Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi vuoden 2025 vuosisuunnitelman
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakautuu kulttuurin sekä liikunnan ja nuorison palveluryhmiin. Kulttuurin palveluryhmään kuuluvat kaupungin museot, kaupunginkirjasto, kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen seudun työväenopisto ja Tampere Filharmonia. Liikunnan ja nuorison palveluryhmään kuuluvat nuoriso- ja ohjauspalvelut, sisäliikunnan ja tapahtumatoiminnan olosuhdepalvelut sekä ulkoliikuntapalvelut ja uimahallit.
Lisäksi vuosisuunnitelmassa on esitetty sivistyspalvelujen henkilöstö- ja taloushallinto sekä yhteisö- ja kehittämispalvelut omina osioinaan.
Kaupunginhallituksen ohjauksessa toimiva Hyvinvoinnin kehitysohjelma sisältyy kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan vuosisuunnitelmaan.
Investointiavustuksia teattereiden perusparannushankkeille
Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen toimintatulot ovat 18,5 miljoonaa euroa, toimintamenot -137,9 miljoonaa euroa ja toimintakate -119,4 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos on -126,7 miljoonaa euroa.
Investointimenot ovat yhteensä 14,9 miljoonaa euroa. Investointimenot sisältävät 9,5 miljoonan euron investointiavustuksen Tampereen Teatterin perusparannushankkeelle ja 0,6 miljoonan euron investointiavustuksen Tampereen Työväen Teatterin perusparannushankkeen suunnittelukustannuksiin. Avustusten lisäksi suurimmat investointikohteet liittyvät liikuntaolosuhteiden parantamiseen.
Nettomenojen kasvu on 3,3 miljoonaa euroa (+2,8 prosenttia) vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan verrattuna. Kasvua selittävät muun muassa kunta-alan vuoden 2024 palkankorotusten palkkaperintö sekä uusien ja peruskorjattujen tilojen aiheuttama vuokrakustannusten kasvu.
Vuoden 2025 arvioituihin palkankorotuksiin on varauduttu kaupungin yhteisissä erissä. Lisäksi talousarviossa on osoitettu lisärahoitusta etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan sekä palveluliikenteen avustajapalveluihin.
Palvelut tarjotaan maksuttomasti tai kohtuullisella pääsymaksulla
Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelujen toiminnassa tärkeintä on edistää kuntalaisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia. Osa palveluista on kuntalaisille maksuttomia, ja maksullisten palvelujen pääsymaksut pyritään pitämään kohtuullisena.
– Lautakunta on tyytyväinen, että haastavasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta laaja ja monipuolinen palvelutarjonta Tampereella jatkuu. Budjetissa on tärkeitä uusia kohteita, kuten ensi vuonna avattava Vuoreksen kirjasto. Lautakunnalle on erityisen tärkeää tukea yhteisöllistä toimintaa, lisätä liikunnan ja kulttuurin saavutettavuutta, turvata nykyiset maksuttomat palvelut sekä jatkaa liikunnan ja kulttuurin investointeja, sanoo apulaispormestari Matti Helimo.
Kulttuuria, liikuntaa ja nuorisotyötä viedään myös suoraan kohderyhmien luo osaksi sosiaali- ja terveyspalveluja, koulupäivää, varhaiskasvatusta sekä asukkaiden arkiympäristöä ja vapaa-aikaa. Näistä palveluista esimerkkejä ovat koulunuorisotyö ja etsivä nuorisotyö, liikuntamotivaattoritoiminta, Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelma, kirjaston kotipalvelut sekä ikäihmisten lähitorien liikunta- ja kulttuuripalvelut.
Palveluverkon kehittämisessä ja alueellisissa palveluissa pyritään huomioimaan yhdenvertaisuus. Palveluja tarjotaan myös verkon välityksellä. Digitaalinen nuorisotyö, etänä tarjottavat ikäihmisten livejumpat ja kulttuurisisällöt ovat esimerkkejä digitaalisista toimintamuodoista. Palvelujen kielivalikoimaa ja viestinnän saavutettavuutta on kehitetty määrätietoisesti kuluneella valtuustokaudella.
Kulttuuripalveluissa vietetään monia juhlavuosia
Museokeskus Vapriikissa avautuu vuonna 2025 kaksi suurnäyttelyä, joista Supersankarit perehdyttää populaarikulttuurin maailmaan. Muinais-DNA-näyttely on tulos Vapriikin tutkimushankkeesta, jonka keskiössä on ollut nykyisen Pirkanmaan rautakausi ja keskiaika. Museo Milavida avaa yhteistyössä Rooman oopperan kanssa kootun näyttelyn.
Sara Hildénin taidemuseo järjestää taidemaalari Heikki Marilan laajan takautuvan näyttelyn. Tampereen taidemuseon vuosi alkaa kansainvälisen Surrealismi – Jaettu uni -suurnäyttelyn merkeissä.
Muumimuseo osallistuu Muumi 80 -juhlavuoteen museon ainutlaatuisesta Muumitalosta kertovalla näyttelyllä. Kaupunki saa uusia julkisia veistoksia ja prosenttitaidetta.
Tampere Filharmonia täyttää 95 vuotta. Kevään suurteoksena kuullaan Benjamin Brittenin War Requiem -teos. Yleisö kutsutaan mukaan suunnittelemaan ”Unelmien vappukonserttia”.
Tampereen kaupunginkirjastossa valmistellaan omatoimikäyttäjäksi rekisteröitymisen käyttöönottoa ja liitytään pohjoismaiseen demokratiakirjastotyön verkostoon. Tampereen seudun työväenopisto kehittää asiakaspalveluaan yhä monikanavaisemmaksi.
Kaupunkikulttuuriyksikössä vietetään vanhan kirjastotalon eli nykyisen Kulttuuritalo Laikun 100-vuotisjuhlia. Lastenkulttuurikeskus Rullan 20-vuotisjuhlan kunniaksi laaditaan Vauvan opas kulttuuriin, joka jaetaan jokaiselle syntyvälle tamperelaiselle. Lielahden kartano otetaan väliaikaiseen kulttuuri- ja vierailukeskuskäyttöön.
Operaatio Pirkanmaa -kehittämishankkeen päätyttyä projektin parhaita käytäntöjä ja maakunnallista yhteistyötä jatketaan.
Liikkumisaktivisuutta lisätään neuvonnan avulla
Liikunta- ja nuorisopalveluissa aloitetaan vuonna 2025 projekti kuntalaisten liikkumisaktiivisuuden lisäämiseksi. Projektissa luodaan sekä liikuntaneuvonnan palvelupolku että liikuntaneuvontaprosessi perheille ja nuorille. Ikäihmisten maksuttomia uintivuoroja jatketaan arkipäivisin.
Liikkumiseen kannustavia ja alueellista aktiivisuutta vahvistavia tapahtumia ovat muun muassa ystäväluistelu, maauimalan startti kesälomaan, perheliikuntapäivät ja ikäihmisille suunnattu Sykettä syksyyn -tapahtuma.
Vuoden 2025 merkittävimmät tapahtumat ovat miesten koripallon EM-kilpailut, yleisurheilun U-20-ikäluokan EM-kilpailut ja frisbeegolfin MM-kisat. Yhteistyössä Nokian kaupungin kanssa järjestettävät kilpailut ovat ensimmäiset koskaan Pohjois-Amerikan ulkopuolella järjestettävät MM-kisat.
Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa panostetaan vahvemmin ryhmämuotoiseen toimintaan. Digitaalinen nuorisotyö on mukana pilotoimassa ja kehittämässä valtakunnallista nuorisotilaa Discordissa. Ajan ilmiöihin, kuten jengiytymiseen, tartutaan tekemällä yhteistyötä muiden kaupunkien kanssa.
Yhteisöjen toimintaa tuetaan vuonna 2025 uudella kerta-avustuksella
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 4.12. uudesta kohdeavustuksesta. Yhteisöllisen toiminnan kerta-avustusta myönnetään eri puolilla Tamperetta tapahtuvaan asukkaiden ja yhteisöjen kertaluontoiseen tai projektinomaiseen omaehtoiseen toimintaan tai säännöllisen toiminnan käynnistämiseen.
Avustuksen tavoitteena on tukea yhteisöllisyyttä ja yhteisöjen kehittymistä, asukkaiden hyvinvointia ja yhdessä tekemistä, yhdenvertaisuutta ja kestävää elämäntapaa. Kerta-avustuksen hakuaika on jatkuva.
Kerta-avustuksia myönnetään vuonna 2025 kokeiluna, joka rahoitetaan kaupungin sivistyspalveluiden yhteisö- ja kehittämispalveluiden osallisuustyön kokeiluiden budjetista. Uusi avustus täydentää nykyisiä kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön kerta-avustuksia.