TAIDETEOKSEN HANKINTA
Vuoreksen taidevelvoite koskee kaikkea yhtiömuotoista rakentamista laatutaso-ohjeen mukaisesti. Taideteos toteutetaan Vuoreksen taideohjelman mukaisesti. Taideohjelmassa määritellään taiteen teemat, sijoittelu ja toteuttamisen periaatteet. Taideteosluonnos esitellään laaturyhmälle osana tontinkäyttösuunnitelmaa. Tarvittaessa laaturyhmä pyytää lausunnon taidemuseolta tai julkisen taiteen ohjausryhmältä.
Asiantuntijan käyttö taideprojektissa on suositeltavaa. Taiteen asiantuntija voi auttaa mm. taitelijan valinnassa, sopimuskäytännöissä, teosaiheen ja tekniikoiden suunnittelussa, toteutussuunnittelussa ja huolto-ohjeen laadinnassa. Ohjeita saa myös mm. Taide rakennushankkeessa RT-kortista sekä oppaista: Taide rakennushankkeessa - opas tilaajalle (toim. Milla Järvipetäjä, Aura Nikkilä) ja Prosenttiperiaatteen käsikirja - opas tilaajalle (toim. Miisa Pulkkinen ja Hanna Hannus). Rakentamiseen liittyvää taidekonsultointia tarjoavia asiantuntijoita on listattu verkkosivulle https://taiderakentamisessa.fi/taidekonsultointi/
Tämä ohje on lyhennelmä Freizimmer Oy:n laatimasta Vuoreksen taidehankinnan tehtäväluettelosta (2015). Tässä ohjeessa on kuvattu rakennusliikkeen ja taiteilijan tehtävät taideteoksen hankintaprosessissa.
1. Taiteilijavalinta
Ensimmäiseksi valitaan kohteelle taiteilija. Rakennuttaja (teoksen tilaaja) valitsee yhdessä arkkitehdin kanssa projektiin parhaiten sopivan ehdokkaan/ehdokkaat. Luonnoksia voidaan pyytää useammalta kuin yhdeltä taiteilijalta palkkiota vastaan.
Taiteen toteuttajiksi valitaan ammattitaiteilijoita, joiden pätevyys todetaan aktiivisen näyttelytoiminnan, koulutuksen, liittojen jäsenyyden ja muun ammatillisen toiminnan perusteella. Vuoreksen taiteen tavoitteena on rikas ja monipuolinen kokonaisuus, jossa taiteilijat edustavat laajasti nykytaiteessa käytettyjä menetelmiä ja ilmaisutapoja, joten pyritään valitsemaan taiteilijoita, joilla ei vielä ole teosta Vuoreksessa.
2. Luonnossopimus
Taiteilijan/taiteilijoiden kanssa laaditaan luonnostyöstä sopimus, jonka tilaaja ja taiteilija allekirjoittavat. Samassa yhteydessä sovitaan taiteilijan/taiteilijoiden teosluonnoksen laatimisen palkkiosta.
Sopimusmalli löytyy mm. https://www.julkinentaide.fi/sopimukset
3. Luonnosvaihe
Taiteilija/taiteilijat laatii luonnoksen tai luonnoksia ja esittää niiden ohella hankkeen alustavan kustannusarvion. Teoksen tilaaja (rakennusliike) valitsee yhdessä kohteen arkkitehdin kanssa toteutettavan teoksen.
Kun teos on valittu, taiteilija tarkentaa luonnossuunnitelmaa tarvittavilta osin, niin että luonnos voidaan esittää osana tontinkäyttösuunnitelmaa laaturyhmälle. Teoksesta pitää olla yleispiirteisellä tasolla materiaalitiedot, koko, sijoittuminen, teoksen idea lyhyesti kuvattuna ja mahdollisesti muita täydentäviä tietoja. Teoksen suunnitelman pitää olla laaturyhmävaiheessa niin pitkällä, että laaturyhmä voi sitä tarkastella osana kokonaisuutta. Teosluonnos hyväksytään laaturyhmässä osana tontinkäyttösuunnitelmaa. Laaturyhmän hyväksyntä koko tontinkäyttösuunnitelmalle pitää saada en-nen kuin voi hakea rakennuslupaa.
4. Toteutussopimus
Teoksen toteuttamisesta laaditaan taiteilijan ja rakennusliikkeen välillä sopimus ja samassa yhteydessä sovitaan taiteilijapalkkio.
Sopimuksessa tai sen liitteessä täsmennetään toteutukseen ja vastuurajoihin liittyvät yksityiskohdat:
- toteutustapa
- kustannusarvio
- maksuerät
- aikataulu ja työn kytkeminen muuhun suunnittelu- ja rakentamisaikatauluun
- alihankinnat
- rakennusurakan tehtävät taideteoksen osalta
- vakuutukset
- pääsuunnittelijan rooli ja yhteistyö taidehankkeessa
- hankkeen kytkeminen rakennuttamisorganisaatioon
- elinkaaritavoitteet
- tilaajan tavoitteiden tarkistaminen.
5. Rakennuslupavaihe
Taiteilija viimeistelee toteutussopimuksen mukaisesti taideteoksen suunnitelman laaturyhmässä hyväksytyn luonnoksen pohjalta rakennusluvan edellyttämään tarkkuuteen. Suunnitelma liitetään rakennuslupa-asiakirjoihin.
6. Taideteoksen tuotantosuunnittelu
Taiteilija vastaa tuotantosuunnittelusta, johon kuuluu mm.
- varsinainen toteutussuunnittelu
- yhteistyö muun suunnitteluorganisaation kanssa
- erikoissuunnittelu, valaistus, kiinnitys, kytkeminen muihin urakoihin jne.
- elinkaarikestävyys, huollettavuus
- hankinnan vastuurajat
- vakuutukset
- alihankinnat
- asennus
- kustannusarvion seuranta.
7. Taideteoksen toteutus ja paikalleen asennus
Taiteilija toteuttaa lopullisen taideteoksen toteutussopimuksen mukaisesti osana rakennusprojektia. Toteutusvaiheen tehtäviä ovat mm.
- toteutuksen aikatauluttaminen muun projektin kanssa
- toteutuksen seuranta
- laadunvalvonta
- kustannusseuranta
- maksuerien hyväksyminen
- taiteen paikalleen asennus:
- asennustyön aikatauluttaminen työmaan kanssa
- kuljetukset
- työmaavalvonta
- asennustekniset aputyöt yms.
- tarkastukset.
8. Käyttöönotto
Teoksen tilaajan (rakennusliike) tehtävät käyttöönottovaiheessa ovat:
- vastaanottotarkastus.
- huolto-ohjeen toimittaminen. Ohje sisältää taiteilijan ideatarinan, mahdollisia valokuvia työvaiheista, työn teknisen kuvauksen, tiedot käytetyistä materiaaleista sekä huolto-ohjeet. Huolto-ohjeen laatii taiteilija yhteistyössä rakentajan kanssa. Huolto-ohje liitetään kiinteistön huoltokirjaan.
- taideteoksen informaatiokyltin hankinta ja asennus (kyltin koko, materiaali ja sisältö on ohjeistettu erikseen).
- valmiin työn dokumentointi (valokuvaus).
- teostiedot toimitetaan Vuores Palvelulle, joka ylläpitää teosluetteloa ja -karttaa.
- työn julkistaminen.
Tampereen kaupunki 2018