Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä
Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?
”On tärkeää, että jokainen kansalainen ymmärtää digiturvallisuuden perusperiaatteet ja osaa suojata itseään ja tietojaan verkossa”
Tieto- ja viestintätekniikan koulutussuunnittelija Marianne Laakson mukaan yksittäinen kansalainen voi parantaa digiturvallisuuttaan kouluttautumalla ja hyödyntämällä asiantuntijoiden vinkkejä.
– On tärkeää käyttää vahvoja ja ainutlaatuisia salasanoja eri palveluissa. Kaksivaiheinen tunnistautuminen lisää turvallisuutta merkittävästi. On myös suositeltavaa pitää ohjelmistot ja laitteet ajan tasalla, sillä päivitykset usein korjaavat tietoturva-aukkoja. Epäilyttäviin sähköposteihin ja linkkeihin tulee suhtautua varoen ja välttää niiden avaamista.
Työväenopiston digiturvallisuus- ja tietoturvakurssit tarjoavat kattavan perehdytyksen digitaalisen turvallisuuden eri osa-alueisiin. Laakso korostaa, että digiturvakurssit sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta riippumatta aiemmasta osaamistasosta.
– Kurssit käsittelevät muun muassa tietojen suojaamista, turvallista internetin käyttöä, kyberturvallisuuden perusperiaatteita ja ajankohtaisia uhkia sekä salasanojen luomista.
Tietoturvateemojen opettamisen lisäksi opisto järjestää vuosittain kymmeniä digikursseja, jotka on jaoteltu taitotason mukaan. Ryhmäopetuksen ohella tarjolla on myös yksilöopetusta Digiklinikalla ja Verkkosivuklinikalla, joihin voi varata ajan haluamalleen tuntimäärälle.
Tulevaisuudessa työväenopiston tavoitteena on järjestää tietoiskuja ajankohtaisista, digiturvallisuuteen liittyvistä aiheista, ja harkinnassa on myös digikahvila, joka tarjoaisi entistä matalamman kynnyksen apua.
– Meille voi aina ehdottaa kurssiaihetta tai opetuspaikkaa, johon haluaisi kurssin perustettavan, Laakso sanoo.
Kouluttautuminen on tärkeää, sillä digiturvallisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti.
– Jokaisen kansalainen olisi hyvä ymmärtää digiturvallisuuden perusperiaatteet ja osata suojata itseään ja tietojaan verkossa. Työväenopiston tarjoamat kurssit ja koulutukset ovat erinomainen tapa oppia näitä taitoja ja pysyä ajan tasalla digiturvallisuuden kehittyessä, Laakso toteaa.
Jätä kommentti