Jass Kaselaanin taideteos ”Sukulaissielut tervehtivät kaukaa toisiaan" on valmistunut Tartonpuistoon

Tampereen kaupunki etsi kaksivaiheisen taidekilpailun avulla pysyvää taideteosta sijoitettavaksi alun perin Kissanmaalle Tapiolanpuistoon juhlistaakseen Tarton asemaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2024. Taidekilpailulla haluttiin juhlistaa Tampereen ja Tarton ystävyyskaupunkitoimintaa. Tartto ja Tampere ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1992. 

Taidekilpailu kohdistettiin taiteilijoille, joilla on kytkös Tartoon. Monialainen ja kansainvälinen valintalautakunta valitsi yksimielisesti virolaisen kuvataiteilijan ja kuvanveistäjän Jass Kaselaanin ehdotuksen Sukulaissielut tervehtivät kaukaa toisiaan kilpailun voittajaksi. Valintalautakunta oli erityisen vaikuttunut teosehdotuksen leikkisyydestä ja hauskuudesta. Teos saa kokijan yksinkertaisesti hyvälle tuulelle sympaattisuudellaan. 

Tarkentuneen kaavaehdotuksen myötä teos päätettiin sijoittaa Tartonpuistoon, joka on perustettu Tampereen ja Tarton kaupunkien ystävyyssuhteiden merkiksi ja se on vihitty käyttöön vuonna 1999. Puisto ympäristöineen kehittyy tulevaisuudessa merkittävästi, kun läheinen Hakametsän jäähalli ja mm. sitä ympäröivät parkkialueet uudistetaan moderniksi, kaikille avoimeksi liikunnan, urheilun ja asumisen kokonaisuudeksi Hakametsä Sport Campus -hankkeessa. Erityisesti lähialueen asukkaille tärkeää Tartonpuistoa päädyttiin palautteiden perusteella kaavaehdotuksessa säilyttämään enemmän.

Veistosryhmän nimi “Sukulaissielut tervehtivät kaukaa toisiaan” on lainaus saksalaisfilosofi Schopenhauerin esseestä, jossa puhutaan ystävyydestä, toisten ymmärtämisestä ja heimosielujen magneettisesta vetovoimasta. Veistosryhmän sijainti mäen päällä muistuttaa kommunikointia etäisyyksien päästä, mihin teoksen otsikkokin viittaa.
Veistosryhmän vähäeleinen muotokäsittely jättää tilaa yksilöllisille tulkinnoille ja ajatuksille.

Veistosten hahmojen muotokieli on yleistävä, minimalismin ja modernismin perinteisiin ulottuva. Veistoksia voi tarkastella leikkisästi, tulitikkulaatikoista askarreltuina hahmoina. Tyylittelyn ansiosta veistoksilta puuttuvat henkilöominaisuudet, kuten ikä, sukupuoli tai ihonväri, mikä tekee hamoista kaikille samaistuttavan. Veistosten kulmikkuuden ja lakonisuuden korostukseksi on veistosryhmään lisätty pyöreät lintuhahmot, jotka taiteilijan omissa muistoissa yhdistyvät hänen lapsuutensa Tarttoon.

Veistosryhmän hahmot on valettu betonista, joka on Kaselaanin suosikkimateriaaleja. Betonilla on oma luonne, siinä on arvokkuutta ja persoonaa. Valettu betoni veistosmateriaalina mahdollistaa monenlaisten muotojen luomisen ja jännittävien pintarakenteiden käytön, mikä lisää kovalle materiaalille inhimillisyyttä. Betoni sopii hyvin pohjoisen sääolosuhteisiin. Lintuveistokset on valettu pronssista.

Tartossa syntynyt ja kasvanut Jass Kaselaan (1981) on Viron taidekentän nousevia kärkitekijöitä. Hän on valmistunut Tarton taidekorkeakoulusta ja suorittanut maisterin tutkinnot Viron taideakatemiassa kuvanveistosta vuonna 2008 ja animaatiosta vuonna 2022. Jass Kaselaan tunnetaan parhaiten tilallisista veistosinstallaatioista. Kaselaan on palkittu Anton Starkopfin taidepalkinnolla (2011), Kristjan Rauan nimisellä taidepalkinnolla (2014) ja Köler Prize –pääpalkinnolla (2014). Viime vuosina hän on luonut useita taideteoksia julkisiin tiloihin.
 

Lisätietoja

Janne Kauppinen
Museoamanuenssi
Markus Joonas
Hankekehityspäällikkö
Jaa sosiaalisessa mediassa