Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Ekologinen uurna itselle tai läheiselle – kurssi alkaa marraskuussa työväenopistossa

Tampereen seudun työväenopiston uutuuskurssi Biohajoava uurna savesta alkaa lauantaina 9.11.2024 Sampolassa. Neljän kokoontumiskerran kurssilla uurnan voi tehdä itselle, läheiselle tai vaikka lemmikille, ja samalla kuolindoulan ohjaamalla kurssilla saa tietoa kuolemisen kulttuurista. Valmistuneita uurnia ei polteta, sillä niistä tehdään täysin biohajoavia eli ajan saatossa maatuvia ja rapautuvia.
Savinen uurna, jonka päällä on kissa ja lankakerä.
Virve Kallion mukaan uurnasta saa tehdä juuri niin persoonallisen kuin haluaa. Moni valmistaa uurnan kurssilla myös rakkaalle lemmikille.

Kuolindoula, taidekasvattaja Virve Kallion ohjaama Biohajoava uurna savesta -kurssi yhdistää taiteen tekemisen kuolemiseen liittyvään tietoon. Kurssin aikana osallistujat saavat tietoa kuolemisen kulttuurista ja uurnahautauksesta samalla, kun suunnittelevat ja valmistavat uurnan.

– Pohdimme myös omakohtaisia kuolemiseen liittyviä ajatuksia elämänläheisellä ja luovalla tavalla käytännön tekemisen kautta. Käsin tekemällä voi käsittää asioita eri tavalla.

Kallion mukaan suomalainen kuolemisen kulttuuri on monimuotoista. Biohajoava uurna savesta -kurssilla keskustelua käydään niin kuolevan surusta, uurnahautauksesta, perinteistä kuin uusista ilmiöistä liittyen kuolevaisuuden hahmottamiseen nykyaikana.

Kuolindoulana Kallio haluaa antaa tilaa jokaisen omille ideoille, toiveille ja tavoitteille.

– Luomme yhdessä työskentelyyn tilan, jossa on turvallista lähestyä kuolevaisuuden herättämiä kysymyksiä omalla tavalla. Kurssin aikana sovimme yhdessä työskentelyn tavoista ja sisällöstä.

Uurnan valmistaminen on monimuotoinen, yhteinen prosessi, jonka aikana Kallion mukaan voi käsittää jotain uutta tai kauan uinunutta itsestään.

– Kunnioitamme kaikkien yksityisyyttä. Joskus ryhmä haluaa työskennellä hiljaisuudessa. Voi myös olla, että ryhmä on innokas keskustelemaan.

Virve Kallio toivottaa uurnakurssille tervetulleiksi kaikki, joita kiinnostaa käsitellä kuolevaisuutta ja tehdä omin käsin savesta itse ideoitu uurna.

– Heittäytyminen prosessiin onnistuu porukassa, ja myös ratkaisut uurnan toteutukseen löytyvät yhdessä tekemällä.

Biohajoava uurna savesta -kurssi alkaa lauantaina 9.11.2024, ja kokoontuu Sampolassa marraskuun aikana kahtena viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Virve Kallio
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti