Hyppää sivuvalikkoon

Osallistu ja vaikuta kansalliseen kaupunkipuistoon

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston päivitetty hakemusrajaus nähtävillä 12.11.-11.12.2024

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston päivitetty hakemusrajaus on nähtävillä 12.11. – 11.12.2024 tällä sivulla. Hankkeeseen voi tutustua myös Tampereen kaupungin palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B. Rajauksesta voi antaa nähtävilläoloaikana palautetta kirjaamoon os. Tampereen kaupunki, kirjaamo, PL 487, 33101 Tampere, käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B, tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Merkitse palautteeseen diaarinumero TRE:4923/11.04.00/2018.

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemusrajausta on tarkennettu vuosien 2021–2024 väillä edenneiden maankäytön hankkeiden osalta. Suurin muutos on muutosaluemerkinnän poistaminen ja sen korvaaminen varsinaisella rajalla Eteläpuiston ja Viinikanlahden alueella. Lisäksi rajaa on täsmennetty Kaupin urheilupuiston alueella. Rajaukseen on tehty lisäksi pienempiä tarkistuksia ja teknisiä korjauksia Tampereen kaupungin omistamilla alueilla.

Nähtävillä ovat  päivitetty rajauskartta, siihen liittyvä seloste sekä selosteen liitteenä neljä karttaluonnosta. (A: Tampereen kansallisen kaupunkipuiston osa-alueet, B: Kulttuurihistorialliset arvot, C: Luontoarvot sekä D: Viher- ja siniverkosto).
 

Eteläpuisto

Eteläpuistossa on käynnissä asemakaavanmuutos nro 8581,  jossa alueen maankäyttöä kehitetään pormestariohjelman mukaisesti virkistyskäytön lähtökohdista. Kansallisen kaupunkipuiston kriteerien täyttyminen on yksi Eteläpuiston asemakaavamuutoksen tavoitteista. Kansallisen kaupunkipuiston arvojen turvaamisen näkökulmasta merkittävin muutos on aikaisemmista rakentamistavoitteista luopuminen ja nykyisen asemakaavan liikennealueiden korvaaminen puistossa viheraluemerkinnöillä. Kansallisen kaupunkipuiston päivitetty raja on Eteläpuisto -nimisen kadun pohjoisreunassa.

Viinikanlahti

Viinikanlahden asemakaavamuutos nro 8755 on tullut voimaan syksyllä 2024. Tampereen kansallisen kaupunkipuiston kriteerien täyttyminen on ollut kaavatyön yksi tavoite. Kaupunkipuiston päivitetty hakemusrajaus perustuu Viinikanlahden alueella viheraluerajoihin. Rantapuiston lisäksi soutu- ja melontakeskus, uimaranta sekä Viinikanlahden satama on sisällytetty rajaukseen. Koska Viinikanlahden toteuttaminen perustuu rantatäyttöihin, kansallisen kaupunkipuiston rajaus kulkee nykytilassa osittain vesialueella. Lopputilanteessa rannan viheralueet tulevat olemaan nykyistä rantareittiä leveämmät ja yhteydet jatkuvia.

Kaupin urheilupuisto

Kaupin urheilupuiston asemakaavanmuutos nro 8767 on tullut voimaan kesällä 2021. Kaupunkipuiston rajausta on päivitetty urheilupuiston pohjoispuolella perustuen asemakaavan lähivirkistysaluemerkintään (VL7), luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeisiin alueisiin ja alueen pääreitteihin.

Tampereen kansallinen kaupunkipuisto perustuu Tampereen tarinaan

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 68-71§) määritelty rakennettua kulttuuriympäristöä ja kaupunkiluontoa yhdistävä laaja aluekokonaisuus. Sen tavoitteena on turvata arvokkaiden kaupunkiympäristöjen säilyminen ja kehittäminen kestävällä tavalla. Kansallista kaupunkipuistoa hoidetaan ja kehitetään sen luonnon- ja kulttuuriperinnöllisiä arvoja vaalien ja vahvistaen.

Tampereen kansallinen kaupunkipuisto ilmentää Tampereen merkitystä suomalaisena teollisuuskapunkina, joka kytkeytyy ainutlaatuiseen sijaintiin järvien ja hajujen solmukohdassa. Tampereen kansallisen kaupunkipuiston alue täyttää hyvin kaupunkipuistoille asetetut kriteerit. Hakemusrajauksen päivitykset vahvistavat kansallisen kaupunkipuiston kriteereiden täyttymistä erityisesti laajuuden ja eheyden sekä ekologisuuden ja jatkuvuuden osalta.

Kansallisen kaupunkipuiston valmistelu on pitkä prosessi

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston valmistelu on käynnistynyt 17.9.2012 tehdyn valtuustoaloitteen pohjalta. Kaupunkipuiston tarveselvitys laadittiin vuosina 2013–2016, ja kaupunginhallitus hyväksyi sen 20.2.2017 hakemusvalmistelun pohjaksi. Varsinainen hakemusvalmistelu käynnistettiin vuonna 2018. Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemus (KH 7.12.2020, § 517) toimitettiin ympäristöministeriöön tammikuussa 2021. Sen valmistelulle pyydetiin lisäaikaa hakemuksen täydentämistä varten lokakuussa 2021 (KH 4.10.2021, § 450). Tampereen kansallisen kaupunkipuiston valmistelua on jatkettu vuonna 2024 lisäaikapäätöksessä mainittujen maankäytön hankkeiden edettyä.

Päivitetty Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemusrajaus asetetaan julkisesti nähtäville 30 päivän ajaksi asukkaiden ja osallisten palautteenantoa varten. Nähtävilläolon jälkeen mahdollinen palaute huomioidaan hakemuksen viimeistelyssä. Tarkistettu Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemus hyväksytään kaupunginhallituksessa alkuvuodesta 2025, jonka jälkeen kaupunki esittää ympäristöministeriölle hakemuksen hyväksymistä.
 

Tampereen kansallista kaupunkipuistoa valmistellaan vuorovaikutuksessa asukkaiden ja muiden osallisten kanssa. Asukkaiden lisäksi osallisia ovat esimerkiksi kiinteistöjen omistajat ja kiinteistöissä toimivat yritykset sekä viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaan kansallinen kaupunkipuisto -hankkeella on vaikutusta.

Vuonna 2024 Tampereen kansallisen kaupunkipuiston valmistelu on jatkunut rajauksen päivittämisellä. Rajausta on tarkistettu viime vuosina edenneiden maankäytön hankkeiden perusteella esimerkiksi Viinikanlahden ja Eteläpuiston alueilla. Päivitetty hakemusrajaus tullaan asettamaan nähtäville palautteenantoa varten. Rajauksen lisäksi Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemus liitteineen tullaan päivittämään.

Hankkeen aikana järjestettävistä tilaisuuksista ja suunnitelmien nähtävilläolosta tiedotetaan verkkosivujen lisäksi lehti-ilmoituksella. Osalliset voivat lisäksi ottaa yhteyttä hankkeen yhteyshenkilöihin koko hankkeen ajan.

Osallistumisen aiemmat vaiheet

Hankkeen tarveselvityksen kokoamisvaiheessa järjestettiin 17.12.2014 asiantuntijatyöpaja, johon osallistui edustajia eri järjestöistä, kaupungin viranhaltijoista ja päättäjistä. Työpajassa pohdittiin muun muassa kansallisen kaupunkipuiston tuomista mahdollisuuksista ja haasteista alueen kehittämisessä. Työpajan lisäksi järjestettiin yleisötilaisuudet 1.6.2015 ja 14.4.2016, joissa esiteltiin valmistelun etenemistä ja Tampereen tarinan ja tarveselvityksen sisältöjä. Aineisto oli lisäksi kommentoitavana Valma-valmistelufoorumissa 22.6.–15.8.2015.

Hakemusvaiheessa järjestettiin yleinen verkkokysely 2.9.‒1.10.2019, jolloin rajausehdotus oli myös virallisesti nähtävillä. Mielipiteitä oli mahdollista toimittaa myös suoraan Tampereen kaupungin kirjaamoon. Verkkokyselyn avulla pyydettiin mielipiteitä kansallisen kaupunkipuiston karttarajaukseen sekä ideoita kehitettävistä alueista ja paikoista rajauksen sisällä. Kansallisen kaupunkipuiston rajausehdotuksen nähtävilläolosta kuulutettiin Aamulehdessä ja Tamperelaisessa. Lisäksi kyselystä tiedotettiin kaupungin tiedotuskanavissa.

Maanomistajille järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuus 20.8.2020. Maanomistajatilaisuudessa keskusteltiin muun muassa kansallisen kaupunkipuiston vaikutuksista yksityisten omistamiin alueisiin ja kohteisiin.

Osallisten mielipiteitä hoito- ja käyttösuunnitelman tavoitteista ja toimenpide-ehdotuksista kerättiin kesällä 2021 verkkokyselyn avulla. Kysely oli avoinna 7.6.–24.6.2021. Lokakuussa 2021 järjestettiin näyttely, jonka yhteydessä pääsi antamaan palautetta hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnoksesta. Nähtävillä oleva aineisto oli tutustuttavissa näyttelyn lisäksi Tampereen palvelupisteessä ja verkkosivuilla.  Verkkokyselystä ja nähtävilläolon palautteesta on laadittu koosteet, joita hyödynnetään hoito- ja käyttösuunnitelman jatkosuunnittelussa kaupunkipuistostatuksen saamisen jälkeen.

Pia Hastio
Yleiskaavapäällikkö
Puhelin:
040 801 6917
Mirjam Larinkari
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 594 0721
Timo Koski
Kaupunginpuutarhuri
Puhelin:
050 345 7568
Mirkka Katajamäki
Projektiarkkitehti
Puhelin:
044 423 5177
Päivitetty 12.11.2024