Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Liikkujan viikko alkaa – työväenopisto kannustaa opiskelijoitaan ja henkilöstöään kestävään liikkumiseen

Euroopan Liikkujan viikkoa vietetään 16.9.–22.9.2024, ja viikko huipentuu sunnuntaina Auton vapaapäivään. Työväenopiston suunnittelijaopettajat Emmi Kallioniemi ja Paula Fiskaali ovat innokkaita työmatkapyöräilijöitä, jotka muistuttavat sekä yhteiskunnan että yksilön vastuusta kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
Kaksi henkilöä seisoo pyörän ympärillä pihassa.
Suunnittelijaopettajat Emmi Kallioniemi (vas.) ja Paula Fiskaali ovat innokkaita työmatkapyöräilijöitä. Liikkujan viikko huipentuu Auton vapaapäivään 22.9.2024.

Liikkujan viikon tavoitteena on innostaa ihmisiä pohtimaan arjen liikkumisvalintojaan ja niiden vaikutuksia niin ympäristöön, yhteiskuntaan kuin terveyteen. Vuoden 2024 Liikkujan viikon EU-tasoinen teema on ”Yhteiset kaupunkitilat”, mikä kannustaa havainnoimaan, miten julkiset tilat on jaettu, sillä ne vaikuttavat sosiaaliseen tasa-arvoon, liikenneturvallisuuteen, elämänlaatuun sekä ympäristösaasteisiin ja meluun.

Kestävä liikkuminen on myös yksi ekososiaalisen sivistyksen arvoista. Terveyden edistämisen suunnittelijaopettaja Emmi Kallioniemi on pohtinut sekä ekososiaalisesti sivistynyttä elämää että kulutus- ja suorituskeskeisen työkulttuurin vaikutuksia siihen. 

Ekososiaalisesti kestävämmän elämän voi aloittaa pienillä teoilla.

– Kävelen ja pyöräilen kuljetut työmatkat aina, kun mahdollista. Olen huomannut, että työpäivän aikana askelmäärät voivat helposti jäädä alhaisiksi ja istuminen viedä voiton. Jo pelkästään työmatkojen kulkeminen pyörällä on lisännyt vireyttäni ja vähentänyt suorituspainetta.

Iso lasku yhteiskunnalle

Kallioniemi muistuttaa, että pitkäaikainen paikallaan oleminen ja vähäinen liikunta aiheuttavat vuosittain kasvavan kuluerän työpaikoilla ja yhteiskunnassa, minkä vuoksi kaikkien olisi hyvä lisätä työhyvinvointia kasvattavia liikuntatoimia työarkeensa.

– Jos saisimme liikkumisen viikoittaisiin työrutiineihimme mukaan, lisäisi se varmasti hyvinvointiamme monella tapaa.

Terveyden edistämisen suunnittelijaopettajana Kallioniemi opettaa myös liikuntapainotteisia henkilöstökoulutuksia, joiden tavoitteena on lisätä arjessa jaksamista ja liikuttaa istumatyöntekijöitä. 

Ekologisen kestävyyden kannalta Kallioniemi pitää tärkeänä myös etätyömahdollisuutta, joka on käytössä Tampereen kaupungilla.  

– Etätyöhön liittyy paljon mahdollisuuksia yhdistää luontevammin työ ja vapaa-aika, ja lisäksi etätyö vähentää työmatkaliikennettä ja edistää siten työpaikan ympäristövastuullisuutta.

Hyvinvointiteot näkyväksi

Ekososiaalinen sivistys on laaja kokonaisuus, ja joskus teema voi Kallioniemen mukaan tuntua jopa ahdistavalta.

– Kuten tiedämme, maapallomme tila on huolestuttava. Minullakin on vielä paljon opittavaa ja edessä päivittäisten omien toimien kriittistä tarkastelua.

Kallioniemi haluaa muistuttaa organisaatioita Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta.

– Kestävän kehityksen toimenpidesitoumus on työkalu, jonka avulla työnantajat voivat konkretisoida ja tuoda näkyväksi kestävää kehitystä ja työntekijöiden hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä.

Liikunnan iloa arkeen

Kielten suunnittelijaopettaja Paula Fiskaali on Emmi Kallioniemen tapaan innokas työmatkapyöräilijä. Myös hän on huomannut liikkumisen vaikutuksen työssä jaksamiseen ja kunnon kohenemiseen. 

Pyöräillessä Fiskaali tarkastelee ympäristöä eri tavalla kuin autossa istuessa.

– Työmatkapyöräily on saanut huomaamaan, kuinka Tampere on panostanut viime aikoina pyöräilyyn entistä enemmän. Varsinkin Rongankadun pyöräväylä on todella hieno, ja kun saa mennä leveää baanaa keskellä kaupunkia, on olo kuin Amsterdamissa.

Hyötyliikunnan lisäksi Fiskaali harrastaa työväenopistossa koripalloa. Toisen opettajan työn seuraaminen on palkitsevaa.

– Koripalloharrastus on tarjonnut sekä hyvää intervalliharjoittelua että näkemystä siihen, miten erilaisia liikuntalajeja voi opettaa. Nautin siitä, että saan olla ammattitaitoisen koripallo-opettajan opissa ja seurata hänen työskentelyään.

Vaihtelevuus, opiskelijoiden kuntotason huomiointi ja monipuoliset harjoitteet tekevät jokaisesta treenikerrasta hauskan!

Opiskelijat mukaan

Liikkujan viikolla Tampereen seudun työväenopisto haluaa kannustaa myös opiskelijoitaan kestävään liikkumiseen ja tulemaan kursseille jalan, pyörällä tai julkista liikennettä käyttäen. Lähtökohtaisesti kaikkiin opetuspaikkoihin pääsee muutenkin kuin yksityisautolla.

Syksyn aikana opiston toimintaan Tampereella ja Ylöjärvellä osallistuu yli 16 000 kurssilaista, mikä tarkoittaa merkittävää liikkumista kahden kaupungin alueella.

– Opiskelijoita voisi aktivoida kestävään liikkumiseen ja auton vapaapäivään sosiaalisen median kampanjalla tai vaikka tsemppaavilla teksteillä opetuspaikoissa ja tuomalla teeman opetustuntien keskustelunaiheeksi, Paula Fiskaali pohtii.

Tampereen seudun työväenopiston syväsivistyksen ja kestävän kehityksen -Syke 2 -hanke on käynnissä 31.3.2025 saakka. Hankkeen rahoittaa Opetushallitus.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti