Asuntotontin vuokran kohtuullistaminen johtuen rakennusoikeuden käyttämättä jättämisestä
Maanvuokran kohtuullistamista on mahdollista hakea asuntotontille, jonka asemakaavan mahdollistamasta rakennusoikeudesta on käytetty vähemmän kuin 80 %. Vuokralaisen tulee omalla kustannuksellaan hankkia asiantuntijalausunto esimerkiksi arkkitehdiltä tai muulta rakennusalan ammattilaiselta. Asiantuntijalausunnossa tulee perustellusti esittää miksi rakennusoikeuden hyödyntäminen ei ole mahdollista johtuen esimerkiksi:
- rakennusteknisistä
- suojelullisista
- kaupunkikuvallisista
- RKY-arvioista johtuvista syistä (RKY = rakennettu kulttuuriympäristö)
Vuokran kohtuullistamiseen vaikuttavia seikkoja eivät ole esimerkiksi vuokralaisen varallisuus, haluttomuus / ei tarvetta nykyisellään lisärakentamiselle tai tontin ominaisuudet, kuten tontin maaperä (pehmeä, kostea, kallioinen, rinne tms.)
Huomioi, että omakotitonteilla vuokran määrään vaikuttaa myös tontin pinta-ala, jolloin kohtuullistamisen vaikutus maanvuokraan ei ole yhtä merkittävä. Esimerkiksi 10 kerrosneliömetrin (k-m2) laskennallinen vaikutus vuosivuokraan on yleensä noin 50-100 €.
Kohtuullistamista haetaan sähköisellä lomakkeella. Asiantuntijalausunnon lisäksi lomakkeella tulee ilmoittaa asemakaavan mukainen rakennusoikeuden määrä sekä käytetty rakennusoikeus. Lisäksi asiantuntijalausunnossa tulee esittää miten käytetty rakennusoikeus on määritetty.
Hakemusten käsittely
Vuoden 2025 kohtuullistamishakemuksia voi jättää elokuun 31. päivään asti. Kaikista hakemuksista tehdään kaupungin virallinen päätös, joka lähetetään tiedoksi lomakkeessa nimetylle yhteyshenkilölle.
Mikäli kohtuullistamisen edellytykset täyttyvät, kohtuullistetaan vuokraa rakentamattoman rakennusoikeuden osalta. Kohtuullistaminen myönnetään päätöstä seuraavan vuoden vuosivuokrasta alkaen.