museokeskus Vapriikki, Finlaysonin alue ja Keskustori.
 

Pyöräliikenteen opaste Hämeensillalla.
Pyöräliikenteen opasteissa pyöräilyn pääreitit on merkitty punavalkoisilla numerotunnuksilla.
Opaste jalankulkijoille Vanhankirjastonpuistossa.
Keskustan alueelta löytyy mustia kävelyopasteita. Laikunlavan viereisessä opasteessa ohjataan muun muassa Museokeskus Vapriikkiin, Finlaysonin alueelle ja Kulttuuritalo Laikkuun. Opasteessa on kerrottu matkan pituus ja kävelyaika.

Lisätietoja

Laura Puhakka
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
041 730 5739
Teksti: Laura Puhakka
Kuvat: Laura Puhakka
Jaa sosiaalisessa mediassa