WilheIm von Nottbeck
1816–1890
Wilhelm von Nottbeck tuli keväällä 1836 Pietarista Tampereelle perehtyäkseen Finlaysonin tehtaan toimintoihin tehtaanjohtaja Ferdinand Uhden rinnalla. Vuonna 1860 hän siirtyi tehtaanjohtajaksi. Aatelisarvon hän oli saanut yhdessä veljensä Carlin kanssa vuonna 1855.
Wilhelm von Nottbeck solmi avioliiton vuonna 1847. Puoliso, kreivitär Constance Marie Elise von Mengden oli syntynyt Liivinmaalla. Perheeseen syntyi seitsemän lasta, kaikki poikia. He saivat sukujen perinteiset nimet: Carl, Wilhelm, Edvard, Peter, Alexander ja Ernst. Yksi oli kuollut ennen kastetta.
Nottbeckit, von Nottbeck -suku vaikutti kahden miespolven ajan Tampereella. Kolmas sukupolvi ehti syntyä täällä. Mutta vuoden 191 7 poikkeuksellisissa olosuhteissa silloiset suvun jäsenet jättivät Tampereen. Lähtö oli lopullinen. Seurakuntien arkistoon on jäänyt merkintä: Poistuneet tuntemattomaan.
Perheen ja suvun kohtalo oli traaginen. Suvun viimeinen jäsen, Peter von Nottbeckin tytär madame Andrée de Nottbeck kuoli Genevessä vuonna 1990. Aatelissuku sammui, ja Helsingin Ritarihuoneella asetettiin suvun vaakunan viereen musta risti.
Valtio kaupungissa
Wilhelm von Nottbeckin johdon aikana Finlaysonin tehdas omana yhdyskuntanaan ohitti kehityksessä itse kaupungin. Finlayson oli valtio kaupungissa.
Tehtaan omistamat laajat asuinalueet muodostivat erityisen puuvillatehtaan kaupunginosan. Työväestönsä olojen parantamiseksi puuvillatehdas oli perustanut monia laitoksia. Wilhelm von Nottbeck oli tehnyt myös aloitteen työväen yhdistystoiminnasta perustamalla vuonna 1866, Pumpulitehtaan työntekijäin seuran, joka oli ensimmäinen työväen valistusyhdistys Tampereella. Finlaysonin "valtiossa" oli oma poliisi, palokunta, koulu, kirjasto, kirkko ja seurakunta, säästöpankki ja joinakin aikoina oma rahakin.
Lauri Viidan romaanissa Moreeni Iisakki Nieminen tuumailee: "Siellä poikkikadun varrella oli se sairaalakin. Eipä ollut unohdettu sitäkään seikkaa, mikä erinomainen järjestys! Oli siinä jo kyllin aihetta arvella, että saattoi olla olemassa myös puuvillatehtaan taivas ja helvetti."
Wilhelm von Nottbeckin monet toimenpiteet työväkensä olojen parantamiseksi on myöhemmin nähty kuuluviksi yhteiskunnalle.