Hyppää sivuvalikkoon

3. Epilänharju

Epilän- ja Tiikonharju eivät enää ole luonnontilassaan. Harjuja on madallettu rautatien ja maanteiden rakentamisen vuoksi. Epilänharjulla on kuitenkin yhä alueita, joissa voi aistia menneisyyden tunnelman.

Epilänharjun yli on kulkenut muinainen kirkkotie Näsijärven rannasta Harjun kappelille. Tätä "ruumiinpuntarina" tunnettua polkua pitkin kannettiin vainajat kirkolle siunattavaksi. Polusta on yhä jäljellä noin sata metriä Epilänharjun etelärinteessä.

Epilänharjulle rakennettiin 1930-luvun alun pulavuosina "Sixtuksen kylpylä". Tehtailija Sixtus Syrjäsen Rauhanlinna-huvilan vieressä ollut jääkauden muodostama harjukuoppa eli suppa päätettiin rakentaa roomalaistyyliseksi kylpyläksi. Puolipyöreä kylpyläkatos, sauna ja käymälä reunustivat kivettyä vesiallasta. Painanteen rinteet porrastettiin ja penkereille perustettiin puutarha. Alue on sittemmin metsittynyt ja rakennukset raunioituneet mutta maastossa on yhä jäänteitä betonisista penkereistä.

Epilänharju on ollut sotatoimien näyttämönä 1900-luvulla. Vuoden 1918 sisällissodan aikana harjulla käytiin kiivaita taisteluja. Punaiset olivat linnoittautuneet venäläisten jo 1915–1916 kaivauttamiin taisteluhautoihin ja puolustautuivat Raholan ja Ylöjärven suunnasta hyökännyttä valkoisten armeijaa vastaan. Jatkosodan aikana 1941–1944 harjulla oli ilmatorjuntapatterin tuliasema. Vuonna 2006 Epilänharjulla paljastettiin muistotaulu, joka kertoo yksikön toiminnasta.

Osoite: Epilänharju, 33270 Tampere

Sijainti kartalla

Päivitetty 29.10.2024