Tamperelaiset tehokkaita vieraslajien torjunnassa

Tamperelaiset pääsivät kesällä tienaamaan rahaa torjumalla löytämiään jättipalsameja. Kaupunkilaiset osallistuivat torjuntaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla vieraslajiesiintymiä videoitiin ja merkittiin kartalle. Pelissä oli avoinna myös kartoitustehtävä neljälle eri vieraskasville.

Kesäkuussa alkanut Tampereen joukkoistettu vieraslajitorjunta on päättynyt. Kaikille avoimeen, Crowdsorsa-mobiilipelillä järjestettyyn jättipalsamien hävitykseen lähti mukaan 27 osallistujaa. He löysivät ja tuhosivat haittakasveja Tampereen ympäristöstä 5000 neliömetriä. Palkkioksi pelaajat saivat rahaa tililleen.

– Erityisen positiivista oli huomata, kuinka aktiivisesti nuoriso lähti mukaan vieraslajitorjuntaan. Joukossa oli myös todellisia tehokäyttäjiä, ja Tampereen aktiivisin osallistuja onnistuikin ansaitsemaan kesän aikana peräti 436 euroa, paljastaa Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Tehtävän suorittamiseksi pelaajan tuli kuvata esiintymästä video ennen ja jälkeen torjunnan ja ladata sitten videot pelin laadunhallinnan hyväksyttäväksi. Kukin esiintymä ilmestyi reaaliajassa Crowdsorsa-sovelluksen kartalle, ja niitä pääsi torjumaan uudelleen, kun edellisestä torjunnasta oli kulunut kolme viikkoa. Näin voitiin varmistaa, että esiintymien hävittäminen on mahdollisimman tehokasta.

Torjuntaa kokeiltiin Tampereella ensimmäistä kertaa ja siinä keskityttiin melko helposti kitkettävän jättipalsamin torjuntaan. Kokeilun aikana havaittiin, että ilman kukkia jättipalsami oli vaikea erottaa paikallisesta lajista lehtopalsamista. Vieraslajien torjuntaosiota kehitetään edelleen.

Haitallisia vieraslajeja havainnoi 46 pelaajaa

Joukkoistetun jättipalsamitorjunnan lisäksi Tampereella oli käynnissä myös toinen tehtävä, jossa pelaajat kartoittivat jättipalsamia, jättiputkea, jättitatarta ja viitapihlaja-angervoa. Osallistujia oli 46 ja he havaitsivat yhteensä 182 esiintymää, joista kustakin löytäjä sai euron palkkion.

– Crowdsorsa-sovellus on hauska tapa viestiä haitallisista vieraslajeista uutta kanavaa pitkin. Tavoitimme ehkä perinteisiä kanavia laajemmin erilaisia kaupunkilaisia, erityisesti nuoria, ja pystyimme kannustamaan heitä haitallisten vieraslajien havaitsemisessa ja torjumisessa, sanoo Tampereen ympäristöpäällikkö Kati Skippari

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia vieraslajeja torjuttiin tänä vuonna samalla menetelmällä yli 40 kaupungissa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Yhteisvoimin hävitettiin yhteensä 940 000 neliömetriä haittakasveja, joiden torjunnasta osallistujat tienasivat palkkioita kaiken kaikkiaan yli 100 000 euroa. 

Lisätietoja

Kati Skippari
Ympäristöpäällikkö
Puhelin:
050 521 5198
Toni Paju
Toimitusjohtaja
Puhelin:
050 322 6263
Teksti: Juhani Pajunen ja Essi Lehtinen
Kuvat: Crowdsorsa
Jaa sosiaalisessa mediassa