Kohtaamisia, kulttuuria ja kestäviä valintoja – Yhteisöruokailu tuo ihmiset saman pöydän ääreen Hervannassa

Tampereen Hervannassa toteutetaan kevään ajan yli 65-vuotiaille suunnattu yhteisöruokailukokeilu. Osallistujat kokoontuvat nauttimaan toistensa seurasta, yhteisestä maksuttomasta lounaasta ja kulttuuritarjonnasta. Ateria on hävikkiruokaa. Yhteisöruokailukokeilun onnistumista arvioidaan kesällä ja jatkosta päätetään tulosten perusteella.


Yhteisöruokailua koordinoi Tampereen kaupungin Hyvinvoinnin kehitysohjelma. Pirkanmaan Voimia lahjoittaa ruoan, joka on Tredun oppilaitoksen lounaalta yli jäänyttä hävikkiruokaa. Ruoan kuljetuksen hoitaa Tredun opiskelijat ja ruoan jakamisesta vastaa Yhdessä Selviytymisen Tuki ry (YSTI ry).

– Kokeilu on aloitettu pienimuotoisesti. Halusimme vastata asukkaiden toiveeseen uudenlaisesta yhteisöllisestä toiminnasta, ja samalla vähentää ruokahävikkiä, toteaa projektipäällikkö Tiina Santala Tampereen kaupungilta.

Tamperelaiset ovat toivoneet yhteisöllistä toimintaa esimerkiksi kaupunginosakehittämisen kyselyssä kesällä 2024 ja tamperelaisten illoissa syksyllä.

– Ruoka on koonnut ihmisiä aina yhteen. Samalla syntyy luontevasti kohtaamisia, keskusteluja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, kertoo kehittämiskoordinaattori Henna Kuitunen Tampereen kaupungilta.

Kulttuuria ja kuulumisia

Yhteisöruokailukokeilu järjestetään Hervannassa.  Ensimmäisten kertojen jälkeen osallistujien palaute on ollut hyvin myönteistä. Parasta on ollut uudet ja vanhat tuttavat ja yhdessä oleminen. Moni kiitteli maistuvaa hävikkiruokaa. Tärkeänä koettiin myös, että hävikkiruuan jakaminen on ekoteko.

Ruokailukertojen yhteydessä voi nauttia esittävästä taiteesta, kuten musiikista. Samalla on saanut tietoa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluista, jotka on kohdennettu yli 65-vuotiaille. 

Yhteisöruokailu on monen toimija yhteinen ponnistus

– Tämä on Tampereen kaupungin, YSTIn, Pirkanmaan Voimian ja Tredun yhteistä toimintaa. Kun asia on yhteinen ja tärkeä, on yhteistyötä helppo tehdä. Saamme yhdessä aikaan paljon enemmän kuin mihin yksittäinen toimija olisi pystynyt, sanoo Tiina Santala.

81-vuotias YSTIn vapaaehtoisena toimiva Leena tuli ensimmäiseen yhteisöruokailuun uteliaisuudesta.

– Olen toiminut elintarvikealalla työelämässä. Tiedän kuinka paljon kouluissa jää hävikkiruokaa. Halusin tulla katsomaan, miten tämä yhteisöruokailu on organisoitu. Siinä on niin monta palaa sovitettavana yhteen, Leena kertoo.

YSTI ry toimii paitsi ruuan jakajana, myös vapaaehtoisten saattajien koordinoijana. YSTIn toiminnassa on mukana noin sata vapaaehtoista. Vapaaehtoisten avulla on mahdollista tavoittaa heitäkin, jotka eivät muuten pääsisi yhteisöruokailuun osallistumaan.

– Onhan tämä hirmuisen tärkeää! Kaikki eivät pääse kotoaan tänne liikkumaan ja siinä me vapaaehtoiset tulemme apuun. Kaikki tarvitsevat ihmisiä ympärilleen, ruokaa ja kulttuuria, Leena toteaa.

 

Hyvinvoinnin kehitysohjelma tarttuu tamperelaisten hyvinvoinnissa korostuviin haasteisiin. Ne liittyvät lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin, yhteisöllisyyden kokemukseen ja toimijoiden yhteistyöhön. 

Visiomme on ”hyvinvointi kuuluu jokaiselle – yhdessä voimme paremmin”. Ajattelemme, että hyvinvointi on jokaisen oikeus ja mahdollisuus. Se saavutetaan mahdollistamalla kohtaamisia ja tekemällä yhteistyötä.

Kehitysohjelman toiminnalla Tampereen kaupunki panostaa hyvinvointierojen kaventamiseen vuosina 2024–2027.

Lisätietoja

Tiina Santala
Projektipäällikkö
Puhelin:
040 159 1588
Teksti: Tiina Santala ja Johanna Kurela
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa