Elinvoima- ja osaamislautakunta hyväksyi vuosisuunnitelman vuodelle 2025

Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta päätti 18.12.2024 toiminnan vuosisuunnitelmasta vuodelle 2025.
Lukion opiskelijat istuvat pöydän ääressä ja tekevät töitä tietokoneilla.
Nuorten digitaalisia taitoja vahvistetaan tavoitteellisesti muun muassa lukioissa, jotta opiskelu jatko-opinnoissa on mahdollisimman sujuvaa.

Lautakunnan vuosisuunnitelma tarkentaa ja toimeenpanee vuosittaista palvelusuunnitelmaa ja talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan talous koostuu ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen sekä työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmistä. Lisäksi siihen kuuluu Tampereen seudun työllisyysalueen taseyksikkö.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimenpiteissä korostuvat vuonna 2025 yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien ja työllistymiseen johtavan koulutuksen edistäminen. Lisäksi esiin nousevat yrityspalveluiden kehittäminen, työvoiman ja työpaikkojen kohtaannon parantaminen, kansainvälisyyden vahvistaminen sekä opetuksen pitkäjänteinen kehittäminen.

Yhdenvertaisia koulutusmahdollisuuksia ja työllisyyteen johtavaa koulutusta edistetään vuonna 2025 muun muassa luomalla uusia, asiakaslähtöisiä mahdollisuuksia työllistyä työvoiman tarvealoille, toimeenpanemalla nuorten työllisyysohjelmaa ja aloittamalla kummikoulutoiminta kaupunginosakehittämisen kohdealueilla.

Yrityksille suunnattavia palveluja kehitetään

Yrityspalveluja kehitetään uudistamalla startup-yritysten palveluja sekä kehittämällä digitaalisia yritys- ja elinvoimapalveluja. Työvoiman ja työpaikkojen kohtaantoa parannetaan suuntaamalla työllistymistä edistävää toimintaa ja palvelutuotantoa ja toteuttamalla työnantajille yhteiset palvelutarvearviot.

Kansainvälisyyttä vahvistetaan muun muassa houkuttelemalla kaupunkiin lisää kansainvälisiä osaajia ja startup-toimijoita sekä vahvistamalla osaajien pitovoimaa.

Vuonna 2025 keskeinen muutos on Tampereen seudun työllisyysalueen toiminnan alkaminen 1.1.2025. Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto on Tampereen kaupungin organisaatioon kuuluva toimielin, joka vastaa työvoimapalvelujen järjestämisestä yhteistoiminta-alueella vuoden 2025 alusta alkaen. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluu 16 kuntaa Pirkanmaalta. Päätöksenteossa ovat mukana Akaa, Kangasala, Nokia, Orivesi, Tampere, Valkeakoski, Virrat, Ylöjärvi, Juupajoki, Kuhmoinen, Lempäälä, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Urjala ja Vesilahti.

Suomen- ja englanninkielinen lukiolinja aloittaa elokuussa

Suomen- ja englanninkielinen lukiolinja (Bilingual Study Programme, BSP) aloittaa toimintansa elokuussa 2025 Pyynikin lukiossa. Suomen- ja englanninkielinen lukiolinja tarjoaa mahdollisuuden aloittaa lukio-opinnot käyttämällä englantia tukikielenä ja panostamalla suomen kielen oppimiseen lukioaikana. Linjalla opiskelleet osallistuvat opintojen päätteeksi suomenkieliseen ylioppilastutkintoon.

Vuonna 2025 valmistaudutaan myös englanninkieliseen ylioppilastutkintoon tähtäävään lukiokoulutukseen ja valmistellaan englanninkielisen lukiokoulutuksen aloittamista. Tampereen kaupunki hakee englanninkielisen lukiokoulutuksen järjestämislupaa, kun luvat tulevat haettaviksi. Englanninkielinen lukiolinja voi aloittaa toimintansa aikaisintaan elokuussa 2026. 

Tampereen lyseon lukion perusparannustyöt valmistuvat joulukuussa 2025. Tämän jälkeen lukio kalustetaan. Tilat saadaan lyseon lukion käyttöön alkuvuonna 2026. Pyynikintielle siirtyvän Hatanpään lukion nimi muuttuu Pyynikin lukioksi.

Kasvatuksen ja opetuksen pitkäjänteistä kehittämistä tuetaan muun muassa valmistelemalla vuoteen 2035 ulottuva Tampereen kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen polku sekä kaikki koulutusasteet kattava digivisio yhteistyössä sivistyspalvelujen kanssa. Digivisio on kasvatuksen ja opetuksen polun yhteinen tavoite luoda digitaalisten taitojen oppimiseen ja opetukseen polku, joka ulottuisi varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja toiselle asteelle.

Lukiokoulutus on lähes kokonaan digitaalista, jolloin perusopetuksesta tulevalla opiskelijalla tulisi olla tietynlaisia taitoja lukio-opintojen alkaessa. Lukiossa taitoja vahvistetaan, jotta siirtyminen korkea-asteen opintoihin on sujuvaa.

Ammatillinen koulutus panostaa hyvinvointiin ja tukeen

Tampereen kaupunki järjestää ammatillista koulutusta yhteistoiminta-alueen sopimuksen perusteella Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Tredulla on yhteensä 13 kampusta, joista viisi sijaitsee Tampereella ja kahdeksan ympäristökunnissa. 

Vuonna 2025 toimintaa sopeutetaan ammatilliseen koulutukseen kohdistuvien leikkausten sekä 2026 voimaan tulevan uuden rahoitusmallin vuoksi. Muutokset kohdistuvat lähinnä aikuisten, jo aiempia tutkintoja suorittaneiden koulutuksen vähentämiseen ja jatkuvan haun käytäntöjen tarkistamiseen. Oppivelvollisten koulutukseen muutoksilla on vain vähän vaikutuksia.

Vuonna 2025 panostetaan henkilöstön työhyvinvointiin ja pedagogiseen johtamiseen. Myös opiskelijoiden hyvinvointi sekä tehokas ja riittävä ohjaus ja tuki ovat tärkeä toiminnan painopiste. Toimintavuonna valmistaudutaan oppimisen tukea koskevan lakiuudistuksen toimeenpanoon vuonna 2026. Tredussa panostetaan myös Meidän muutos -toimintamalliin ja -kultuuriin, joissa korostetaan erityisesti yhteisöllisyyttä ja tiimimäistä toimintatapaa.

Tredun tavoitteena on hakeutua mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön lähivuosina koulutuksen järjestäjille suuntaamaan kokeiluun, jossa kehitetään ammatillisen koulutuksen toiminnanohjausta. Palveluverkossa ajankohtaisia ovat Hepolammin ja Ajokinkujan toimintojen kehittämisen ratkaisut lähivuosina.

Lautakunnan talous vuonna 2025

Toimintakate vuoden 2025 vuosisuunnitelmassa on 143,5 miljoonaa euroa. Lautakunnan toimintatulot 192,5 miljoonaa euroa muodostuvat pääosin ammatillisen koulutuksen valtionosuuksista, Tampereen seudun työllisyysalueen kuntien maksuosuuksista ja palveluryhmien ulkoisesta projektirahoituksesta.

Valtiolta ammatilliseen koulutukseen saatava yksikköhintarahoitus käytetään kokonaisuudessaan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Vuosisuunnitelman valmistelussa ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseksi on arvioitu 97,8 miljoonaa euroa.

Lautakunnan toimintamenot ovat yhteensä 336,1 miljoonaa euroa. Toimintamenot jakautuvat palvelukokonaisuuksittain seuraavasti: ammatillinen koulutus 31 %, lukiokoulutus 12 %, työllisyys- ja kasvupalvelut (muu kuin työllisyysalueen toiminta) 33 % sekä Tampereen seudun työllisyysalue 24 %. Tampereen rahoitusosuus työttömyystuista sisältyy työllisyys- ja kasvupalvelut -palveluryhmän avustuksiin ja sen suuruudeksi on vuoden 2025 vuosisuunnitelmassa arvioitu 39,7 miljoonaa euroa.

Lautakunnan investointisuunnitelma on 3,405 miljoonaa euroa. Suunnitelma sisältää ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen sekä työllisyys- ja kasvupalveluiden investoinnit. Lukiokoulutuksen investoinnit kohdistuvat Pyynikintie 2:n ja Lyseon lukion ensikertaisiin kalustamisiin sekä Sammon keskuslukion auditorioon. Ammatillisen koulutuksen hankinnat kohdistuvat ajoneuvojen, liikkuvien työkoneiden, kevyiden ja raskaiden koneiden sekä muiden laitteiden hankintaan. Työllisyys- ja kasvupalvelujen investointi kohdistuu DATE2-projektiin. 
 

Lisätietoja

Jouni Markkanen
Apulaispormestari
Puhelin:
0405429514
Pekka Salmi
Johtaja
Puhelin:
050 565 8898
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa