Asumisen menot ja tuet
Vuokravakuus ja muuttokustannukset
Vuokravakuus on tarkoitettu vakuudeksi asunnon kunnosta ja vuokranmaksusta. Vakuudella vuokranantaja voi kattaa vuokralaisen maksamattamatta jättämiä vuokrakuluja, loppusiivouksen laiminlyöntiä sekä vuokralaisen mahdollisia asunnolle aiheuttamia vahinkoja vuokrasuhteen päätyttyä. Laki asuinhuoneiston vuokraamisesta määrittelee, että vuokravakuus saa olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokran suuruinen. Vakuus palautetaan vuokravakuuden maksajalle vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen palauttaessa avaimet, vuokranmaksun ollessa ajan tasalla ja asunnon ollessa hyväksytysti lopputarkistettu.
Selvitä vuokravakuuden järjestyminen heti saatuasi asuntotarjouksen. Allekirjoita vuokrasopimus vasta kun tiedät, miten vuokravakuus järjestyy ja sinulla on esimerkiksi Kelan hyväksytty päätös vuokravakuuden myöntämisestä. Vuokravakuus voidaan myöntää Kelasta toimeentulotukioikeuden täyttyessä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- avo- tai avioero
- terveydelliset syyt
- perhekoon muutos
- asunnottomuus
- asunnottomuuden uhka
- työpaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
- tutkintoon johtavan opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
- asunnon vaihtaminen edullisempaan Kelan tai kunnan kehotuksesta.
Vuokravakuutta ei myönnetä, jos muutat
- mukavuussyistä (esim. sauna, oma piha, kaupunginosan vaihto)
- kalliimpaan asuntoon
- paikkakunnan vaihdon vuoksi, jos muutto ei ole perusteltu työpaikan tai opiskelun vuoksi
- vanhempien luota ilman erityisiä perusteita
- muuta vastaavasta syystä.
Huomioi myös, että jos Kelan myöntämä vuokravakuus on aikaisemmin jouduttu realisoimaan, Kela harkitsee vuokravakuuden myöntämistä uudelleen tiukemmin. Kela ei myöskään huomioi itse maksettua vuokravakuutta menona toimeentulotuessa, vaan vuokravakuus on haettava etukäteen. Kela myöntää vuokravakuuden ensisijaisesti maksusitoumuksena.
Kela: Vuokravakuus ja sen hakeminen
Muuttokustannuksiin on mahdollista hakea perustoimeentulotukea. Kela: Muuttokustannukset
Asumisen tuet
Jos olet pienituloinen, voit hakea asumiseen tukea tarvittaessa Kelasta. Voit pyytää Kelaa maksamaan asumisen tuet puolestasi suoraan vuokranantajalle. Huomioi tällöin sinulle maksettavaksi jäävä mahdollinen omavastuuosuus ja huolehdi sen maksamisesta kuukausittain itse vuokranantajalle.
Asumistukea voi saada asunnon vuokraan, vastikkeeseen, vesimaksuun sekä erillisiin lämmityskuluihin tai omistusasunnon hoitokuluihin ja asuntolainan korkoihin. Hyväksyttäville asumismenoille on määritelty laissa enimmäisrajat, joihin vaikuttaa asunnon sijaintikunta ja ruokakunnan koko. Asumismenoiksi ei hyväksytä vuokran tai vastikkeen yhteydessä erikseen maksettavia muita maksuja, kuten esimerkiksi sähkömaksua, sauna- ja pesutupamaksuja, autopaikkamaksua tai internetliittymän maksua.
Asumistuki maksetaan ruokakunnalle yhteisesti. Ruokakunnalla tarkoitetaan samassa taloudessa asuvia yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneita henkilöitä. Samaan ruokakuntaan eivät kuulu erillisen vuokrasopimuksen tai alivuokraussopimuksen tehneet henkilöt, jos he eivät ole lähisukulaisia.
Asumistuki tarkistetaan vuosittain. Kela lähettää sinulle kirjeen ja ohjeet asumistuen vuositarkistuksesta ennen tarkistuksen ajankohtaa. Sinun tulee toimittaa vuositarkistusselvitys Kelaan ennen tarkistusajankohtaa. Jos et vastaa Kelan selvityspyyntöön ajoissa, asumistukesi voidaan lakkauttaa. Jos olet pyytänyt tuen maksamisesta Kelasta suoraan vuokranantajalle, velvollisuutesi on tarkistaa asumistuen vuositarkastuksen yhteydessä, maksetaanko tukea jatkossa sinulle vai vuokranantajalle. Jos haluat edelleen jatkaa asumistuen maksamista suoraan Kelasta vuokranantajalle, ilmoita tästä Kelaan. Kelan sivuilla on kerrottu kattavasti asumistuesta ja sivuilta löytyvät ohjeet asumistuen hakemiseksi: Yleinen asumistuki
Perustoimeentulotuessa huomioidaan vuokra, vesimaksu, sähkömaksu sekä kotivakuutus menona. Perustoimeentulotuessa huomioitavista asumismenoista ja kuntakohtaisista hyväksyttävien asumismenojen rajoista löydät tietoa Kelan sivuilta: Asumismenot perustoimeentulotuessa
Jos asumismenojesi kokonaiskustannukset ylittävät kuntakohtaisesti määritellyt rajat, sinua voidaan ohjata etsimään edullisempaa asuntoa. Vireytä asuntohakemukset mahdollisimman laajalti ja hae asuntoa ilman perusteettomia rajauksia, kuten esimerkiksi asuinalueen tai mukavuustekijöiden perusteella. Sinulla on yleensä 3 kuukautta aikaa hakeutua edullisempaan asuntoon. Siihen saakka Kela huomioi asumismenot todellisten menojen mukaan. Mikäli et löydä edullisempaa asuntoa määräajan kuluessa muista ilmoittaa siitä Kelaan ja todentaa asunnonhakuasi ennen määräajan päättymistä. Tarvittaessa sinulle voidaan antaa uusi määräaika.
Oikeutesi Kelan asumistukeen ja perustoimeentulotukeen voit laskea suuntaa antavasti laskureiden avulla: Kela: Laskurit
Vuokravelka
Vuokra tulee maksaa kaikissa elämäntilanteissa, sillä vuokranmaksuvelvoite on ensisijainen muihin kustannuksiin nähden. Viivästynyt vuokranmaksu tuo sinulle lisäkuluja muistutusmaksun ja viivästyskoron muodossa ja voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen sekä häätöön. Voit jäädä asunnottomaksi, mikäli et ensisijaisesti huolehdi vuokran maksusta. Jos huomaat, että sinulla ei ole rahaa maksaa vuokraa eräpäivänä, ole yhteydessä vuokranantajaasi. Voit ehdottaa eräpäivän siirtoa tai vuokranmaksua osissa.
Jos sinulla on jo kertynyt vuokravelkaa, toimi seuraavasti:
- Ole yhteydessä ensin vuokranantajaasi maksusuunnitelman sopimiseksi. Sovi vain sellaisesta maksusuunnitelmasta mitä pystyt tosiasiallisesti maksamaan. Maksamattomasta vuokrasta seuraa maksuhuomautus ja lisäkuluja. Muista, että sinun tulee maksaa vuokrarästin lyhennyksen lisäksi kuukausittainen vuokrasi.
- Tarkistaa oikeutesi asumistukeen sekä perustoimeentulotukeen Kelasta, jonka menoksi vuokra huomioidaan ja hae tarvittavat tuet.
- Kun olet ensin selvittänyt mahdollisuutesi saada perustoimeentulotukea KELA:sta, sinun on mahdollista hakea vuokravelkaan harkinnanvaraista toimeentulotukea asumisesi turvaamiseksi.
- Huomaa, että vuokranantaja voi ryhtyä häätötoimenpiteisiin kahden kuukauden vuokravelasta tai sitä vastaavan summan ollessa rästissä. Voit tutustua vuokravelan etenemiseen tästä kaaviosta.
Jos tarvitset ohjausta ja neuvontaa vuokravelkaan liittyvissä asioissa ja sinulla on omatyöntekijä sosiaalipalveluissa, ota häneen tai aikuissosiaalityön neuvontanumeroon yhteyttä. Muussa tapauksessa voit olla yhteydessä sosiaalipalveluiden neuvontanumeroon, käydä sosiaalipalveluiden palvelupisteellä tai olla yhteydessä asumisneuvontaan. Sosiaalipalvelut tarjoaa Pirkanmaan hyvinvointialue.
Vaikeuksia suoriutua sähkö- tai vesilaskuista
Asumiseen liittyvät laskut ovat ensisijaisia muihin laskuihin nähden, sillä niiden maksamatta jättäminen voi tarkoittaa asunnon menettämistä tai sähkön- ja vedenjakelun katkaisua.
Jos esimerkiksi sähkölaskusi on erääntynyt, on mahdollista, että sähkönjakelusi keskeytetään. Erääntyneistä laskuista tulee ensin maksumuistutus ja ennen katkaisua sinulle lähetetään vielä katkaisuvaroitus. Jos pystyt maksamaan katkaisuvaroituksessa olevan summan eräpäivän mukaisesti, katkaisua ei suoriteta.
Jos sinulla on vaikeuksia suoriutua esimerkiksi sähkölaskusta, ole yhteydessä sähköyhtiöösi tai maksumuistutuksen lähettäneeseen perintätoimistoon eräpäivän siirrosta. Sähkömaksu kuuluu perustoimeentulotuessa huomioitaviin menoihin, joten muista tarkistaa myös oikeutesi Kelan perustoimeentulotukeen. Kela hyväksyy menoihin vain alkuperäisen laskun ja sinun täytyy itse huolehtia maksun myöhästymiskuluista. Jos sinulla ei ole enää alkuperäistä laskua tallessa, voit pyytää sähköyhtiötäsi lähettämään sen sinulle uudestaan.
Jos sähkösi on jo katkaistu, ole katkaisuvaroituksen lähettäneeseen perintätoimistoon yhteydessä sopiaksesi maksusta ja sähköyhtiöön sopiaksesi sähkön kytkennästä. Sähköt on mahdollista kytkeä takaisin päälle, kun koko rästissä oleva summa on maksettu. Huomioi, että sähköjen kytkennästä samana päivänä veloitetaan lisämaksu, mutta kytkentä seuraavien arkipäivien kuluessa on mahdollista ilman lisämaksua. Varmistathan, ettei asunnossasi ole kytkentähetkellä päällä sähkölaitteita, jotka voivat aiheuttaa tulipalovaaran. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi liesi, uuni ja kiuas.
Jos sinulla ei ole varaa maksaa sähkölaskua itse ja olet tarkistanut Kelasta oikeutesi perustoimeentulotukeen, voit hakea täydentävää toimeentulotukea tai olla yhteydessä sosiaalipalveluiden neuvontanumeroon tai asioida sosiaalipalveluiden palvelupisteellä. Jos sinulla on toistuvasti vaikeuksia selvitä laskuistasi, voit olla yhteydessä talousneuvolaan. Sosiaalipalvelut järjestää Pirkanmaan hyvinvointialue.