Lainaa omistamasi taideteos Kulttuuritalo Laikun 100-vuotisjuhlanäyttelyyn

Onko kotonasi taideteos, joka on sinulle erityisen tärkeä? Lainasto-näyttelyssä on ainutlaatuinen tilaisuus saada suosikkiteoksensa kaikkien nähtäville. Vuonna 2025 vanhassa kirjastotalossa eli nykyisessä Kulttuuritalo Laikussa vietetään satavuotisjuhlia. Laikun kirjastohistorian kunniaksi järjestetään helmi-maaliskuussa näyttely, johon kuka tahansa voi ehdottaa omistamaansa teosta esille pantavaksi. Teosehdotuksia voi lähettää 24.10.–13.11.2024.
Isossa galleriatilassa on toisella seinällä ikkunoita ja kolme valkoista seinäkettä.
Laikun Gallerian tila ja seinät täyttyvät helmi-maaliskuussa 2025 yleisön lainaamista taideteoksista.

Laikun satavuotisjuhlia vietetään koko vuoden 2025 ajan erilaisten tapahtumien merkeissä. Alkuvuoden juhlaohjelmassa on Lainasto-näyttely, joka koostetaan yleisön omistamista ja tähän näyttelyyn ehdottamista teoksista. Teosvalinnat tehdään yhtenäistä visuaalista kokonaisuutta painottaen. Teosvalintaan vaikuttaa vahvasti myös teoksiin liittyvät muistot ja tarinat, jotka laitetaan myös esille näyttelyyn teosten yhteyteen.

Näyttelyyn voi ehdottaa yhtä omistamaansa taideteosta. Taideteoksen tulee olla jonkun toisen kuin ehdottajan itsensä tekemä. Teosta ehdotetaan lomakkeella, joka löytyy Kulttuuritalo Laikun verkkosivuilta.

Lainasto-näyttely on esillä 22.2.–30.3.2025 Laikun Galleriassa. Kaikista näyttelyyn valituista teoksista tehdään lainaussopimus ja teokset myös vakuutetaan näyttelyn ajaksi. Teosten omistaja vastaa itse teoksen kuljettamisesta Kulttuuritalo Laikkuun ja sieltä pois.

Lainasto-näyttely kunnioittaa Kulttuuritalo Laikun historiaa entisenä kirjastona. Laikku valmistui Tampereen ensimmäiseksi kirjastotaloksi vuonna 1925. Kirjasto toimi rakennuksessa vuoteen 1986 saakka, jolloin pääkirjasto Metso avautui. Kirjastoa on kutsuttu myös lainastoksi, ja tamperelaisten suussa se on edelleen lyhentynyt ”laikuksi”, mistä nykyinen kulttuuritalo on saanut nimensä. Talossa järjestetään nykyään muun muassa näyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia.

100-vuotisjuhlaa vietetään koko vuoden 2025 ajan useiden eri tapahtumien merkeissä. Vuosi huipentuu juhlaviikonloppuun lokakuussa. Tarkempi juhlavuoden ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja

Anna Värri
Lainasto-näyttelyn kuraattori Kulttuurituottaja
Aliisa Piirla
Laikun 100-vuotisjuhlaohjelman tuottaja Koordinaattori
Puhelin:
050 523 2134
Jaa sosiaalisessa mediassa