Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Monien mahdollisuuksien kansalaisopisto

Tampereen seudun työväenopisto on toiminut edelläkävijänä jo 125 vuoden ajan, vuodesta 1899 lähtien. Se on Suomen vanhin kansalaisopisto ja Suomen suurimpia opistoja. Vapaan sivistystyön oppilaitoksena se järjestää toimintaa laajasti, hienot yli 2000 kurssia vuodessa. Opiskelijamäärät ovat jopa 15 000 yksittäistä opiskelijaa vuosittain.
Pormestari Kalervo Kummola. Hänellä on yllään puku.
Pormestari Kalevo Kummola muistuttaa työväenopiston olevan paikka, jossa on tilaa kasvaa yksilönä ja yhteisön jäsenenä.

125 vuotta sitten tamperelainen sivistyneistö Suomelaisen klubin johdolla teki esityksen opiston perustamisesta. Alkavaan opistotyöhön oli suuri alkuinnostus. 1900-luvun alkupuolella opiston toiminnassa laajennettiin iltaohjelmaa, johon sisältyi muun muassa runonlausuntaa sekä laulun opetusta. Luentotoiminta täytti ensimmäiset 25 vuotta.

Itsenäisen Suomen alkutaival oli haasteellinen työväenopiston näkökulmasta, ja opiskelijamäärä laskikin 62 %. Myös sodan vuodet verottivat osansa, vaikkakin esimerkiksi jatkosodan aikana opistolla oli opetusta keskeytyksettä. 90-luvun lamankin aikana kurssit olivat täynnä väkeä, taloudellisista raskaista ajoista huolimatta. Vaikeista käännekohdista on kuitenkin selviydytty kunniakkaasti, ja työväenopisto on säilyttänyt sekä kasvattanut asemaansa tamperelaisessa sivistyksen ja koulutuksen kentässä.

Perustamisestaan lähtien työväenopisto on tarjonnut oppimisen ja kulttuurin mahdollisuuksia. Se on ollut, ja on edelleen paikka, jossa on mahdollista laajentaa tietoja ja taitoja, sekä kasvaa yksilöinä ja yhteisön jäseninä. Ennen kaikkea työväenopisto täyttää hienosti missiotaan aktiivisen kansalaisuuden, osallisuuden ja elinikäisen oppimisen mahdollistajana.

Yksi Tampereen seudun työväenopiston hienoimmista piirteistä on sen monipuolisuus. Se tarjoaa kurssivalikoiman, joka kattaa monipuolisesti erilaisia kiinnostuksen kohteita, ja mahdollistaa oppimisen kaikilla elämänalueilla. Riippumatta siitä, haluaako oppia uuden kielen, taidetta, kädentaitoja tai tieteitä, työväenopistolla voi löytää oman polkunsa.

Tampereen seudun työväenopistossa koetaan elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä. Opiston merkitys Tampereelle on ollut ja on tänä päivänä kiistaton. Työväenopisto kasvattaa omiaan. Samalla työväenopisto tuottaa kaupungille suuresti lisäarvoa oman toimintansa kautta, mahdollistaen osaltaan esimerkiksi kaupungin vetovoimaa.

Tampereen seudun työväenopisto on osa Tampereen ylpeää historiaa. Se on paikka, joka on muokannut monien elämää ja vaikuttanut positiivisesti kaupunkimme kulttuuriin ja kasvuun. Työväenopisto on kasvattanut ja kouluttanut monia tunnettuja henkilöitä, ja sen opiskelijoina ovatkin olleet muun muassa Sara Hilden, Jouko Turkka, Veikko Sinisalo ja Lauri Viita. Varmasti myös teistä nykypäivän opiskelijoista kuullaan vielä pitkään tulevaisuudessa.

Tampere on tunnettu Tekemisen kaupunkina. Meillä sanat muuttuvat teoiksi. Tampereen seudun työväenopisto on osa tätä kokonaisuutta, ja täydentää palettia rohkeudellaan, yhteisöllisyydellään sekä luovuudellaan. 

Usein Tampereen osalta kysytään, mikä on kaupungin salaisuus nykyisen kukoistuksen takana. Salaisuutta ei oikeastaan ole – on kyse päämäärätietoisesta, kovasta työstä. 

Ihan kuten Tampereen seudun työväenopistollakin.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin pormestari.
 

Teksti: Kalervo Kummola
Kuvat: Studio Torkkeli
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti