Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä
Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?
"Positiivisuus on voimavara, jota voi hyödyntää myös koulutusmaailmassa"
Tampereen seudun työväenopiston tieto- ja viestintätekniikan koulutussuunnittelija Marianne Laakso lähti Erasmus+-matkalle uteliain mielin. Positiivisuuden voima -kurssin tavoitteena oli vahvistaa positiivista suhtautumista oppilaitokseen ja koulutukseen ylipäätään.
– Halusin oppia lisäämään positiivista ajattelua ja vuorovaikutusta sekä vähentää negatiivista itsepuhumista. Käytännössä tämä tarkoitti päivittäisiä harjoituksia, jotka auttoivat tutustumaan toisiin ja loivat positiivisen ilmapiirin. Yksi tehokas harjoitus oli kysyä itseltään päivän päätteeksi, mitkä kolme asiaa menivät hyvin ja sitten jakaa yksi näistä onnistumisista muiden kanssa.
Laakso koki kurssiporukan ryhmäytyneen nopeasti, mikä loi erityisen otollisen ilmapiirin työskentelylle ja uusien tapojen omaksumiselle.
– Huomasin, kuinka helppoa on tutustua uusiin ihmisiin, tehdä töitä yhdessä ja keskustella. Uudet tavat, kuten mindfulnessin avulla tilanteiden rauhoittaminen, olivat silmiä avaavia. Keskustelimme paljon myös toisen kunnioittamisesta, positiivisten kysymysten esittämisestä ja multitaskaamisen vahingollisuudesta itselle ja ympäristölle.
Positiivinen ajattelu ei tarkoita kritiikittömyyttä tai silmien ummistamista kehitettäviltä asioilta.
– Positiivinen ajattelu on tervettä ajattelua, eikä se tarkoita, että kaikki on aina positiivista, Laakso huomauttaa.
Hän uskoo, että positiivisen keskustelun taito ja muut kurssilla opitut asiat näkyvät niin työväenopiston opiskelijoille, henkilökunnalle kuin koko organisaatiolle.
– Tämä kurssikokemus vahvisti uskoani siihen, että positiivisuus on voimavara, joka voi ihan oikeasti muuttaa koulutuksen ja oppimisen ilmapiiriä.
Laakso myös toivoo, että jokainen voisi löytää oman tapansa harjoittaa positiivisuutta ja levittää sitä ympärilleen.
– Onnellisuus on mielentila, jota me kaikki voimme harjoitella ja jakaa.
Erasmus+ – virkistävää työnkulkua on Euroopan unionin rahoittama hanke. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Opetushallituksen kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.
Jätä kommentti