Hyppää sivuvalikkoon

Maisemapellot

Tyttö isojen auringonkukkien keskellä.

Tampereella on nyt yhdeksän maisemapeltoa, joissa kasvatetaan erilaisia maisemakasveja ja pölyttäjäystävällisiä kasveja. 

Auringonkukkaa, hunajakukkaa ja veriapilaa on tänä vuonna kylvetty Pohtolan Pohtolanpuiston ja Muotialan Vuohenojan maisemapelloille.  Niemenrannan Sahanvainion ja Tohlopin Kohmanpuiston maisemapelloille on kylvetty useita kukkalajeja, muun muassa ruiskaunokkia, maloppia, silkkiunikkoa, kehäkukkaa. Kaikille kukkiville maisemapelloille kylvetty aluskasviksi apila-nurmiseosta.

Muotialan Vihinojanpuiston maisemapellolle on kylvetty puistojen 150-juhlavuoden kunniaksi perunaa ja kauraa. Pellosta osa on jätetty nurmikasvustoksi.

Lukonmäen Lystinhuoneenpuiston, Turtolan Turtosenrinteen ja Ryydynpohjan Ryydynpuiston maisemapellot ja osa Takahuhdin Varsapuistoa ovat viljelykierron viherlannoitusvuorossa eli apilapitoisella nurmella. Varsapuistoon on kylvetty myös kukkia polun molemmille puolille. 

!

Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja ilahduttavat ohikulkijoita. Kukkien ja viljojen poiminta on kielletty, jotta pelto pysyisi kauniina mahdollisimman pitkään.

Kohteita: 10

Listanäkymässä voit hakea kohdetta sen nimellä ja rajata kohteita alueittain. Karttanäkymässä voit hakea kaupunginosalla tai osoitteella lähimmät kohteet.

Maisemapeltojen hoito

Maisemapeltoja hoidetaan luonnonmukaisesti perinteisin maatalouden menetelmin esimerkiksi kyntämällä, äestämällä, kylvämällä ja niittämällä. Maisemapelloilla viljellään erilaisia vilja- ja hyötykasveja, nurmikasveja, kukkivia maisemakasveja tai niiden seoksia.  Maisemapelloilla käytetään luonnonmukaiselle viljelylle ominaista viljelykiertoa. Kasvilajien valinta ja viljelykasvien vuorottelu suunnitellaan viideksi vuodeksi kerrallaan.

Koska viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita, pelloilla kasvaa viljelykasvien lisäksi maaperän siemenpankista nousseita kasveja. Viljelykierrolla rajoitetaan rikkakasvien ja kasvitautien esiintymistä ja edistetään peltoluonnon monimuotoisuutta. Maisemapeltojen monilajinen kasvusto tarjoaa ravintoa alueiden hyönteis- ja perhoslajistolle.  Maisemapeltojen ansiosta kaupunkiympäristö on monipuolisempi ja maisemaa voidaan säilyttää avoimena.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/maisemapellot

Päivitetty 12.12.2024