Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Iida pääsi TET-jaksolla ohjaamaan teatteriryhmää ja näkemään presidentin

Teatteritaiteen perusopetuksen opiskelija Iida Reponen, 15, osallistui kahden viikon työelämään tutustumisjaksolle Tampereen seudun työväenopistossa. Jutussa Iida kertoo, mitä oppi kansalaisopistossa työskentelystä ja mikä jakson aikana yllätti.
Henkilö istuu auditoriossa.
Iida Reponen suoritti TET-jakson työväenopistossa, ja pääsi tutustumaan monipuolisesti opiston toimintaan.

Työväenopisto vaikutti työelämään tutustumispaikkana kiinnostavalta ja jännältä, sillä en tuntenut vielä kaikkia opettajia tai henkilöstöä. Kuitenkin jo ensimmäisenä päivänä huomasin, että kaikki opettajat olivat tosi mukavia! Minusta oli mukavaa olla heidän kanssaan.

Tutustuin jakson aikana erilaisiin työtehtäviin. TET-jaksooni kuuluivat erityisesti teatteriin liittyvät ’apuopettajan tehtävät’, ja sainkin olla joka päivä jossakin teatteriryhmässä auttamassa. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka eri-ikäisten lasten teatteriryhmissä toimitaan. Opin esimerkiksi teatterin opetussuunnitelmasta, mitä ryhmien ohjaaminen sisältää ja millainen koulutus ohjaajilla on. Teatteri oli minulle mieluista, sillä olen itsekin harrastanut jo pitkään sitä. Sain ohjata ryhmille myös teatterileikkejä, ja se olikin tosi kivaa ja kiinnostavaa!

TET-päiväni sijoittuvat iltaan klo 14–20, ja niihin sisältyi teatteriryhmien lisäksi opettajien, suunnittelijoiden sekä hallinnon aputehtäviä, esimerkiksi järjestelyä, papereiden laminointia, siivoamista ja muita pieniä askareita. Opin, kuinka monipuolisesti opettajatkin tekevät töitä. Kävin myös opettajien kansainvälisyysteemaisessa työpajassa, ja opin vähän, millaisia ovat opettajien kokoukset.

Olin vahtimestarien kanssa esimerkiksi juhlasalin äänikopissa seuraamassa, kun tasavallan presidentti Alexander Stubb puhui lavalla. Minulle jopa tehtiin turvatarkastus! Opin siis paljon vahtimestarin työhön liittyvistä asioista ja sen, miten monipuolista heidänkin työnsä on.

Kävin myös luennoilla tutustumassa. Tapasin näyttelijä Outi Mäenpään, kun hän piti Eläkkeelle-sarjan luennon. Aluksi en edes tiennyt hänen olevan kuuluisa näyttelijä! Seuraamassa olin myös suomen kielen tuntia, Mestarit kameran takana -valokuvausluentoa ja lausunnan kurssia. Niistä opin kaikkea uutta!

Olen oppinut tosi paljon viestinnästä: mitä työhön kuuluu, mitä se on, miten sitä voi opiskella sekä miten se eroaa markkinoinnista. Yllättävää oli, kuinka monipuolinen ammatti on – sen lisäksi, että paljon tehdään myös somessa töitä. Tämä ala kuulosti yllättävän kivalta, ja tykkäsin paljon siihen liittyvistä asioista!

TET-jakson aikana opin todella monipuolisesti eri työtehtävistä ja ammateista. Jakso oli tosi kiinnostava, ja nyt tiedän kaikkea uutta. En olisi uskonut pääseväni tutustumaan näin monipuolisesti eri asioihin ja oppivani asioita ohjaamisesta aina Tampereen historiaan.

Tämä on ehdottomasti paras TET-jakso, joka minulla on ollut, ja tulen muistamaan harjoittelua ehdottomasti hyvällä. Kiitos työpaikalle, että minulla oli mahdollisuus päästä tutustumaan. Oli ihan mahtavaa olla henkilöstön kanssa!

Kannustankin nyt myös muita hakemaan TETtiin, mihin haluaa ja mikä tuntuu mielenkiintoiselta. Aina kannattaa olla rohkea ja hakea!

Kirjoittaja työskenteli työväenopiston TET-harjoittelijana syyskuussa 2024.

Teksti: Iida Reponen
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

27.9.2024

Hyvä Iida! Kiinnostava blogi!

Elsa
3.10.2024

Hyvä Iida, olipa kiva lukea sinun TET-kokemuksestasi!

Pinja