Jätehuoltolautakunta hyväksyi jätehuollon palvelutason vuosille 2025–2029
Jäteastioiden tyhjennysväleille vaihtoehtoja
Jäteauto noutaa sekajätteen ja kierrätettävät jätteet pihojen jäteastioista jätehuoltolautakunnan määrittelemältä alueelta. Jäteastia voi olla asukkaan oma tai naapureiden kanssa yhteinen kimppa-astia. Kiinteistökohtaisen jätteenkuljetuksen alue laajenee vuosina 2024–2029. Tulevan palvelutasokauden aikana muun muassa asiakasviestintää parannetaan esimerkiksi astiatyhjennyksen viivästyessä. Lisäksi jätehuoltopalvelujen hinnoittelua kehitetään, ja jäteastioiden tyhjennyksiin tullaan tarjoamaan monipuolisempia vaihtoehtoja.
Aluejätepisteitä vähennetään – jätepisteille yhtenäinen ilme lajitteluohjeineen
Aluejätepisteitä käyttävät ne haja-asutusalueiden asukkaat ja mökkiläiset, joilla ei ole pihassa jäteastiaa. Nykyinen aluejätepisteiden määrä vähenee 2025–2029. Aluejätepisteverkoston muutokset suunnitellaan yhteistyössä kuntien kanssa, ja aluejätepisteitä poistetaan käytöstä vasta, kun kiinteistökohtainen jätteenkeräysalue on laajentunut. Aluejätepisteitä kehitetään tulevina vuosina siten, että niille luodaan yhtenäinen ilme. Lisäksi pisteiden ohjeistusta parannetaan. Myös keräyspisteiden roskaantumista ja väärinkäyttöä pyritään ehkäisemään, ja aluekeräyspisteiden siisteyteen panostetaan.
Palvelutasoon luonnosvaiheen jälkeen tehty isoin muutos on, että Pirkanmaan Jätehuollon ekopisteverkosto arvioidaan vuoteen 2027 mennessä, eikä sitä lakkauteta ensi vaiheessa. Se täydentää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n järjestämiä ekopisteitä. Arvioinnin perusteella päätetään, tarvitaanko Pirkanmaan Jätehuollon ekopisteitä jatkossa. Molempiin ekopisteisiin voi viedä kodin kierrätettäviä jätteitä.
Asiakkaalla korkeintaan 30 minuutin matka jäteasemalle
Jäteasemille ja jätekeskuksiin asiakas voi tuoda esimerkiksi isokokoisia jätteitä kuten huonekaluja, sähkölaitteita ja kodin vaarallisia jätteitä. Palvelutaso edellyttää, että asiakkaalla tulee jatkossa olla korkeintaan 30 minuutin ajomatka lähimmälle palvelupisteelle, jonne voi tuoda jätteitä.
Jäteasemaverkoston kehittämiseksi toimialueella kokeillaan kiertävää jäteasemapalvelua. Jos kiertävä keräys tavoittaa enemmän asiakkaita, sillä korvataan pysyvä jäteasema.
Jäteasemien aukioloaikoja yhtenäistetään tulevina vuosina samankokoisilla jäteasemilla ja jätekeskuksissa. Lisäksi itsepalveluasiointia pyritään lisäämään.
Puutarhajätteiden keräyksen järjestämiseksi aloitetaan yhteistyö kuntien kanssa. Nyt niitä otetaan vastaan maksutta Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskuksissa.
Lietteiden tyhjennysten tiedonkulkua parannetaan
Saostus- ja umpisäiliölietteiden tyhjennysten tiedonkulkua parannetaan. Tulevina vuosina toimintaa kehitetään siten, että asiakkaalle ilmoitetaan tyhjennyksen ajankohta tekstiviestillä. Myös tyhjennysten hinnoittelua kehitetään.
Jätteiden synnyn ehkäisyyn panostetaan edelleen muun muassa tarjoamalla tietoa korjauspalveluista ja ruokahävikin vähentämisestä. Tavaroiden uudelleenkäyttöä pilotoidaan kokeiluilla.
Jätehuollon viranomaispalveluissa on asiakasyhteydenottoihin vastaamiselle sekä hakemusten ja ilmoitusten käsittelylle määritelty tavoiteajat. Jätehuoltoviranomainen myös osaltaan edistää yhdenmukaista jätehuollon valvontaa kunnissa ja satsaa yhteistyöhön sidosryhmien kanssa.
Palautteet käytiin läpi, ja niiden perusteella tehtiin muutoksia
Jätehuollon palvelutaso oli nähtävillä 9.10–7.11.2024. Myös kunnilta, kuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta, Pirkanmaan ELY-keskukselta, pakkausalan tuottajayhteisöltä ja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:ltä pyydettiin lausunto luonnoksesta. Kaikki palautteet on käsitelty, ja niiden pohjalta on tehty tarvittavat muutokset palvelutasoon.
Jätehuollon palvelutason valmistelusta ovat vastanneet alueellinen jätehuoltoviranomainen sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy yhteistyössä toimialueen kuntien kanssa. Toimialueeseen kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta, Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Näiden kuntien omistama Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n vastaa jätehuoltopalveluista.
Lisätietoja
Anu Toppila
Alueellinen jätehuoltolautakunta: JätehuoltopäällikköSähköpostiosoite on muotoa [email protected]
Sanna Eklund
AsiakkuuspäällikköSähköpostiosoite on muotoa [email protected]