Tämän sivun sisältö on päivitetty vastaamaan uutta rakentamislakia.
Laaturyhmäkäsittelystä
Laaturyhmätyöskentelyn piiriin otetaan tarpeen mukaan alueita, jotka
edellyttävät erityistä ohjausta kaupungin asuntopolitiikan toteuttamiseksi
muodostavat kaupunkikuvallisesti merkittäviä kokonaisuuksia
edellyttävät tarkkaa rakentamisen ja ympäristön yhteensovittamista
ovat kaupungin elinvoiman kehittämisen kannalta merkittäviä rakentamisen alueita.
Laaturyhmäkäsittely koskee tällä hetkellä kaikkia Vuoreksen (useita kaava-alueita), Härmälänrannan (kaava nro 8388), Santalahden (kaava nro 8048), Hiedanrannan (kaava nro 8793), Hatanpään niemen alueen (kaava nro 8578), Ojalan (kaava nro 8637), Raholan radanvarren (kaava nro 8707), Västinginmäen (kaava nro 8587), Hyhkynlaakson (kaava nro 8391), Tohlopinrannan (kaava nro 8525) ja Ikurin (kaava nro 8539) yhtiömuotoisia rakentamishankkeita. Yhtiömuotoisia hankkeita ovat kerrostalot, rivitalot sekä yhtiömuotoiset useamman pientalon kokonaisuudet.
Laaturyhmän käsittelyllä varmistetaan asemakaavan ja muiden ohjeistuksien huomioiminen sekä suunnitelmien riittävä laatutaso ennen rakentamislupavaihetta.
Laaturyhmäkäsittelyssä kiinnitetään huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:
asemakaavan, rakentamistapaohjeen ja muiden alueen toteutusta ohjaavien asiakirjojen mukaisuus
tontinluovutusehdoissa, arkkitehtuurikilpailussa tai tontinluovutuskilpailussa edellytettyjen kehittämisteemojen huomiointi
tontin liittyminen ympäristöön
rakennusten sijoittelu tontilla, julkisivut ja kaupunkikuva
pohjaratkaisut - erityisesti porrashuoneet, yhteistilat, asuntojakauma, asuntojen pohjaratkaisut, avautuminen ja näkymät sekä asuntoihin kohdistuva melu
piha-alueet, liikennöinti ja pysäköinti
taide.
Laaturyhmäkäsittelyn tarpeesta ja käsittelyn ajankohdasta sovitaan kaupunkikuva-arkkitehdin kanssa ensimmäisessä hanketta koskevassa ennakkoneuvottelussa. Laaturyhmäkäsittelyyn kannattaa hakeutua nopeasti ennakkoneuvottelun pitämisen jälkeen ja hyvissä ajoin ennen rakentamislupahakemuksen vireille jättämistä, jotta vältytään mahdollisten suunnitelmamuutosten aiheuttamilta lisäkustannuksilta.
Laaturyhmässä käsiteltäviä rakentamislupa-asioita ei käsitellä kaupunkikuvatoimikunnassa, eivätkä hankkeet vaadi erillistä tontinkäyttösuunnitelman hyväksyttämistä, sillä kaupunkikuvalliset asiat, tontin käyttö ja tontinluovutusehtojen täyttyminen arvioidaan laaturyhmäkäsittelyn yhteydessä. Tontin ympäristöön liittymistä (yhteensovittaminen katusuunnitelmiin ja muihin yleisiin alueisiin) sekä taidetta koskevat lausunnot pyydetään Lupapisteen kautta heti laaturyhmäkäsittelyn jälkeen. Näiden lausuntojen osalta lausuntoprosessi aikaistuu, eikä kyseisiä lausuntoja pyydetä uudestaan rakentamislupavaiheessa, ellei hanke ole muuttunut olennaisesti laaturyhmäkäsittelyn jälkeen.
Kun hanketta koskeva ennakkoneuvottelu on pidetty ja käsittelyajankohdasta on sovittu kaupunkikuva-arkkitehdin kanssa, käsittelyyn hakeudutaan Lupapiste.fi-palveluun laaditun "Näkyy viranomaiselle" -tilassa olevan lupahakemusluonnoksen kautta.
Lupapisteeseen tallennetaan mm. kokouksessa esiteltävä sähköinen kuva-aineisto sekä muut käsittelyä varten tarvittavat tiedot. Kokouksen jälkeen annetut lausunnot liitetään suoraan Lupapisteeseen, mistä ne näkyvät kaikille hankkeen osapuolille ja lupaa valmisteleville viranomaisille.
Laaturyhmähyväksynnän jälkeen hakemus voidaan jättää rakentamislupa-asiana vireille Lupapisteessä, missä hankkeen käsittely jatkuu aina päätöksentekoon saakka.
1) Osoitekenttään tehtävät lisämerkinnät
Hankkeen otsikkokenttään osoitteen eteen kirjoitetaan ’LARY’. Lisäys tehdään klikkaamalla näkymän oikeasta yläreunasta löytyvää ’Muokkaa tietoja’ -painiketta:
Esimerkki Lupapisteen käyttöliittymästä, jossa esitetään osoitekenttä ja muokkausnappi.
2) Esittelyaineiston tallentaminen Suunnitelmat ja liitteet -välilehdelle
Suunnitelmat ja liitteet -välilehdelle kohtaan ’Yleiset hankkeen liitteet’ ladataan liitetyypillä ’Muu liite’ kokouksessa esiteltävä aineisto.
Aineisto koostetaan ja nimetään erillisen laaturyhmän verkkosivuilta löytyvän esittelyaineisto-ohjeen mukaisesti. Aineisto tulee olla tallennettuna Lupapisteeseen kokousta edeltävän viikon maanantaina klo 12.
3) Käsittelypyynnön ja esittelijätietojen lähettäminen sekä hakemuksen asettaminen ’Näkyy viranomaiselle’ -tilaan
Suunnittelija lähettää keskustelukentän kautta viestin laaturyhmäkäsittelyyn hakeutumisesta, ja asettaa samassa yhteydessä lupahakemuksen ’Näkyy viranomaiselle’ -tilaan, ellei se sitä vielä ole.
Keskustelukenttä aukeaa näkymän yläpalkista, puhekuplakuvaketta klikkaamalla. Viestiin kirjataan hankkeen esittelijöiden yhteystiedot (nimi, rooli, edustettava taho ja sähköpostiosoite) Teams-kokouskutsun toimittamista varten. Minimivaatimuksena on pääsuunnittelijan, ARK-rakennussuunnittelijan ja rakennuttajan edustajan osallistuminen kokoukseen.
Käsittelypyynnön ja esittelijätiedot sisältävä viesti lähetetään ja luonnostilassa oleva hakemus asetetaan ’Näkyy viranomaiselle’ -tilaan klikkaamalla ’Kysy viranomaiselta’-painiketta:
Esimerkki Lupapisteen käyttöliittymästä, jossa esitetään hankkeen keskustelu ja "kysy viranomaiselta" -toiminto.
Jos hakemus on jo ’Näkyy viranomaiselle’ -tilassa, käsittelypyynnön ja esittelijätiedot sisältävä viesti lähetetään klikkaamalla ’Lähetä viesti’ -painiketta:
Esimerkki Lupapisteen käyttöliittymästä, jossa esitetään hankkeen keskustelu ja "lähetä viesti" -toiminto.
4) Kokouspäivämäärän ilmoittaminen ja kokouskutsun toimittaminen
Laaturyhmän sihteeri vastaa viestiin ja vahvistaa kokousajankohdan. Kokouskutsu tarkempine esittelyaikataulu- ja saapumisohjeineen toimitetaan esittelijöille sähköpostitse noin viikkoa ennen kokousta.
5) Kokoukseen osallistuminen ja hankkeen esittely kokouksessa
Kokouksessa suunnittelija ja rakennuttaja esittelevät suunnitelmat lyhyesti ja vain keskeisiltä osin. Aikaa esittelylle varataan enintään 10 minuuttia, jonka jälkeen hankkeesta käydään 20 minuutin pituinen keskustelu. Esittelijöillä on mahdollisuus osallistua hankkeesta käytävään keskusteluun.
6) Suunnitelmien mahdolliset muutostarpeet ja uusi kokouskäsittely
Mikäli laaturyhmä katsoo uuden kokouskäsittelyn olevan tarpeen, laaturyhmän sihteeri kirjaa kokouksessa esiin tuodut muutostarpeet Lupapisteen ’Lausunnot’-välilehdelle (tunnisteena tieto ”Pöydälle”). Kun suunnitelmiin on tehty lausunnossa edellytetyt muutokset, ’Suunnitelmat ja liitteet’ -välilehdelle ladataan ohjeiden mukaisesti päivitetty esittelyaineisto ja hankkeelle varataan uusi laaturyhmäkäsittely (kts. kohta 2 →).
7) Laaturyhmän puoltava tai ehdollinen lausunto
Kun hanke on hyväksytty laaturyhmässä sellaisenaan tai tietyin ehdoin, sihteeri liittää laaturyhmän loppulausunnon Lupapisteeseen (tunnisteena tieto ”Ehdollinen” tai ”Puoltava”). Mahdollisten lausuntoehtojen täyttymistä valvoo kaupunkikuva-arkkitehti, lupavalmistelija tai muu viranomainen viimeistään rakentamislupavaiheessa.
Laaturyhmähyväksynnän jälkeen hakemus voidaan jättää rakentamislupa-asiana vireille Lupapisteessä.
8) Laaturyhmähyväksynnän jälkeen suunnitelmiin tehtävät olennaiset muutokset
Mikäli suunnitelmat muuttuvat olennaisesti laaturyhmähyväksynnän jälkeen (joko ennen lupahakemuksen vireille jättämistä tai sen vireilläolon aikana), hanketta käsitellään uudestaan laaturyhmässä.
Laaturyhmäkäsittelyn yhteydessä tarkastettavat asiat
Laaturyhmäkäsittely on syytä käynnistää riittävän aikaisessa suunnitteluvaiheessa, jotta vältytään mahdollisten suunnitelmamuutosten aiheuttamilta ylimääräisiltä kustannuksilta. Suunnitelmien tarkkuustason tulee kuitenkin olla riittävä suunnitelman laadun arviointiin. Aineistosta tulee käydä ilmi liittyminen ympäristöön ja muut laatuun olennaisesti vaikuttavat asiat. Laaturyhmäkäsittelyssä kiinnitetään huomiota seuraaviin seikkoihin:
asemakaavan, rakentamistapaohjeen ja muiden ohjaavien asiakirjojen mukaisuus
tontinluovutusehdoissa, arkkitehtuurikilpailussa tai tontinluovutuskilpailussa edellytettyjen kehittämisteemojen huomiointi
tontin liittyminen ympäristöön
rakennusten sijoittelu tontilla, julkisivut ja kaupunkikuvalliset asiat
pohjaratkaisut - erityisesti porrashuoneet, yhteistilat, asuntojakauma, asuntojen pohjaratkaisut, avautuminen ja näkymät sekä asuntoihin kohdistuva melu
piha-alueiden riittävyys, toimivuus ja viihtyisyys, liikennöinti ja pysäköinti
taide
Tavoitteena on, että sama hanke kävisi laaturyhmäkäsittelyssä enintään kaksi kertaa. Ensimmäisellä käsittelykerralla ilmenneet puutteet on korjattava ennen mahdollista toista käsittelykertaa. Yksi käsittelykerta voi riittää, mikäli esittelyaineisto on kattava ja huolellisesti laadittu, ja suunnitelma on laatutasoltaan riittävän korkea. Riittävällä tarkkuudella laadittu aineisto voidaan myös toimittaa asiantuntijalausunnoille (kadut, viheralueet, taide) heti laaturyhmäkäsittelyn jälkeen, siis ennen rakentamisluvan vireille jättämistä. Lausuntoja ei pyydetä uudestaan rakentamislupavaiheessa, ellei hanke ole muuttunut olennaisesti laaturyhmäkäsittelyn jälkeen.
Esittelyaineiston koostaminen
1. Aineiston muotoseikat, asettelu, nimeäminen ja tallentaminen
Esittelyaineisto koostetaan yhdeksi, tiedostokooltaan maksimissaan 20 megatavun suuruiseksi vaakasuuntaiseksi pdf-tiedostoksi, joka nimetään seuraavasti: ”LARY esittelyaineisto + hankkeen osoite + kokouspäivämäärä”. Aineiston pdf-sivujen tulee olla samankokoisia.
Aineisto tulee olla tallennettuna Lupapisteeseen viimeistään kokousviikkoa edeltävän viikon maanantaina klo 12.00.
Aineisto tallennetaan hakemuksen ’Suunnitelmat ja liitteet’ -välilehdelle. Tallennusvaiheessa liitetyypiksi valitaan ’Muu liite’. ’Sisältö’-kohtaan kirjataan sama tiedostonimi kuin liitettävässä asiakirjassa on (tärkeää asiakirjan oikeanlaisen arkistoitumisen vuoksi). Kohdasta ’Liittyy’ valitaan vielä vaihtoehto ”Yleisesti hankkeeseen”:
Esimerkki Lupapisteen käyttöliittymästä liitteen tietojen syöttämisestä.
2. Aineiston sisältövaatimukset
Aineistosta tulee löytyä seuraavat suunnitteluasiakirjat seuraavassa järjestyksessä:
1. Karttaote ja ilmakuva
karttaote + ilmakuva, joihin on merkitty tontti rajattuna sekä infolaatikko, johon kirjataan toimenpide, hankkeen osoite ja kiinteistötunnus (https://kartat.tampere.fi/oskari/)
2. Kaavakartta asemakaavamääräyksineen sekä tonttia koskevat rakentamistapaohjeet
lähikuva tontista ja tonttia koskevista asemakaavamääräyksistä
keskeiset tonttia koskevat rakentamistapaohjeet
3. Hankeselostus (sanallisesti esitettynä):
hankkeen arkkitehtonisen kokonaisidean esittely
hankkeen yleiskuvaus ja olennaiset laajuustiedot
kaikki mahdolliset poikkeamiset asemakaavasta, rakentamistapaohjeesta tai muista ohjaavista asiakirjoista, maininta poikkeamispäätöksestä
tontinluovutusehdoissa, arkkitehtuurikilpailussa tai tontinluovutuskilpailussa mahdollisesti edellytettyjen kehittämisteemojen huomiointi
4. Tontinkäyttö/pihasuunnitelma:
korkeusasemat suhteessa ympäristöön, korkeusasemien yhteensovittamisen tapa ja tontin raja-alueiden käsittely (luiskaus, muurit, aidat, muu jäsentely)
toimintojen sijoittuminen ja mitoitus (esim. oleskelu, leikki ja leikkivälineet riittävine turva-alueineen, huolto, pelastusreitit, lumitila, jalankulku, kalusteet), liittymien sijoittelu ja mitoitus, auto- ja pyöräpysäköintipaikkojen sijoittelu, autotallien ja -katosten sijoittelu, varastorakennusten sijoittelu
viihtyisyyteen ja turvallisuuteen vaikuttavat tekijät (esim. melusuojaus, yksityisyyshierarkia, valoisuus, alueiden valvottavuus, pihavalaistus)
HUOM: Kasvillisuuden suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että tontin kasvillisuus muodostaa mittakaavallisesti tasapainoisen kokonaisuuden tontin rakennusmassojen kanssa (esim. puuston koko suhteessa rakennuksiin). Suunnitelmassa tulee myös pyrkiä huomiomaan kasvillisuuden mittakaavallinen yhteensovitus tontin lähiympäristöön.
HUOM: Pihasuunnitelmapiirroksen esittämistekniikassa on kiinnitettävä huomiota piirustusmerkintöjen mittakaavan oikeellisuuteen. Piirustusmerkinnät ja -symbolit tulee esittää tarkkuudella suuri/pieni havu/lehtipuu (lehvästön halkaisija), iso havu/lehtipensas (yksittäispensas), matala/korkea pensasryhmä, perennaryhmä, köynnös. Kasvillisuuden mittakaavan oikeellisuus on huomioitava myös tonttia koskevissa visualisointikuvissa.
HUOM: korttelialueen yhteiset ratkaisut esitettävä riittävällä tasolla koko alueelle.
5. Hulevesien hallintasuunnitelma:
tontin vettä läpäisevä ja läpäisemätön pinta-ala (kestopäällystetyt, istutetut ja luonnontilaisena säilyvät piha-alueet, kattomateriaalit, kulkutiet ja pysäköintialueet)
tontin huleveden johtamisen periaatteet (huleveden viivytysrakenteiden sijoittuminen tontilla, liittyminen kunnan hulevesijärjestelmään, pintavaluntasuunnat ja tulvareitit)
viivytysrakenteiden periaatekuvat (viivytysrakenteen tyyppi ja viivytystilavuus, putket, kaivot, korot, ylivuoto yms. rakenteet sekä niiden huoltoratkaisut)
HUOM: kestopäällystetyt alueet tulee minimoida
HUOM: viivytysrakenteiden mitoitustilavuus määräytyy kaavassa esitetyn kaavamääräyksen mukaisesti
HUOM: korttelialueen yhteiset ratkaisut esitettävä riittävällä tasolla koko alueelle
6. Pääpiirustukset:
asemapiirros, johon kirjattu myös:
asuinhuoneistotyyppien lukumäärä, pinta-alat ja %-osuudet, asuinhuoneistojen keskipinta-ala
selvitys väestönsuojan sijoituksesta ja laajuudesta
selvitys pysäköinti- ja liikennejärjestelyistä, laskelmat auto- ja polkupyöräpysäköintipaikoista
pohjapiirrokset, joista yksi peruskerros kalustettuna, ja lisäksi selvitys pienten asuntojen yhdisteltävyysmahdollisuuksista
leikkauspiirrokset
julkisivupiirrokset materiaali- ja värimerkintöineen
7. Erilliset julkisivuotteet:
julkisivujen perusratkaisut ja jäsentely, materiaalit, väritys, rakennuksen kivijalkakerros, rakennuksen pääsisäänkäynti, suhde ympäröiviin rakennuksiin, kaupunkikuvaan, maisemaan ja luonnonympäristöön
mahdolliset julkisivumateriaali- ja värimallit
8. Havainnekuvat kaikista olennaisista suunnista
valoisan ajan näkymäkuvia tontin rakennuksista, pihamaasta ja tontin liittymisestä katuun
mahdolliset näkymäkuvat eri vuodenajoilta kadun suuntaan, esim. kesä ja syksy/talvi
mahdollinen pimeän ajan näkymäkuva kadun suuntaan
9. Ympäristöön liittymistä ja soveltumista havainnollistava selvitys:
Sovitus kaupunkimalliin ja tarvittaessa myös ilmakuvaan. Uusilla alueilla sovitus asemakaavan havainnekuvaan, jossa hahmottuu ympäröivien tonttien rakentaminen (rakennusten suhde, liittyminen tontin rajoilla, muurit ym.).
kortteli/katujulkisivut ja leikkaukset tai aluejulkisivut ja leikkaukset
kaukonäkymätarkastelu (mikäli hanke näkyy kauas maisemassa esim. korkeutensa tai sijaintinsa takia)
mahdollinen pienoismalli tai esittelyvideo
mahdollinen julkisivuvalaistussuunnitelma, jossa kuvattu suhdetta naapureihin (pimeän ajan katunäkymäkuva)
10. Mahdollinen taidesuunnitelma (alueilla, jossa taide sisältyy tontinluovutusehtoihin):
taiteilijan lyhyt esittely
taideteoksen materiaalitiedot, koko, sijoittuminen, teoksen idea lyhyesti kuvattuna ja havainnekuva
HUOM: Edellisessä laaturyhmäkäsittelyssä esitetyt muutostarpeet ja niiden pohjalta tehdyt muutokset tulee havainnollistaa esittelyaineistoissa sanoin ja kuvin!
Mikäli olet epävarma aineiston riittävyydestä, ota yhteyttä laaturyhmän sihteeriin hyvissä ajoin ennen sovittua laaturyhmäkäsittelyn ajankohtaa.
TAIDETEOKSEN HANKINTA
Vuoreksen taidevelvoite koskee kaikkea yhtiömuotoista rakentamista laatutaso-ohjeen mukaisesti. Taideteos toteutetaan Vuoreksen taideohjelman mukaisesti. Taideohjelmassa määritellään taiteen teemat, sijoittelu ja toteuttamisen periaatteet. Taideteosluonnos esitellään laaturyhmälle osana tontinkäyttösuunnitelmaa. Tarvittaessa laaturyhmä pyytää lausunnon taidemuseolta tai julkisen taiteen ohjausryhmältä.
Asiantuntijan käyttö taideprojektissa on suositeltavaa. Taiteen asiantuntija voi auttaa mm. taitelijan valinnassa, sopimuskäytännöissä, teosaiheen ja tekniikoiden suunnittelussa, toteutussuunnittelussa ja huolto-ohjeen laadinnassa. Ohjeita saa myös mm. Taide rakennushankkeessa RT-kortista sekä oppaista: Taide rakennushankkeessa - opas tilaajalle (toim. Milla Järvipetäjä, Aura Nikkilä) ja Prosenttiperiaatteen käsikirja - opas tilaajalle (toim. Miisa Pulkkinen ja Hanna Hannus). Rakentamiseen liittyvää taidekonsultointia tarjoavia asiantuntijoita on listattu verkkosivulle https://taiderakentamisessa.fi/taidekonsultointi/
Tämä ohje on lyhennelmä Freizimmer Oy:n laatimasta Vuoreksen taidehankinnan tehtäväluettelosta (2015). Tässä ohjeessa on kuvattu rakennusliikkeen ja taiteilijan tehtävät taideteoksen hankintaprosessissa.
1. Taiteilijavalinta
Ensimmäiseksi valitaan kohteelle taiteilija. Rakennuttaja (teoksen tilaaja) valitsee yhdessä arkkitehdin kanssa projektiin parhaiten sopivan ehdokkaan/ehdokkaat. Luonnoksia voidaan pyytää useammalta kuin yhdeltä taiteilijalta palkkiota vastaan.
Taiteen toteuttajiksi valitaan ammattitaiteilijoita, joiden pätevyys todetaan aktiivisen näyttelytoiminnan, koulutuksen, liittojen jäsenyyden ja muun ammatillisen toiminnan perusteella. Vuoreksen taiteen tavoitteena on rikas ja monipuolinen kokonaisuus, jossa taiteilijat edustavat laajasti nykytaiteessa käytettyjä menetelmiä ja ilmaisutapoja, joten pyritään valitsemaan taiteilijoita, joilla ei vielä ole teosta Vuoreksessa.
2. Luonnossopimus
Taiteilijan/taiteilijoiden kanssa laaditaan luonnostyöstä sopimus, jonka tilaaja ja taiteilija allekirjoittavat. Samassa yhteydessä sovitaan taiteilijan/taiteilijoiden teosluonnoksen laatimisen palkkiosta. Sopimusmalli löytyy mm. https://www.julkinentaide.fi/sopimukset
3. Luonnosvaihe
Taiteilija/taiteilijat laatii luonnoksen tai luonnoksia ja esittää niiden ohella hankkeen alustavan kustannusarvion. Teoksen tilaaja (rakennusliike) valitsee yhdessä kohteen arkkitehdin kanssa toteutettavan teoksen.
Kun teos on valittu, taiteilija tarkentaa luonnossuunnitelmaa tarvittavilta osin, niin että luonnos voidaan esittää osana tontinkäyttösuunnitelmaa laaturyhmälle. Teoksesta pitää olla yleispiirteisellä tasolla materiaalitiedot, koko, sijoittuminen, teoksen idea lyhyesti kuvattuna ja mahdollisesti muita täydentäviä tietoja. Teoksen suunnitelman pitää olla laaturyhmävaiheessa niin pitkällä, että laaturyhmä voi sitä tarkastella osana kokonaisuutta. Teosluonnos hyväksytään laaturyhmässä osana tontinkäyttösuunnitelmaa. Laaturyhmän hyväksyntä koko tontinkäyttösuunnitelmalle pitää saada ennen kuin voi hakea rakentamislupaa.
4. Toteutussopimus
Teoksen toteuttamisesta laaditaan taiteilijan ja rakennusliikkeen välillä sopimus ja samassa yhteydessä sovitaan taiteilijapalkkio.
Sopimuksessa tai sen liitteessä täsmennetään toteutukseen ja vastuurajoihin liittyvät yksityiskohdat:
toteutustapa
kustannusarvio
maksuerät
aikataulu ja työn kytkeminen muuhun suunnittelu- ja rakentamisaikatauluun
alihankinnat
rakennusurakan tehtävät taideteoksen osalta
vakuutukset
pääsuunnittelijan rooli ja yhteistyö taidehankkeessa
hankkeen kytkeminen rakennuttamisorganisaatioon
elinkaaritavoitteet
tilaajan tavoitteiden tarkistaminen.
5. Rakentamislupavaihe
Taiteilija viimeistelee toteutussopimuksen mukaisesti taideteoksen suunnitelman laaturyhmässä hyväksytyn luonnoksen pohjalta rakentamisluvan edellyttämään tarkkuuteen. Suunnitelma liitetään rakentamislupa-asiakirjoihin.
6. Taideteoksen tuotantosuunnittelu
Taiteilija vastaa tuotantosuunnittelusta, johon kuuluu mm.
varsinainen toteutussuunnittelu
yhteistyö muun suunnitteluorganisaation kanssa
erikoissuunnittelu, valaistus, kiinnitys, kytkeminen muihin urakoihin jne.
elinkaarikestävyys, huollettavuus
hankinnan vastuurajat
vakuutukset
alihankinnat
asennus
kustannusarvion seuranta.
7. Taideteoksen toteutus ja paikalleen asennus
Taiteilija toteuttaa lopullisen taideteoksen toteutussopimuksen mukaisesti osana rakentamisprojektia. Toteutusvaiheen tehtäviä ovat mm.
toteutuksen aikatauluttaminen muun projektin kanssa
toteutuksen seuranta
laadunvalvonta
kustannusseuranta
maksuerien hyväksyminen
taiteen paikalleen asennus:
asennustyön aikatauluttaminen työmaan kanssa
kuljetukset
työmaavalvonta
asennustekniset aputyöt yms.
tarkastukset.
8. Käyttöönotto
Teoksen tilaajan (rakennusliike) tehtävät käyttöönottovaiheessa ovat:
vastaanottotarkastus.
huolto-ohjeen toimittaminen. Ohje sisältää taiteilijan ideatarinan, mahdollisia valokuvia työvaiheista, työn teknisen kuvauksen, tiedot käytetyistä materiaaleista sekä huolto-ohjeet. Huolto-ohjeen laatii taiteilija yhteistyössä rakentajan kanssa. Huolto-ohje liitetään kiinteistön huoltokirjaan.
taideteoksen informaatiokyltin hankinta ja asennus (kyltin koko, materiaali ja sisältö on ohjeistettu erikseen).
valmiin työn dokumentointi (valokuvaus).
teostiedot toimitetaan Vuores Palvelulle, joka ylläpitää teosluetteloa ja -karttaa.