Työpaikkoja ja joustavuutta – Nuorten omat toiveet Tampereen kaupungin nuorten työllisyysohjelmalle

Tampereen kaupungin nuorisovaltuuston aloitteesta käynnistyneen nuorten työllisyysohjelman tavoitteena on luoda nuorille yhtenäinen työelämäpolku, tukea työuran käynnistämistä ja aktivoida nuoret mukaan ohjelman kehittämiseen. Kolme vuotta kestävällä ohjelmalla pyritään myös vaikuttamaan myönteisesti työnantajien mielikuviin nuorista työelämässä.
Kuvassa neljä henkilöä tiilimuurin edessä
Kuvassa Oliver Priimägi, Helmi Hukkanen, Eetu Hukkanen ja Olli Sillanpää

Tampereen kaupungin Nuorten työllisyysohjelma käynnistyi maaliskuussa 2024. Alkusysäyksensä se sai Tampereen kaupungin nuorisovaltuuston aloitteesta vuonna 2021. Ohjelman syntyyn vaikutti nuorisotyöttömyyden korkea taso koronan takia ja koettiin, että esimerkiksi kaupungin kesätyöpaikat olivat vaikeasti saatavilla. Haluttiin pitkäjänteistä toimintaa, joka jatkuisi myös seuraavien nuorisovaltuustojen kaudelle.

Nuoret tarvitsevat hyviä työelämäkokemuksia

Nuorisovaltuuston väki on vuosien varrella vaihtunut, mutta se on edelleen aktiivisesti mukana ohjelman kehittämisessä. Nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Eetu Hukkanen on ollut mukana alusta asti. Hän korostaa, että ohjelman avulla yhä useampi nuori voi saada selkeämmän ja kattavamman käsityksen työpolusta ja sen mahdollisuuksista omalla kohdallaan. Hänen mukaansa nuorten työllisyyden lisääminen on erittäin tärkeää. 

- Nuorten toiveena on saada lisää matalan kynnyksen työpaikkoja, johon otettaisiin myös sellaisia nuoria, joilla ei ole työkokemusta. Nuorten kohdalla pitäisi myös huomioida erilaiset tilanteet. Työnhaun pitäisi olla paljon sulavampaa ja avoimempaa. Tärkeää olisi ottaa nuoret rohkeasti työn tekemiseen ja kehittämiseen sekä luottaa heihin, painottaa Eetu Hukkanen.

Ensimmäiset työelämäkokemukset muokkaavat nuoren käsitystä työelämästä ja voivat joko vahvistaa tai heikentää heidän itseluottamustaan ja motivaatiotaan. Monille nuorille työntekijöille työelämän joustavuus on nykyisin erityisen tärkeää. Työelämän joustavuutta toivoo myös aloitteen tekemisessä mukana ollut, tällä hetkellä yliopistossa politiikan tutkimusta opiskeleva ja nuorisovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Oliver Priimägi.

- Olisi hienoa, että ohjelma auttaisi näkemään nuoret yhdenvertaisina ja arvostettuina työntekijöinä. Nuorten kohdalla työelämässä pitäisi olla enemmän joustavuutta, toivoo Oliver.

Uutena tulokkaana nuorisovaltuustossa on aloittanut media-alaa opiskeleva Helmi Hukkanen.

- Perehdyttäminen ja työpaikan ilmapiiri ovat tärkeitä asioita ensimmäisissä työpaikoissa. Ja kannattaa muistaa, että nuorilla on paljon vahvuuksia ja niitä kannattaa työpaikoilla myös hyödyntää, muistuttaa Helmi.

Ohjelmalle oma koordinaattori

Nuorten työllisyysohjelmaa sai oman koordinaattorin. Hän on Olli Sillanpää, joka aloitti työnsä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden Ohjaamossa kesän 2024 alussa. Hän korostaa, että nuorten oman äänen tulee kuulua entistä vahvemmin keskusteluissa työelämän kehityksessä. Työelämä on tällä hetkellä murroksessa, jossa kohtaamme sekä haasteita että mahdollisuuksia.

- Nuoria ei tule jättää yksin tämän muutoksen keskellä. Yhteiskunnallisesta näkökulmasta työnantajien tulee tarjota nuorille matalalla kynnyksellä mahdollisuuksia työhön ja panostaa kattavaan perehdytysjaksoon, jolla tehtävään valmistamisen lisäksi integroidaan nuoria osaksi organisaation kulttuuria. Tämä vähentäisi nuorten työttömyyttä ja rikastuttaisi työyhteisöjä nuorten tuoreilla näkemyksillä ja energialla.

 

Uutista muokattu 23.10.: Henkilön Eetu Hukkanen tittelistä on poistettu kohta Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Tehtävä on päättynyt aiemmin tänä vuonna.

Lisätietoja

Olli Sillanpää
Koordinaattori
Teksti: Taru Halme
Kuvat: Taru Halme
Jaa sosiaalisessa mediassa