Viihtyisää ja turvallista kaupunkiympäristöä kehitetään – yhdyskuntalautakunta hyväksyi vuoden 2025 vuosisuunnitelman
Vuosisuunnitelma valmistellaan osana kaupungin talouden suunnittelua, ja se perustuu valtuuston hyväksymään talousarvioon.
Kaupungin viihtyisyyttä ja turvallisuutta kehitetään muun muassa varmistamalla viestinnän sujuvuus keskustan rakentamishankkeiden aikana, luomalla toimintamalli rakenteilla olevien ja keskeneräisten alueiden kunnossapitoon sekä panostamalla kaupunkivihreän lisäämiseen useissa kohteissa.
Ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista edistetään muuna muassa huleveden hallintaan luontopohjaisilla ratkaisuilla, laatimalla päästökompensaatiosuunnitelma sekä kehittämällä rakennetun luonnonvarojen käytön seurantaa.
Kestävää ja sujuvaa liikkumista edistetään Pirkkala–Linnainmaa-raitiotieosuuden rakentamisen ohella muun muassa suunnittelemalla liityntäpysäköintejä raitiotien laajentumisen yhteydessä, laatimalla yleissuunnitelma ja kunnossapidon tavoitteet superbussilinjoille sekä suunnittelemalla ja toteuttamalla sähköautojen latauspisteitä yleisille alueille.
Keskustan kehittämistä tuetaan muun muassa laatimalla keskustan katujen peruskorjausten toteutusohjelma, varmistamalla toimivat liikennejärjestelyt rakennustöiden aikana sekä kehittämällä pysäköintidatan käyttöä.
Kaupunkiympäristön palvelualueen alakokonaisuudet ovat kaupunkiympäristön suunnittelu, kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito sekä kestävä kaupunki. Joukkoliikenteen palveluryhmän osalta vuosisuunnitelman hyväksyy Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.
Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Viiden tähden keskusta, Hiedanranta ja Hiilineutraaleja tekoja. Kehitysohjelmien tulot ja menot sisältyvät lautakunnan meno- ja tuloarvioihin niiltä osin kuin ne kohdistuvat lautakuntaan.
Palvelut nykytasolla
Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli pääosin nykyisten palvelujen taso. Kuntien talous on heikentymässä huomattavasti vuonna 2024, ja kuntatalouden ennustetaan heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien ja pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2025–2028.
Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman toimintatulot ovat 33,7 miljoonaa euroa, toimintamenot -90,3 miljoonaa euroa ja toimintakate -56,6 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa.
Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2025 on -72,8 miljoonaa euroa, josta -27,8 miljoonaa euroa kohdistuu lautakunnan alaisen Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman ja Hiedanranta-kehitysohjelman investointimenoihin. Investointien valtion rahoitusosuuksien (kävely- ja pyöräilyhankkeet sekä ARA-rahoitus) suuruus on arvioitu olevan 2,3 miljoonaa euroa.
Toimintatuloista merkittävimmät ovat pysäköintimaksut, pysäköintivirhemaksut ja rakennusvalvonnan maksut sekä hulevesimaksut. Toimintamenoista merkittävimmän muodostavat palvelujen ostot ja henkilöstömenot.
Vuosisuunnitelmassa uudet rekrytoinnit kasvattavat koko palvelualueen henkilötyövuosia 7,1 henkilötyövuodella, mutta harjoittelijoiden ja vuosilomasijaisuuksien tarvetta sovittamalla arvioidaan nettokasvun olevan 3,2 henkilötyövuotta. Uusien rekrytointien rahoitus pyritään kattamaan lisätuloilla, ulkoisten hankintojen vähentämisellä ja priorisoimalla tarpeita palveluryhmien yli.
Uusia rakennuttamisinvestointeja
Vuosisuunnitelmassa merkittävimmät uudet investoinnit kohdistuvat kaupunkiympäristön rakennuttamisen palveluryhmään. Vuonna 2025 käynnistyvistä investoinneista merkittävimpiä ovat muun muassa Peltolammin hyvinvointikeskuksen kaava-alue, Kalevan risteyssillan uusiminen, Puutarhakatu ja Aleksis Kiven katu ja Käräjätörmän kaava-alue.
Vuodelle 2025 jatkuvia kohteita ovat muun muassa Västinginmäen kaava-alue ja Tohlopinrannan kaava-alue, Enqvistinkadun jatke, Niemenranta III kaava‐alue ja Santalahden kaava‐alue.
Vuosisuunnitelmassa on lisäksi varauduttu muun muassa katujen peruskorjauksiin, useisiin kävelyn ja pyöräilyn kohteisiin, ulkovalaistuksen parantamiseen, siltojen korjauksiin ja viheralueinvestointeihin.
Lautakunnan palveluihin kohdistuvat Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta -kehitysohjelmien investoinnit sisältyvät esitykseen. Näistä investoinneista merkittävin on Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman toteuttama Viinikankadun maanalaisen pysäköintilaitosyhteyden rakentaminen.
Palvelukokonaisuuden toimintamenoissa on huomioitu raitiotien laajenemisen kustannukset.
Kasvuun vastaaminen jatkuu
Kaupungin kasvun jatkuessa vahvana kaupunkisuunnittelun avulla pitää varmistaa yhdyskuntarakenteen laadukas, tasapainoinen ja kestävä kehitys kaupungissa. Kaupunkiympäristön laatu korostuu erityisesti viihtyisyyden, ihmisten hyvinvoinnin ja kaupungin pitovoiman kehittämisessä.
Viihtyisyyden näkökulmasta keskeisessä roolissa ovat virkistys- ja liikunta‐alueet, joita kehitetään yhdessä muiden kaupungin yksiköiden kanssa. Ilmastonmuutokseen varautuminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen sovitetaan laadukkaaseen kaupunkiympäristöön.
Tampereen henkilöratapihan perusparantamisen suunnittelu on käynnissä yhteistyössä Väyläviraston kanssa. Raitiotien jatkolinjojen osalta Pirkkalan ja Linnainmaan haarojen rakentaminen on käynnissä. Lisäksi käynnistyy hankesuunnittelu välillä Lielahti–Ylöjärvi.
Raitiotiehen liittyvä muu suunnittelu on myös toiminnan keskiössä. Raitiotien laajentumiseen erityisesti liittyvät Teiskontien hankekorin asemakaavat sekä Nurmin asemakaavatyön jatkuminen. Hiedanrannan asemakaavoitus jatkuu muun muassa tehtaan, asuinkortteleiden ja liikennejärjestelyjen osalta yleissuunnitelman mukaisesti.
Asemakeskuksen alueen kehittäminen sekä raideliikenteeseen tukeutuvien asuinalueiden suunnittelu jatkuu. Ojalan pientaloalueen asemakaavoituksen jatkaminen vastaa kaupunkitasolla monimuotoisen asumisen tavoitteeseen.
Yleiskaavoituksessa laaditaan yleiskaavan toteuttamisen periaatteet ja ohjelmoidaan uuden valtuustokauden töitä.
Liikennesuunnittelun painopisteinä ovat keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman, pysäköintipolitiikan ja liikennettä koskevien kehittämisohjelmien toimenpiteet.
Kestävä kaupunki -palveluryhmässä keskeisessä roolissa ovat vuonna 2025 kaupungin toimet luontokadon hidastamiseksi ja ilmaston muutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen edistämiseksi. Palveluryhmä vastaa myös ympäristönsuojelun, jätehuollon, eläinlääkintähuollon, elintarvikevalvonnan ja terveydensuojelun viranomaistehtävistä.
Jätehuoltolautakunnan toimintamenot sekä kaupunginhallituksen ohjauksessa toimiva Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma sisältyvät yhdyskuntalautakunnan talousarvioon.
Yhdyskuntalautakunnan tehtävät
Yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena, kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut sekä viranomaispalvelut. Lautakunta vastaa kestävän kaupunkikehityksen ja ympäristöpolitiikan linjausten ja sitoumusten koordinaatiosta, toimeenpanosta, projektoinnista ja seurannasta.
Lautakunnalle kuuluu liikenteen hallinta paitsi ympäristö- ja rakennusjaostolle sekä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle kuuluvat tehtävät. Lisäksi lautakunnalle kuuluu tulvariskien hallinta sekä yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen.