Mia Palonen on tukenut opiskelijoita opiskelijakuntatyössä

Tredun kasvatus- ja ohjausalan lehtori ja ammatillinen opinto-ohjaaja Mia Palonen sai Tampereen päivänä kaupungin kultaisen ansiomitalin ansioistaan opiskelijakunnan toiminnan kehittämisestä. Hän pitää työtään etuoikeutettuna, mutta korostaa yhteistyön merkitystä.
Hymyilevä henkilö kahden puun välissä. Puissa keltaiset lehdet.
Kaupungin kultainen ansiomitali tuli Mia Paloselle yllätyksenä.

Tapaamme Mia Palosen Tredun Santalahdenkadun toimipisteessä, jossa hän työskentelee tällä hetkellä vain osittain. Osa työviikosta vierähtää Ylöjärven kampuksella. Santalahdenkadulla hän kuitenkin uurasti opiskelijakunnan toiminnan uudelleen herättämiseksi vaikeiden korona-aikojen jälkeen.

– Edeltäjäni jäi eläkkeelle kaksi vuotta sitten ja hain paikkaa. Koronan jälkeen opiskelijakunnan toiminta oli lamassa ja se piti rakentaa uudelleen. Esitin rakentavalla tavalla ideoita ja ratkaisuehdotuksia. Opiskelijoiden ja muiden työntekijöiden kanssa yhdessä saimme toiminnan taas käyntiin, hän muistelee.

Tredun opiskelijakunta ei ole rekisteröitynyt yhdistys, vaan toiminta on melko vapaamuotoista. Se on silti organisoitua ja yksi Palosen tehtävistä oli tukea ja ohjata opiskelijoita organisoitumisessa ja opiskelijakunnan toiminnassa.

– Opiskelija-aktiiveillakin on hyvä olla opettaja, joka tuntee koulun organisaation, tietää kehen ottaa milloinkin yhteyttä ja organisoi ja mahdollistaa toimintaa. Olen ollut yksi aikuisista, joka auttaa asioiden ja ideoiden toteuttamisessa, Palonen muotoilee.

Hän myös muistuttaa, että Tredu on suuri oppilaitos, jolla on toimintaa useilla eri kampuksilla.

– Toiminta Santalahdentiellä on hyvin erilaista, kuin vaikkapa Kurussa.

Opiskelijoiden osallistamisessa on menty eteenpäin

Organisaation tuntemus on auttanut esimerkiksi siinä, että opiskelijoiden edustajia on saatu entistä enemmän erilaisiin koulun toimikuntiin ja työryhmiin tuomaan opiskelijoiden ääntä kuuluviin.

– Opiskelijakunnan puheenjohtaja esimerkiksi osallistui viime vuonna henkilöstöfoorumin toimintaan. Hän tuo sinne opiskelijoiden näkökulman ja on hyvä, että foorumin muut jäsenetkin näkevät, minkä näköinen ihminen oppilaskuntaa johtaa, Palonen toteaa.

Hänen mukaansa opiskelijoiden osallistamisessa on menty paljon eteenpäin, mutta sitä voisi kehittää vielä edelleenkin.

Opiskelijakunnan toiminta on silti enimmäkseen muuta, kuin kokouksissa istumista. Se myös järjestää tapahtumia, välillä melko isojakin. Myös niissä asiantuntevan opettajan tuki on arvokasta.

– Opiskelijakunta järjesti Retrodiskon, jolle opiskelijat saivat Masseista mahiksia -rahaa ja he pääsivät myös esittelemään ideaa Massigaalaan. Projektin toteuttaminen alusta loppuun oli opiskelijoille hyvää oppia ja hieno esimerkki siitä, millaisia mahdollisuuksia on olemassa, Palonen myhäilee.

Opiskelijakuntatyö on antanut paljon

Palonen on kokenut työskentelynsä opiskelijakunnan parissa erittäin antoisana.

– Välillä olen oikein ihmetellyt, että minulla on mahdollisuus tehdä tällaista työtä ja siitä vielä maksetaankin, hän naurahtaa.

Opettajana hän tutustuu oman alansa opiskelijoihin, mutta opiskelijakunnan kautta lukuisiin muihinkin. Santalahdentien kampuksella on noin kolmetuhatta opiskelijaa, joten näkökulmaa saa moniin eri aloihin.

– On ollut myös valtavan hienoa tutustua opiskelijoihin sellaisessa toiminnassa, johon he ovat itse hakeutuneet, Palonen iloitsee.

Hymyilevä henkilö istuu pöydän takana läppäri edessään.
Palonen viihtyy Tredun Santalahdentien kampuksella, jossa opiskelijoita on lukuisilta eri aloilta.
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa