Tampereen taidemuseo täynnä Vuoden nuoria taiteilijoita – Suvi Sysi sekä Silmänruokaa-kokoelmanäyttely
Vuoden nuori taiteilija 2024 – Suvi Sysi
Suvi Sysi (s. 1990 Nilsiä) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka työskentelyn juuret ovat taidegrafiikan menetelmissä ja paperipohjaisissa teoksissa. Sysi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan opetusalueelta 2020. Taiteessaan hän tarkastelee ajallisuutta, väriä, valoa, muotoja ja tekstuureja sekä liikettä kaksi- ja kolmiulotteisuuden välillä. Paperin ohella Sysi työskentelee puun, saven ja kipsin kanssa. Usein hänen teoksensa saavat muotonsa abstrakteina installaatioina.
Vuoden nuori taiteilija 2024 Suvi Sysi kertoo teoksistaan: ”Työskentelyni on kehollista ja työstän teoksiani hitaasti käsin. Teokseni ovat materiaalilähtöisiä, jolloin se millä ja miten teokseni on tehty, muodostuu merkittäväksi osaksi niiden sisältöä. Teokseni eivät kuvasta mitään ulkopuolisia ilmiöitä tai asioita, vaan ne ovat kuvia itsestään. Taiteen tekeminen on minulle keino tutkia tuntemista ja kokemista – liikkumista ennalta sanoittamattomille ja järkeilemättömille alueille.”
Linkkinä ulkomaailman ja sisällä olevien teosten välillä toimii Tampereen taidemuseon ikkunoissa kulkeva muuntuvasta sinisestä sävystä ja valosta muodostuva teos Enshrine. Väri on Suvi Sysille teosten sielu ja samalla yksi materiaaleista, kuten myös väriin kytkeytyvä valo.
Vuoden nuoren taiteilijan 2024 on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat puheenjohtajana Tampereen taidemuseon museonjohtaja Selma Green ja näyttelypäällikkö Virpi Nikkari, Tampereen Taideyhdistyksen edustajana puheenjohtaja Joni Lehtimäki, taiteilijajäseninä Tampereen Taiteilijaseuran Anna Hyrkkänen ja Suomen Taiteilijaseuran Katariina Salmijärvi sekä kutsuttuina asiantuntijajäseninä valinnan aikana Nykytaiteen museo Kiasman museonjohtajana toiminut Leevi Haapala ja taidekuraattori Laura Köönikkä. Suvi Sysi on järjestyksessä 40. Vuoden nuori taiteilija.
Silmänruokaa tarjolla taidemuseon pohjakerroksessa
Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Samalla se juhlistaa tapahtuman 40-vuotista taivalta. Silmänruokaa käsittää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia. Teosvalinnoissa on painotettu eri tekniikoiden ja ilmaisutapojen monipuolisuutta ja ajallista laaja-alaisuutta. Eri vuosikymmeninä valitut taiteilijat ilmentävät oman aikansa nykytaiteen virtauksia ja arvoja.
Suurin osa näyttelyn teoksista on hankittu alkuperäisistä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyistä. Jotkut ovat uudempia kuvaten taiteilijantyön myöhäisempiä vaiheita. Keskenään hyvin erilaisia teoksia yhdistää omintakeisuus, kokeellisuus ja rohkeus. Monet vuoden nuorista taiteilijoista ovat tehneet näyttävän kuvataiteilijan uran myös kansainvälisesti ja työskentelevät tälläkin hetkellä ulkomailla. Valtaosa heistä lukeutuu Suomen kuvatademaailman tunnetuimpiin ja näkyvimpiin tekijöihin. Mukana ovat: Eija-Liisa Ahtila ja Maria Ruotsala, Ville Andersson, Hans-Christian Berg, Susanne Gottberg, Samuli Heimonen, Illusia Juvani, Emma Jääskeläinen, Hannu Karjalainen, Outi Kirves, Kaisu Koivisto, Markus Konttinen, Jukka Korkeila, Heta Kuchka, Anni Leppälä, Esko Männikkö, nabbteeri, Reima Nevalainen, Ari Pelkonen, Tiina Pyykkinen, Samu Raatikainen, Mari Rantanen, Osmo Rauhala, Juha Saitajoki, Kim Simonsson, Nanna Susi ja Viggo Wallensköld.
Vuoden nuoria taiteilijoita kaupungilla
Juhlavuoden kunniaksi Vuoden nuorten taiteilijoiden teokset valtaavat myös Tampereen kaupungin keskustan ja museon ulkopuolen. Kesällä jo nähtiin Vuoden 2013 nuoren taiteilijan Jarno Vesalan sympaattinen Pysähdys (2024) Tammerlammessa. Nyt keskustan rakennusten seinille heijastetussa, Tampereen kaupungin Valoviikkoihin kuuluvassa Valogalleriassa nähdään Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten piirustuksia. Mosse ja tatuoidut ystävät -näyttelyn seiniin ”tatuoiduissa” kuvissa myyttiset taruolennot ja keskiaikaiset lääkeyrtit rinnastuvat death metal -musiikin ja pop-surrealismin symboleihin. Tampereen taidemuseon ikkunoissa nähdään osana Ruudun takaa -tapahtumaa Suvi Sysin sinisävyinen valoteos Enshrine (2024).
Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma
Vuoden nuori taiteilija on Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia kuvataidepalkintoja. Se on tukenut nykytaidetta ja avannut taiteilijoille tietä tähtiin niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin lahjakkaita, alle 35-vuotiaita taiteilijoita ja lisätä nykytaiteen näkyvyyttä. Palkinto syntyi 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Ajan saatossa useasti uudistunut valintaraati koostuu kuvataidealan asiantuntijoista ja sen puheenjohtajana toimii Tampereen taidemuseon johtaja.