Helppoa ja edullista kasvisruokaa perheiden ruokakursseilla
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma tarjosi Tesoman seudun asukkaille mahdollisuuden osallistua maksuttomiin Perheköksiin viime keväänä Tesoman koululla. Perheköksissä valmistettiin yhdessä kokkaillen kasvipohjainen ateria. Lasten ja aikuisten yhteistyönä valmistui muun muassa makaronilaatikkoa, kurpitsakeittoa, juuressalaattia, seesamimarinoitua tofua sekä porkkanakakkua.
– Tesoman seudun asukkailta kerätyn tiedon mukaan kasvisruoan lisääminen arkeen tuntuu hankalalta, koska se koetaan kalliiksi ja osaamista puuttuu. Perheköksien avulla on haluttu opettaa lisäämään terveellistä ja ravitsevaa kasvisruokaa arkeen edullisilla keinoilla, sanoo kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen Tampereen kaupungilta.
Kokkailusta lisää perheen yhteistä aikaa
Kurssit järjestettiin Tesoman koulun kotitalousluokassa, jossa oli hyvät puitteet kokkailuun isommalla porukalla. Tärkeä osa jokaista perheköksää oli yhteinen ruokailu kurssin päätteeksi. Osallistujat istuivat yhteiseen pöytään maistelemaan eri keittiöissä valmistettuja ruokia.
Perheköksien ohjaajana toiminut pirkanmaalainen kotitalousopettaja ja ruokayrittäjä Lea Hietanen sanoo, että yhteinen kokkailu on hyvä tapa herättää lasten kiinnostus ruokaan ja erilaisiin raaka-aineisiin. Se tarjoaa myös loistavan tavan lisätä perheen yhteistä aikaa.
– Lasten on helpompi tarttua uusien makujen maisteluun, kun he näkevät ja kokevat, mitä ruoka-aineille tehdään. Esimerkiksi porkkanasta tulee kiinnostava ruoka-aine, kun sen saa itse kuoria ja raastaa. Yhteinen ruoanvalmistus mahdollistaa lapsille onnistumisen kokemuksia, Hietanen sanoo.
Kasvisten ja kasvisruoan osuutta ruokavaliossa suositellaan lisättävän. Kansallisten ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 500–800 grammaa päivässä. Noin puolet määrästä tulisi olla vihanneksia ja juureksia, ja loput marjoja ja hedelmiä.
Suositukset saattavat mietityttää etenkin monissa lapsiperheissä. Hietanen sanoo, että yhdessä syöminen ja aikuisen malli positiivisesta suhtautumisesta erilaisiin ruokiin kannustaa lasta ruokarohkeuteen.
– Pienetkin lapset voivat seurata vierestä, maistella ruoanvalmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ja tutkia aikuisen kanssa turvallisesti keittiötyövälineitä. Isommille lapsille voi antaa itsenäisiä tehtäviä, kuten kasvisten pesua ja kuorimista, pyytää sekoittamaan ja osallistumaan ruoan maustamiseen.
Perheiden ruokakurssit jatkuvat Hervannassa ja Kaukajärvellä
Lasten ja aikuisten yhteisiä ruokakursseja jatketaan Hervannan ja Kaukajärven kouluilla talvilomaviikolla. Syömään! -ruokakursseilla aikuiset ja 7–12-vuotiaat lapset kokkaavat helppoa ja edullista kasvisruokaa ohjaajan opastuksella.
Kurssilla saa vinkkejä kasvisten lisäämisestä ruokavalioon, kierrätyksestä ja ruokahävikin välttämisestä. Samalla opitaan nopeasti valmistuvien, arkea helpottavien aterioiden ohjeita.
Neljä erillistä ruokakurssia talvilomalla järjestää Tampereen kaupungin Kaupunkikulttuuriyksikkö.
Syömään! -ruokakurssit järjestetään Etelä-Hervannan koululla maanantai 24.2. kello 10–13 ja 14–17 sekä Kaukajärven koululla tiistai 25.2. kello 10–13 ja 14–17.
Vinkkejä uusiin ruokiin ja raaka-aineisiin tutustumiseen lasten kanssa
- Ruokiin on hyvä tutustua lapsen ikätason mukaisesti. Ruoka-aineita voi tutkia leikin ja laulunkin avulla.
- Mitä moniaistisempi kokemus lapselle syntyy, sen tutumpaa ja turvallisempaa uuden ruoka-aineen maistaminen on. Anna lasten tutkia, tunnustella, haistaa ja muuten ihmetellä uusia raaka-aineita.
- Kiinnostusta ruokaan voi herättää ideoimalla yhdessä lapsen kanssa, mitä tällä viikolla syödään. Lasten kanssa voi suunnitella ruokia ja tehdä yhdessä ostoslistaa.
- Käy kaupassa lasten kanssa, jolloin voitte yhdessä valita esimerkiksi yhden uuden kasviksen tai hedelmän, ja valmistaa niistä uutta ruokaa tai lisätä tuttuun arkireseptiin.
- Muista olla esimerkki: puhu positiivisesti ruoasta. Lapset ottavat mallia, miten aikuinen suhtautuu ja käyttäytyy ruoan ääressä.
Vinkit antoi kotitalousopettaja, ammatillinen opettaja ja restonomi Lea Hietanen (Ruokahetkiä).