Luonnon monimuotoisuus: Tamperelaiset ovat huolissaan luonnonympäristöistä, näkevät myös hyviä muutoksia
Toisen kerran Tampereella tehdyn luonnon monimuotoisuuden kyselyn vastaajia huolestuttaa luonnonympäristöjen häviäminen ja pirstoutuminen esimerkiksi rakentamisen seurauksena. Siitä on erittäin huolissaan tai huolissaan reilut 88 prosenttia vastaajista. Lähes samanlaista huolta (87,7 %) vastaajat tuntevat luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä.
Huolessa ja huolen aiheissa ei ole juuri muutosta verrattuna edelliseen, vuonna 2020 tehtyyn kyselyyn.
Sen sijaan luonnonvarojen liikakäytön (80,2 %) ja ilmastonmuutoksen (79 %) vaikutukset huolestuttavat useampaa kuin neljä vuotta aiemmin. Ennallaan on huoli järvien ja vesien laadusta (82 %) ja roskaantumisesta (78 %).
– Tamperelaiset ovat hyvin valveutuneita sen suhteen, että luonnon monimuotoisuus on merkittävää kaikkien hyvinvoinnin kannalta kasvavassa kaupungissa, sanoo Tampereen kaupungin luonnon ja luontopääoman kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi.
Marraskuun lopussa avoinna olleeseen kaikille avoimeen kyselyyn vastasi 570 ihmistä.
Luonnon monimuotoisuustyön tuloksia jo näkyvissä
Vastaajilla oli mahdollisuus merkitä kartalle, missä ja millaisia muutoksia he ovat luonnossa neljän viime vuoden aikana havainneet. Merkintöjä kertyi 653; muutoksista 230 oli myönteisiä ja 300 kielteisiä.
Myönteiset muutokset olivat samantapaisia eri puolilla kaupunkia; lahopuuta on enemmän, niittyjä ja viherkattoja on enemmän ja eri puolilla on havaittavissa niin sanottua hallittua hoitamattomuutta, josta esimerkki on valikoitujen nurmikoiden jättäminen ajamatta. Vastaajat olivat myös havainneet hyviä hulevesiratkaisuja, lintujen pesimälauttoja, eläinten laitumia ja luontopolkuja ja opasteita maastossa.
Kielteisiä muutoksia luonnossa vastaajat havaitsivat eniten Iidesjärvellä, Kauppi-Niihamassa ja Näsinsaaren-Hiedanrannan alueella. Kielteisiä muutoksia olivat muun muassa vieraslajien leviäminen, roskaantuminen ja puiden kaataminen ja liika rakentaminen. Kartalla Kauppi-Niihamassa oli useita kommentteja puiden hakkuusta ja maaston kulumisesta.
Avovastauksissa toistuivat kommentit siitä, että taloudellisen hyödyn pelätään päätöksenteossa menevän luontoarvojen edelle varsinkin kaavoituksessa ja rakentamisessa.
Huolta yhtenäisistä luontoalueista ja ehdotuksia toimiksi
Kyselyssä vastaajat pitivät tärkeimpinä toimina luonnon monimuotoisuuden hyväksi kaupunkipuiden lisäämistä tai säilyttämistä (96 %), ravinteiden, kemikaalien ja epäpuhtauksien ja roskaantumisen torjuntaa (96 %), viheralueiden lisäämistä tai säilyttämistä (95 %) ja lasten ja nuorten ympäristökasvatusta (95 %).
Avovastauksissa vastaajat ehdottivat yli 80 erittäin tärkeäksi merkitsemäänsä toimea. Niitä ovat muun muassa Kauppi-Niihaman suojeleminen, valosaasteen vähentäminen ja aikuisten ja erityisesti maanomistajien ympäristökasvatus. Lisäksi rakennuttajilta toivottiin rakennushankkeissa luonnon monimuotoisuutta suojelevia ja lisääviä toimia, joihin kaupunki voisi heidät velvoittaa jo suunnitteluvaiheessa.
Kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi sanoo, että vastaajat antoivat luontotyötä tekeville suoraan ohjeita jatkoon.
– Kyselyssä esitetyt toimenpiteet menevät suoraan luonnon monimuotoisuuden toimista vastaaville pohdittaviksi tulevaa varten. Osaa jo toteutetaankin, mutta on hienoa saada kaupunkilaisilta vahvistusta työlle.
Nuoret vastasivat hiukan entistä aktiivisemmin
Vastaajista neljä viidestä asuu Tampereella vakituisesti, loput käyvät kaupungissa useasti tai ovat muista syistä siitä kiinnostuneita. Vastaajista noin kaksi kolmasosaa oli naisia ja vajaa kolmannes miehiä; sukupuoltaan ei halunnut ilmoittaa tai sukupuolekseen “muu” ilmoitti yhteensä 7 prosenttia vastaajista. Englanninkieliseen kyselyyn vastasi 18 ihmistä.
Verrattuna vuoden 2020 kyselyyn nuoret vastasivat nyt hiukan aktiivisemmin. Vastaajista 16–25-vuotiaita oli 19 prosenttia, 36–45-vuotiaita 22 prosenttia ja 46–55-vuotiaita 18 prosenttia.
Kyselyiden tulokset vaikuttavat luontotyöhön
Luonnon monimuotoisuuden hyväksi tehtävät toimet on Tampereella koottu
luonnon monimuotoisuusohjelmaksi. Tampereen luonnon monimuotoisuus (LUMO) -ohjelma päivitetään tänä vuonna.
Kuntalaisten vastausten lisäksi havaintoja ja ehdotuksia uusiksi toimiksi kysyttiin paikallisilta luontoyhdistyksiltä ja asiantuntijoilta. Samoin toimia on työstetty työpajoissa kaupunkilaisten, yhdistysten ja Ilmastokumppanit-verkoston yritysten kanssa. Luontotyötä on esitelty kaupungin vammais-, nuoriso- ja maahanmuuttajaneuvostolle ja 9.-luokkalaisten Vaikuta! -päivillä lähes 800 nuorelle.
Nykyisen ohjelman toimista viisi kuudesosaa on valmiita tai niitä tehdään suunnitelman mukaisesti. Edellisen kyselyn pohjalta on jo kehitetty kaupungin viheralueita ja puistoja monimuotoisemmiksi, ennallistettu arvokkaita luontokohteita ja perustettu kaupunkiniittyjä. Uusimmassa kyselyssä näiden toimien toivotaan jatkuvan.
Kaupunkilaisten, yhdistysten ja asiantuntijoiden mielestä tärkeimmät toimet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat:
- viheralueiden ja puiden säilyttäminen ja lisääminen
- ympäristökasvatus ja -viestintä (esimerkiksi infokyltit, luontopolut)
- asukkaiden mahdollisuus osallistua kaupungin toimien suunnitteluun ja tehdä konkreettisesti asioita luonnon hyväksi
- riittävän suurten ja yhtenäisten luonnonsuojelualueiden lisääminen edelleen
vieraslajien torjunta - viheralueiden hallittu hoitamattomuus
- luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen joutomailla ja
- ravinteiden, kemikaalien, epäpuhtauksien ja roskaantumisen torjunta.
Luonnon monimuotoisuusohjelman päivityksestä vastaa kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö.